Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 29, 2026 3:55 pm

Autor
PostNapisane: Śr maja 13, 2009 1:38 pm 

Dlaczego ???
Uważam że po prostu Warszawskie lobby wygrało i nie ma to nic wspólnego z rzeczywistym stanem przygotowań do tej imprezy. Nasz Chorzowski Stadion jest wyremontowany i gotowy do oddania - o czym sam się przekonałem bo tam byłem, węzeł Murckowski na A4 za kilka miesięcy będzie gotowy, lotnisko Pyrzowice koło nosa a baza hotelowa już w połowie przygotowana. Niech mi ktoś powie choć jeden rozsądny argument dlaczego nie będzie żadnego meczu na Sationie Śląskim w Chorzowie który ma tak bogatą historię piłkarską, może pomieścić 50.000 osób i obecnie jest jedynym tak nowoczesnym obiektem w Polsce ??? Pozostałe są dopiero w planach !!!
Nie wiem jak Kraków bo dawno tam nie byłem...
Wrocław i Poznań mogą się schować i grać w zośkę za blokowiskiem ;-)

http://sport.onet.pl/74318,1248685,glowna.html

http://sport.onet.pl/1,16,11,56631764,1 ... AT=1260069

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr maja 13, 2009 1:42 pm 

Tomasz Świątecki napisał(a):
Wrocław i Poznań mogą się schować i grać w zośkę za blokowiskiem ;-)

możesz nie obrażać mieszkańców tych miast?
z góry dzięki

ktos odpaść musiał, jak myślisz jakby się czuli mieszkańcy innych miast pretendujących do organizacji euro w polsce ? w pełnie Cie rozumiem i łączę sie w bulu. proponuję żałobe narodową na 3 dni.

PostNapisane: Śr maja 13, 2009 3:20 pm 

Nikogo nie obrażam !!!
przykłady!
Nowy stadion lecha Poznań wygląda w chwili obecnej o tak http://budowa.maroonpoint.com/m0509.htm

A tak wygląda Stadion Śląski dzis:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 13254.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 5b197.html

Porównywanie tych dwóch obiektów pod względem przygotowania do EURO 2012 to niedorzeczność !
UEFA podjęła tragiczną decyzję - jedna wielka pomyłka, wstyd !!!

PostNapisane: Śr maja 13, 2009 3:21 pm 

No tak, przecież to, jak stadion wygląda trzy lata przed to kluczowa sprawa. :D
Tutaj wątek na pdmrc, założony przez tę samą osobę. -> http://pdmrc.pl/viewtopic.php?p=22187#22187

PostNapisane: Śr maja 13, 2009 3:31 pm 

lordg90 napisał(a):
No tak, przecież to, jak stadion wygląda trzy lata przed to kluczowa sprawa. :D

A uważasz że na Śląskim przez kolejne 3lata nic się nie będzie działo w zakresie inwestycji ? :lol:

PostNapisane: Śr maja 13, 2009 4:28 pm 

Mówisz o stadionie, czy o wszystkim? Na stadionie będzie sią działo mniej niż w Poznaniu. :D

PostNapisane: Śr maja 13, 2009 5:00 pm 

nikt z nas OBIEKTYWNIE nie powie czy wybór był dobry czy nie. dlaczego? dlatego że każdy czy tego chce czy nie jest za swoim miastem/regionem, za miejscem gdzie sie urodził, dorastał i żyje. UEFA podjęła OBIEKTYWNY wybór, z wiedzą jak w danym mieście wyglądaja wszystkie sprawy dotyczace euro, jak idą postępy i jakie są plany.

pozatym - kogo dziwi ta dezycja ? przecierz juz ponad 2 lata temu było wiadomo że w/w 4 miasta są głównymi polskimi miastami, gdzie miałoby sie euro odbyć, kraków i chorzów były miastami "zapasowymi".

PostNapisane: Śr maja 13, 2009 5:13 pm 

lordg90 napisał(a):
Mówisz o stadionie, czy o wszystkim? Na stadionie będzie sią działo mniej niż w Poznaniu. :D

Jak narazie to historia pokazuje że na stadionie Śląskim działo się 5x więcej niż w Poznaniu :wink:
a jak to mówią "historia lubi się powtarzać", średnio wychodzi że na starym stadionie w Poznaniu bywało max 17-20tys widzów a na Śląskim ta średnia wynosi 40 tys przy 2 krotnie większej ilości imprez !
http://www.stadionslaski.pl/?mod=zuzel&mnu=zuzel
http://www.stadionslaski.pl/?mod=mecze&mnu=pilka

PostNapisane: Śr maja 13, 2009 7:39 pm 

Warszawa musiała być bo to stolica.

