Piotr Michalski napisał(a):
Tutaj popieram Mateusza. Samo wyciagniecie faktury nic nie da. Najlepiej jest przepakowac wszystko do osobnego pudla, nawte bez instrukcj i dopiero wysylac. Instrukcje mozna pozniej doslac zwyklym listem, to az tak nie podniesie kosztow a moze pomoc. Z doswiadczenia wiem, ze jesli nawet nie znajda faktury a znajda, latwo znajda, nazwe produktu to sa w stanie dowalic podatek i clo, mi niestety sie to przydazylo. Dodatkowo mozna wyslac paczke droga morska, warte uwagi przy duzych zamowieniach. Wtedy paczka pakowana jest do kontenera a nie kazdy kontener jest tak dokladnie sprawdzany. Inaczej jest w przypadku paczek lotniczych, one sa bardziej szczegolowo trzepane na granicy. Aha, pamietajcie jeszcze o podatku vat w usa. Ceny w tamtejszych sklepach sa bez vatu, vat doliczany jest dopiero "przy kasie", srednio to cos ok 10-13% w zaleznosci od stanu. Ale gdy kupujemy cos przez internet z innego stanu to tego podatku nie doliczaja :]. Tak wiec szukajcie zawsze w sklepach, ktore znajduja sie w innych stanach niz Wasi znajomi.
No to moze i ja dorzuce swoje 3 grosze

Osobiście zamawiam przez Zbyszka i jestem zadowolony ze współpracy i co do paczek morskich to raczej sie nie zgodze że są mniej "badane" bo ostatnio przytrafiła mi sie kontrola celna - i tutaj mozna rozegrać to na dwojaki sposób - albo podać mniej więcej właściwą wartość podzieloną przez pół sklepowej i utrzymywać że towar został kupiony na giełdzie/wyprzedaży bądź zacząć od deklaracji bardzo małych kwot - jak nam zakwestionują - podwyższyć lekko - i znowu czekać - i tak na okrągło - pierwszy sposób jest znacznie szybszy i skuteczniejszy.
Nie byle jakie znaczenie odgrywa też powtarzalność adresu zarówno nadawcy jak i odbiorcy ... jeżeli do kogoś idzie paczka pierwszy raz i jest zdeklarowana wartość około 30-40$ to oni to puszczają nawet nie otwierając ... co innego jak zamawia sie bardzo dużo - wtedy ryzyko wpadki zwiększa się z każdą kolejną paczką. Pozatym to też kwestia szczęścia - i mimo wszystko utrzymuje że małe paczki (gabarytowo i wagowo) przechodzą bez problemu - ta co mi złapali ważyła z 15kg miała 100x50x50 albo więcej także jak ktoś ściąga małe rzeczy i sporadycznie to nie ma sie raczej o co martwić i warto nawiązać współprace ze zbyszkiem on w razie wpadki pomaga rozwiązać problem
Pozdrówka i powodzenia