Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr lis 12, 2025 7:35 am

Autor
PostNapisane: Pn gru 28, 2009 1:26 am 

Witam wszystkich i chciałbym zaproponować temat niecodzienny:

Mianowicie chiałbym podzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami na temat sławetnego hasła znanej wszystki sieci handlowej. Od długiego już czasu zastanawiałem się czy to twórcze i pełne wzniosłych słów zdanie nie powinno być głoszone bez przedrostka "nie" . Podczas świątecznych zakupów okazało się że promocyjne/świąteczne ceny i raty 0% którymi jesteśmy zachęcani do zakupów to zwykłe naciąganie i klienta. Nie istnieje bowiem 0-wy koszt utrzymania kredytu. Wraz z odsetkami jest on wliczony w cenę towaru który jest po prostu droższy. Można się o tym przekonać sprawdzając ceny choćby najprostrzych prezentów choinkowych, ja wybrałem się po golarkę Philips model qc 5099 i okazało się że zapłaciłbym 60zł więcej niż w sklepie wysyłkowym nie wspominająć już o allegro. Inaczej wygląda sytuacja wspaniałych akcji nocnych lub innych jak wyprzedaż z odliczeniem podatku VAT22% - którą rozumiemy jako zakupy tańsze o 22% :lol: :lol: :lol:
NIC BARDZIEJ MYLNEGO!!! jesteśmy zauroczeni reklamą "ceny niższe o wartośc podatku VAT" tym czasem rabat jest niczym innym jak ceną brutto podzieloną przez 1,22 a nie odjętą. Np. aparat CANON kosztuje brutto 1999zł , po akcji sklepu "kupujemy w cenach niższych o wartośc podatku VAT" wbiegamy zdyszani do blaszaka i okazuje się że aparat kosztuje 1638zł (1999/1,22) a nie 1560zł (czyli tyle ile powinien po odjęciu od kwoty towaru podatku VAT 439zł :wink: ) Zaniepokojeni pytamy kierownika działu o co chodzi a on nam własnie tłumaczy że ustala ceny indywidualnie do każdego towaru :shock:
Rozumiem że większość z nas chce czegoś dotknąć zanim kupi, obejrzeć nawet popróbować jak działa. Moja rada jest taka - do Media jechać poglądać, popalcować a potem po prostu wrócić do domu i na spokojnie kliknąć na ceneo.pl - sprawdzić czy przypakiem kupując w MM STAJEMY SIĘ IDIOTĄ w dodatku KWADRATOWĄ ? :lol:

P.S DO tego wszystkiego dodam jeszcze spoty reklamowe i ludzi którzy są do nich wybierani http://www.blog.mediafun.pl/index.php/2 ... a-markcie/ - moim zdaniem porażka która pokazuje jak kampani reklamowej nie należy robić - może jestem inny, do mnie to w każdym razie nie trafia :wink: . Kupiłem w Media Markecie tylko 3 rzeczy, w drukarce zapakowanej fabrycznie brakowało zasilacza, dysk twardy do komputera podczas wyjmowania z gabloty został upuszczony na ziemię przez obsługującego dział komputerowy po czym trafił w moje ręce z zapewnieniem że nic mu się nie stało, telewizor GRUNDING kupiony 5 lat temu od pierwszego dnia miał nieczynne wejście EURO (zbyt późno to zauważyłem 15dni po zakupie, nie przyjęto do wymiany tylko czekałem miesiąc na naprawę) :? :( już więcej nie dam się namówić na zakupy, wolę zostać idiotą :lol:

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn gru 28, 2009 9:39 am 
Administrator forum

Tomasz Świątecki napisał(a):
... Inaczej wygląda sytuacja wspaniałych akcji nocnych lub innych jak wyprzedaż z odliczeniem podatku VAT22% - którą rozumiemy jako zakupy tańsze o 22% :lol: :lol: :lol:
NIC BARDZIEJ MYLNEGO!!! jesteśmy zauroczeni reklamą "ceny niższe o wartośc podatku VAT" tym czasem rabat jest niczym innym jak ceną brutto podzieloną przez 1,22 a nie odjętą. Np. aparat CANON kosztuje brutto 1999zł , po akcji sklepu "kupujemy w cenach niższych o wartośc podatku VAT" wbiegamy zdyszani do blaszaka i okazuje się że aparat kosztuje 1638zł (1999/1,22) a nie 1560zł (czyli tyle ile powinien po odjęciu od kwoty towaru podatku VAT 439zł :wink: ) ...

No właśnie „NIC BARDZIEJ MYLNEGO!!!”.
Podatek VAT jest dodawany do ceny netto a nie odejmowany od ceny brutto. Cena przykładowego aparatu jest poprawnie policzona przez Media Markt.
netto 1638Zł + 22%VAT(360,36zł) = brutto 1998,36zł

PostNapisane: Pn gru 28, 2009 10:30 am 

Paweł Michalski napisał(a):
No właśnie „NIC BARDZIEJ MYLNEGO!!!”.
Podatek VAT jest dodawany do ceny netto a nie odejmowany od ceny brutto. Cena przykładowego aparatu jest poprawnie policzona przez Media Markt.
netto 1638Zł + 22%VAT(360,36zł) = brutto 1998,36zł

Tak rzeczywiście może coś pomyliłem, chciałem po prostu wytłumaczyć mechanizm jaki działa na klienta który nieświadomy wyobraża sobie zakupy tańsze o 22%. Nie mniej jednak proponuję wyjazd do sklepu 2-3 dni przed zbliżającą się akcją "kupujemy w cenie zmniejszonej o podatek VAT", zabranie ze sobą kartki i czegoś do pisania, zapisania cen wybranych kilku towarów a następnie odwiedzin sklepu w dniu akcji i sprawdzenia tego = można się nieźle zdziwić :wink: Zapraszam i innych do dyskusji ?

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

PostNapisane: Pn gru 28, 2009 11:13 am 

Panowie prosta zasada, do ceny netto (100zł) doliczamy 22% VAT i wychodzi 122zł. Ale od ceny brutto (122zł) odejmujemy nie 22% (26,80) ale 18,03% (22zł). Wartość procentowa zależy od kierunku liczenia, od ceny netto czy od ceny brutto.

Co nie zmienia faktu, że od 4 grudnia nie powinno się kupować w Media Markt (według słów sprzedawcy z tego sklepu). A później jest wietrzenie magazynów czyli powrót cen do poziomu sprzed grudnia i wtedy to dopiero można okazje trafić :D

PostNapisane: Pn gru 28, 2009 1:42 pm 

Prosta sprawa cena brutto to 122% ceny netto Tomek policzyl 22% ze 122% wiec wiadomo ze bedzie to wiecej. Reszta to juz czysta matematyka (przeliczanie z netto na brutto i odwrotnie) aczkolwiek dziwi mnie to ze jesli Tomek zapytal sie w sklepie o niezgodnosc cenowa dlaczego sprzedawca mu teog niewytlumaczyl ;)