Nie ma co się kłócić o resztę. I tak nie mamy na to wpływu. Tak chciało UEFA i tak będzie proste.

Hmm... Brzmi jakbym lubił stoicyzm :P

PostNapisane: Śr maja 13, 2009 11:10 pm 

Ja tam się nie cieszę że bedzie w Warszawie. Mieszkam niedaleko stadionu :mrgreen: - nie ma szans żeby nie sparaliżowało miasta :twisted:

PostNapisane: Cz maja 14, 2009 11:57 am 

Jak narazie to historia pokazuje że na stadionie Śląskim działo się 5x więcej niż w Poznaniu :wink:

Pisząc o tym, co się będzie działo, miałem na myśli modernizacje.

a jak to mówią "historia lubi się powtarzać", średnio wychodzi że na starym stadionie w Poznaniu bywało max 17-20tys widzów a na Śląskim ta średnia wynosi 40 tys przy 2 krotnie większej ilości imprez !
http://www.stadionslaski.pl/?mod=zuzel&mnu=zuzel
http://www.stadionslaski.pl/?mod=mecze&mnu=pilka

A na jakich meczach ostatnio, oprócz derbów, było 40 000 osób? W Poznaniu tyle bywa, bo więcej na wchodzi. Na większości meczów stadion jest pełen.

A jak już zostało wyżej napisane, Chorzów i Kraków były miastami rezerwowymi. Widzi ktoś powód, dla którego któreś z czwórki miast nie będzie w stanie zorganizować Euro?

PostNapisane: Pt maja 15, 2009 12:17 am 

Nie pochodzę z żadnego z zaangażowanych regionów, ale może dzięki temu nie kieruję się aż tak emocjami. Jak kilka osób wyżej napisało, od samego początku ustalono taką, a nie inną kolejność miast i Kraków i Chorzów były miastami rezerwowymi. Rozumiem przez to, że mogły wejść na listę 4 miast podstawowych, jeśli:

a) jedno z tych 4 miast miałoby taką obsuwę, że ryzyko niewyrobienia się byłoby zbyt duże,
b) jedno z miast ukraińskich miałoby taką obsuwę jak w ppkt a.

Najwidoczniej w przypadku 4 miast podstawowych nie było takiego ryzyka, a jednak mimo problemów na Ukrainie dążenie do zorganizowania Euro wspólnie przez oba kraje było mocniejsze z wiadomych względów, niekoniecznie czysto sportowych.

Wg mnie w jednym rację ma p. Jan Tomaszewski, mówiąc, że minister Drzewiecki niepotrzebnie rozpalał nadzieje Krakowa i Chorzowa i głosił różne zestawienia miast z korzyścią dla Polski. A to 6+2, a to 6+4 czy nawet rozegranie Euro na 12 stadionach, kiedy podstawowe założenie tłuczone od początku było jasne: 4+4. Wystarczyło posłuchać go już po ogłoszeniu decyzji przez UEFA: "Dopóki piłka jest w grze, wszystko jest możliwe". Jasne, niech nakręca tak dalej...

Dlatego pretensje, jeśli już, można mieć do ówczesnego zespołu decydentów, który wytypował takie, a nie inne zestawienie miast, a potem do min. sportu i innych osób, które nakręcały niepotrzebną atmosferę złudzeń.

I tak oto teraz zamiast cieszyć się, że mamy to całe Euro, to będzie doszukiwanie się jakichś szemranych lobbystów, grup nacisków, a może i agentów. Pewnie usłyszymy jeszcze w tej sprawie nazwisko Macierewicz.

A tak w ogóle to o co ten cały krzyk - i tak największą śmietankę z tej imprezy spije samo UEFA.

PostNapisane: Pt maja 15, 2009 8:49 am 

Masz rację z stosunkiem miast. Od początku było 4-4. Co więcej, Platini powiedział, że jeśli Ukraina nie będzie miała 4 gotowych miast, w życie wejdzie wariant 4-2, a nie 6-2, na co liczą niektórzy.

