Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn sie 03, 2026 5:53 am

Autor
 Tytuł: Prosze o pomoc
PostNapisane: Śr gru 29, 2004 12:26 am 

Witam mam mały problem kupiłem urzywany model na podwoziu Tamiya TL-01 z silnikiem mam nadzieje Mabuchi 540 problem w tym że poprzedni urzytkownik obcioł orginalne przewody od silnika i przylutował jednokolorowe urzywał regulatora mechanicznego ja kupiłem elektroniczny EZX-R Pro nie wiem teraz gdzie jest plus a gdzie minus na silniku nie wiem nawet gdzie jest góra a gdzie dół na silniku jest czerwona kropka (RED MARK) Prosze o pomoc nie chciałbym coś zepsuć z góry dziękuje i Pozdrawiam rysiek.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 29, 2004 12:40 am 

Witam,
Powiem tak nie ma znaczenia gdzie jest plus a gdzie minus na silniku (chyba że jest to specjalny silnik który ma kręcić się tylko w jedną stronę). Podłącz regulator i sprawdź naciskając dźwignię gazu czy koła kręcą się do przodu (oczywiście jeżeli silnik jest zamontowany w modelu). Jeżeli nie to zamień końcówki silnika. Możesz też sprawdzić w którą stronę kręci się silnik podłączając zwykłą baterię. Jeżeli używasz aparatury która pracuje w AM nie zapomnij o kondensatorach które trzeba przymocować do silnika (eliminacja zakłóceń).

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 29, 2004 9:24 am 

Dziękuje za odpowiedz ale mam jeszcze jedno pytanie związane z tym tematem regulator wysyła większy prąd przy jeżdzie do przodu a mniejszy przy jeżdzie do tyłu nadajnik ma rewers jak sprawdzić teraz kiedy faktycznie regulator wysyła prąd do silnika czy napięcie pojawia sie wtedy na czarnym czy czerwonym kablelku bo jeśli sie nie da wtedy nie ma pewności czy na wstecznym model nie jedzie do przodu .

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 29, 2004 10:11 am 

Witam,
Regulator nie wysyła prądu. Silnik jest sterowany za pomocą napięcia (mniej - wolniejsze obroty, więcej - szybsze obroty) metoda sterowania napięciem stosowana w tego typu regulatorach to PWM (Pulse Width Modulation) modulacja szerokości impulsu. Jeżeli chodzi ci o ten rewers to zrób tak jak pisałem wcześniej (silnik w modelu - naciskasz gaz i sprawdzasz czy koła opbracają się w dobrą stronę jeżeli nie to na aparaturze włącz rewers, lub zamień przewody od regulatora do silnika). Wiem tylko że niektóre regulatory trzeba ponownie ustawić (zaprogramować) po zmianie rewersu. Nie musi tak być w twoim przypadku ale dobrze żebyś o tym wiedział.

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 29, 2004 5:12 pm 

Żle si wyraziłem wcześniej nie chodziło mi o to że regler wysyła prąd tylko że maxymalny prąd przy jeżdzie do przodu jest powiedzmy 90A natomiast przy jeżdzie do tyłu 46A tak ma napisane w opisie chodziło mi o to jak dowiedzieć sie kiedy jest to napewno prąd napędzający silnik do przodu a kiedy do tyłu wtedy kiedy to określe jeśli samochud pojedzie do tyłu chociasz powinien do przodu przełoże kable na silniku czyli problem mam tylko z określeniem gdzie na silniku powinien być plus Przepraszam strasznie namieszałem a powód jest błachy ewentualnie mam 50% szansy że uda mi sie trafić Dziękuje za wszystkie odpowiedzi Pozdrawiam Rysiek.