Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N sie 16, 2026 11:24 pm

Autor
 Tytuł: Gokart off-road
PostNapisane: Pn cze 12, 2006 6:53 pm 

Witam
Czy ktoś robił coś takiego? Dzisiaj z kumplem podjęliśmy wyzwanie i postanowiliśmy zbudować przez wakację, z racji tego, że to najdłuższe w życiu :lol: , terenowego gokarta. Koncepcja pierwotnie opierała się na silniku i przeniesieniu napędu z jakiegoś motoroweru, jednak uznaliśmy, że to stanowczo za mało mocy :lol: Późniejsze pomysły padły na wykorzystanie silnika i skrzyni z malucha, ciut lepiej, jednak wolałbym zostać przy dwusówie z racji większego momentu. Znalazlem ciekawy silniczek Hondy 250ccm o mocy ok. 30HP więc myślę, że to spokojnie wystarczy :wink: Czekam jeszcze tylko na cenę tego motorka. I teraz pytanko, czy ktoś coś takiego kiedyś robił? Może ma jakieś plany/zdjęcia? Już trochę się naściagałem dzisiaj tego badziewia z netu i ogólny zarys ramy i wszystkich układów mam w głowie. Ale gdyby ktoś miał jakieś sugestie, doświadczenie w tego typu sprawach to prosiłbym o jakąś pomoc bo narazie nic większego niż w skali 1/8 nie robiłem :lol:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn cze 12, 2006 8:00 pm 

najgorszy prblem z amrami bedziecie mieli ja kiedys identyko chcialem zrobic ale kosztami sie przerazilem :( a pozatym to duzo czasu zabiera :D na złomie wedługmnie duzo rzeczy by sie przydało do tego gokarta co tworzysz przejedz sie na zlomowisko i rozgladnij sie, To co tam ludzie dają to nieznaczy ze ZŁOM!!

PostNapisane: Pn cze 12, 2006 8:53 pm 

Lokalizacja: Warszawa............ Auto: Yokomo MR4-TC Black Edition
kurek111 napisał(a):
najgorszy prblem z amrami bedziecie mieli ja kiedys identyko chcialem zrobic ale kosztami sie przerazilem :( a pozatym to duzo czasu zabiera :D na złomie wedługmnie duzo rzeczy by sie przydało do tego gokarta co tworzysz przejedz sie na zlomowisko i rozgladnij sie, To co tam ludzie dają to nieznaczy ze ZŁOM!!

Głownie sa to maluchy przerabiane pod klatke z rurek :] Wszysto idzie z malucha amory tez...

PostNapisane: Pn cze 12, 2006 9:00 pm 

na gieldzie widzialem przeróke z duzego fiata cena 2400 byla ale fajni byk zrobiony. Na fiacie duzym zróbcie bedzie wypas 8) i mocy pod dostatkiem :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 12, 2006 9:05 pm 

Kiedyś z kumplem robiliśmy quada. Wszystko skończyło się na etapie zawieszenia. Wahacz, który to planowaliśmy i wykonywaliśmy przez tydzień nie wytrzymał nacisku jednego z nas, a co tu mówic o skakaniu. Wierz mi, że na swojej drodze napotkasz tyle bardzo nie sympatycznych sytuacji (jak był P-I-E-R-D-Ó-Ł to "*" wstawiło) mogących uprzykrzyć robote, że Ci się odwidzi.

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 12, 2006 9:12 pm 

Wiesz piotrku to zalezy jak bardzo skomplikowanego chcecie go zrobic.
Jeśli by iść najprostszą drogą to można zrobić napęd na łańcuchu na jedno koło (jak w gokarcie) wtedy nie bawił byś sie w dyfry, do tego sztywna rama i serwa 24kg w dualu na przodzie (po 100$ w th), jeśli chcesz ful terenówke to warto skopiować rozwiązania z 1:8 czyli na przodzie wierzyczke i jakieś krótkie amorki (nie wiem skąd) do wachaczy ( zawieszenie z grubszych i cieńszych rurek tak by jedno w drugim mogło pracować) do tego jakieś smarowniki dla dłuższej i cichszej pracy,
nie wiem jak z tylnym zawieszeniem bo skaś by trzeba wziąć dyfer (może od malucha?), nie wiem tez skad wziąć połosie,
Mam nadzieje że jakoś pomogłem ;)