PostNapisane: Pt maja 15, 2009 11:40 am 

Gzza napisał(a):
I tak oto teraz zamiast cieszyć się, że mamy to całe Euro, to będzie doszukiwanie się jakichś szemranych lobbystów, grup nacisków...
A tak w ogóle to o co ten cały krzyk - i tak największą śmietankę z tej imprezy spije samo UEFA.

No ja tam swoje myśle- odnośnie Poznania :wink: , czytałem swojego czasu co nieco o tej sprawie http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... caid=1807c i jakoś tak wydaje mi się że są tacy którzy mają większą "siłę przebicia" (przyznano im EURO choć nie są jeszcze orzygotowani) i tacy jak Prezydent Piotr Uszok. Ten drugi może nie ma aż takiej siły przebicia ale za to Chorzowski Park Naradowy jest nadal w rękach państwa i dzięki temu mogę spokojnie tam się wybrać z rodziną o każdej porze na spacer i inne atrakcje...

A na koniec krótka uwaga odnośnie wjazdu do niektórych aglomeracji (bo tam ma ogromne znaczenie przy org tego typu imprez). Kierując się 1-nką od Warszawy w stronę Częstochowy/Katowic i Sosnowca dojazd z obrzeży Chorzowa na odcinku 20km pod Stadion Śląski zajmuje mi tylko 15minut !!! (dwa/trzy pasy w jednym kierunku cały czas i po drodze są tylko trzy skrzyżowania za tunelem Rondo) Podobnie ma się sprawa dojazdu od strony Krakowa A4-ką z tej samej odległości - węzeł Murckowski. NIe wiem jak od strony Bytomia/Gliwic ale można średnicówką (3 pasy w jednym kierunku) omijajac centrum zupełnie.
Bywam też w trójmieście i na prawdę nie wiem jak oni wyobrażają sobie dojazd tysięcy kibiców do Gdańska pod Baltik Arenę - w budowie. Dojazd z obrzeży trójmiasta po zjeździe z obwodnicy z tej samej odległości 20Km zajmuje prawie 40minut - tak to wygląda w praktyce :lol: :lol: :lol: niech się udławią :D

PostNapisane: Pn cze 22, 2009 2:42 pm 

Ostatnio byłem na The Police w Chorzowie, obiektywne uwagi:

Samochodu w parku szukałem przez kilka godzin, żadnego oświetlenia, żadnego parkingu, ŻADNEJ INNEJ INFRASTRUKTURY (trybuny to nie wszytko). Co do dojazdu - z Częstochowy pod stadion jechałem chyba 4 godziny, komunikacja w katowicach jest dobra, ale dla rdzennych mieszkańców, przyjezdni już tak łatwo nie mają, to samo z wyjazdem, co z tego że kierowany był w miarę sprawnie, jak zablokowali chyba pół miasta, najpierw puszczali ludzi w stronę KRK, ja do Łodzi musiałem stać w kolejce godzinę... Łącznie z tramwajami miejskimi...

To nie pierwszy raz jak w ten sposób wracam z Ch... Przy każdej imprezie tak jest, dokłądnie tak samo, od kilkunastu lat....

Powtarzam, Trybuny to nie wszystko, w sumie to jest NIC, WIELKIE NIC. Owszem np Wrocław obecnie też stoi cienko (tak mi sie wydaje - podobno są problemy z wykonawcą ze względu na E, jedynie komunikacja juz na ostatni guzik jest dopinana), ale ma jeden ogromny plus:

Stadion Chorzowski został zaprojektowany można powiedzieć w innej epoce (chodzi o urbanistykę), Wrocław jest szykowany pod konkretne wymagania, DZISIEJSZE WYMAGANIA, to samo tyczy się wszystkich nowych stadionów... Pozatym ze zwzględu na konstrukcję w dużej mierzez prefabrykatów, ma stanąć w 2 lata...

Wiadomo pożyjemy, zobaczymy...

Pwoinniśmy się cieszyć że wogóle to wypaliło, i nadal jesteśmy organizatorami Euro, bo kilka razy miałem co do tego wątpliwości ;)

Nie chce faworyzwoać żadnego z miast, przedstawiam Ci tylko sytuacje...

pzdr