matizz napisał(a):
Napiszę ci na forum kilka różnic :
Baja B5 to pierwsza wersja , silnik 23cc , RTR
Baja B5 SS wersja do samodzielnego składania wiele elementów tuningowych , silnik 26cc
Baja B5 2.0 nowsza wersja od B5 , kilka elementów tuningowych , RTR
Baja T5 wersja Schort crouse [teoretycznie truggy np. B5 to buggy] silnik 26cc , RTR
Baja B5 i T5 z radiem 2.4 to po prostu wersje 2.0 z lepszym radiem .
Oczywiście wszystkie modele to HPI jeśli jednak chcesz tańszy model o jest również firma KM models która robi klony Baji . Jeśli jesteś przekonany do modeli tego typu to baja jest świetnym wyborem .

Jeśli masz więcej pytań do mnie o pisz na priv .
Moim zdaniem te wersje to mydlenie oczu. Ja też długo zastanawiałem się nad tym jakiej firmy petrola wybrać i poszedłem w tym celu do sklepu na spokojnie pooglądać Baję podstawową B5. Co masz na myśli matizz pisząc o wersji SS - kilka elementów tunningowych ? Ja dość długo obserwuję poczynania HPI i doszedłem do wnioslku że ostatnie udane podwozia spalinowe jakie ta manufaktura wypuściła są już wiekowe i to jest w off-road Savage SS, a w on-road model R40, po nich aż do dziś już nic godnego uwagi nie wyprodukowali. Stali się firmą którą zaczęła robić wszysko a zarazem niczego już nie robią dobrze i starannie jak kiedyś. Po dokładnych oględzinach BAJI 5B w sklepie w Sosnowcu doszedłem do wniosku że wydanie
3600zł na chiński model z chińskim silnikiem Chung Yang/Fuelie to duży błąd. 
Można wytargać dobry niemiecki model za rozsądne pieniądze (1390zł + 150zł trasport do Polski) a co zostanie wydać na jego tunning o jakim w BAJI z HPI nawet się nie śniło. Przykład:
http://cgi.ebay.pl/ws/eBa...e=STRK:MEWAX:IT Za pozostałe 2000zł można do tego modelu dokupić firmowy dopracowany napęd paskowy na obie osie + przekładnia 2speed, hydrauliczne hamulce tarczowe to kolejne 800zł
Jeśli chodzi o modele 1:5 to polecam FG oraz MCD - firmy które od lat specjalizują się w petrolach a baję z HPI można sobie spokojnie podarować