Pozdrawiam

Wojtek Forysiak

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 13, 2006 7:42 am 

Wojtku, źle mnie zrozumiałeś :lol: Temat jest w dowolnych tematach poniewaź ja chce siedzieć i kierować tym ustrojstwem :lol: Modele zdalnie sterowane już posiadam;) Chociaż kolega jako "naukowiec" już obmyślał zdalne sterowanie.
Jeśli chodzi o skomblikowanie to przód ma być to zawieszenie niezależne dwuwahaczowe. Tył to jest jeszcze kwestia do dogadania, albo będzie sztywne, albo belką albo niezależne jednowahaczowe. Jeśli chodzi o obliczenia, to kolega jest fizykiem, który nie będzie mieć problemu z obliczeniem knostrukcji. Tak jak przeglądałem strony amerykańskiego to natrafiłem na wiele różnych rozwiązań i muszę powiedzieć, że nie są to strasznie wyszukane lub pracochłonne rzeczy. Myślę, że damy radę.
Oczywiście większość części będziemy szukać na złomie. Jest chyba najprościej i najtaniej a i tak potrzebujemy tylko troche rurek, kątowników, teowników itd.
Czy ktoś może orientuje się ile koni mają silniki z Jawy, WSKi lub MZKi?
Jeśli zaczniemy budowę to na bierząco będę zamieszczać tutaj fotoreportaż :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 13, 2006 8:13 am 

MZ 250 ma 14 koni...
Wsk 175 ma około 8
troche mało...:P

wydaje mi sie ze skoro juz chcecie robic cos wiekszego to polecałbym jakis konkretny silniczek dwusówowy chłodzony ciecza własnie cos tego typu co Honda 250
PS.najlepiej siliczki z motocykli crossowych lub enduro :)

gawron89@o2.pl

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 13, 2006 3:26 pm 

Jawa ma 17 KM (oj jeździło się kiedyś jeździło :) )

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 13, 2006 6:04 pm 

no faktycznie zapędziłem się :lol: ale co za problem zamiast serw wsadzic np Ciebie :wink: :D

Pozdrawiam

Wojtek Forysiak

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 13, 2006 6:05 pm 

Wojciech Forysiak napisał(a):
ale co za problem zamiast serw wsadzic np Ciebie :wink: :D

I o to chodzi :lol: Chyba zostanę przy koncepcji kupienia całego malucha. Będzie to koszt aż 300-500zł :lol: Wyciągne co potrzeba, czytaj napęd, hamulce, zawieszenie. Ramę może zostawię, może zrobię inną. Ale będzie to chyba najłatwiejszy sposób osiągnięcia celu.

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 13, 2006 6:12 pm 

Piotr Michalski napisał(a):
Ramę może zostawię, może zrobię inną. Ale będzie to chyba najłatwiejszy sposób osiągnięcia celu.
Wątpię żeby na takiej ramie od malara coś sensownego powstało - wkońcu to ma być gokart a nie maluch off-road :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 13, 2006 6:16 pm 

Wiesz, ramy nie trzeba wykorzystać. Wystarczy, że "pożyczę" sobie zawieszenie bo jednak wykonanie solidnych części to wyższa szkoła jazdy, a resztę można dokleić samemu, żeby całość była lżejsza.

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 13, 2006 6:52 pm 

Piotr Michalski napisał(a):
Wiesz, ramy nie trzeba wykorzystać. Wystarczy, że "pożyczę" sobie zawieszenie bo jednak wykonanie solidnych części to wyższa szkoła jazdy, a resztę można dokleić samemu, żeby całość była lżejsza.

Hmm jednym słowem szykuje sie cała masa zabawa z diaksą (zostawić podwozie i nakola z mocowniami amoryzatrow) dodatkowo stworzyć w miare mocna i lekka klatke.

Savage'a SS 4,6 - gone
Nitro RS4 EVO 3 - gone
Xmods