Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt sie 04, 2026 10:27 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt lut 24, 2006 3:39 am 

Czytam to forum dzis juz pol dnia i nadal nie moge znalesc odpowiedzi na moje pytania wiec zdecydowalem sie zalozyc post nowy. Zaraz ktos bedzie wrzeszczal, ze to juz bylo, no moze i bylo ale nie moge juz dluzej szukac, gdzie bylo?

Mysle o kupnie malego monstera elektrycznego 1/18. To co odstrasza mnie zawsze od elektrykow to problem ich szybkiego rozladowania. Chcialem zapytac ile czasu pojezdzi sie standardowym modelem w skali 1/18 np RC18MT czy mini LST? Z tego co zdolalem zrozumiec z testu LST mini na rcuniverse to czas jazdy to jedynie 10 minut, to malo ale LST ma dwa silniki i moze szybko zjada akusy, na dodatek jest duzo ciezszy niz RC18MT. LST chyba jeszcze nikt nie ma w Polsce ale asso MT pewnie macie, prosze o odpowiedz ile mozna czasu sie tym pobawic i jakie predkosci ten model osiaga na standardowym komplecie ze sklepu?, Pewnie jak wlozy sie mambe to wszystko sie zmienia ale ja nie musze miec az tak szybkiego modelu w domu. interesuje mnie tez wytrzymalosc tych modeli w codziennej zabawie bo w tej chwili nie mysle o zawodniczej jezdzie. Nie ukrywam, ze bardziej podoba mi sie LST ale boje sie braku czesci na naszym rynku a do asso chyba na rojnie czesci by byly do kupienia. Oczywiscie jest jeszcze X-ray ale on jest sporo drozszy po zlozeniu calego kompletu RTR. Ostatnia sprawa to akumulatorki li-pol, podobno bardzo wydajne ale czy takie mozna dostac do tych modeli? a jesli tak to o ile wydluzy sie czas jazdy? Doradzcie mi co kupic, zalezy mi na malym modelu do poskakania i zeby dlugo pojezdzil zanim padnie. Do orania w polu mam dwa carsony benzynowe a tu chce czegos malego i skocznego jak tancerki z zespolu piesni i tanca "Mazowsze".

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 24, 2006 10:03 am 

odpowiedź na Twoje pytanie (jak i na wiele innych) brzmi: TO ZALEŻY....

1. od tego jaki akumulator wsadzisz do modelu,
2. jaki wsadzisz silnik,
4. jakie przełożenie zastosujesz,
5. gdzie i jak będziesz jeździł.

część ludzi zafascynowanych modelami spalinowymi uważa, że wadą elektryków jest ich krótki czas pracy. moim zdaniem założenie jest błędne. ja akumulator traktuję jak zbiornik paliwa. na jednym akumulatorze NiMH da się jeździć 5 - 15 minut a na li-po 10 - 30 minut. czy da się tyle czasu jeździć na jednym zbiorniku paliwa? raczej nie... kiedy wyczerpie Ci się pakiet wyjmujesz go z modelu, odkładasz żeby ostygł ewentualnie wrzucasz w rozładowywarkę a do modelu zakładasz drugi pakiet - cała operacja trwa tyle co napełnienie zbiornika w modelu spalinowym - i zabawę zaczynasz od nowa. jeśli masz 3 - 4 pakiety i ze 2 ładowarki możesz jeździć na okrągło ładując jedne pakiety, chłodząc/rozładowując inne a jeżdżąc na jeszcze innych... nawet jeśli masz powiedzmy dwa pakiety to i tak przerwa między jazdami jest potrzebna - ja przynajmniej jej potrzebuję, bo ciężko jest jeździć w maksymalnym skupieniu (mam na myśli jazdę po torze) dłużej niż 20 - 30 minut bez odpoczynku... warto też w tym czasie obejrzeć spokojnie model - czy coś się nie odkręciło czy nie poluzowało, warto też poświęcić ten czas na wyczyszczenie (choćby zgrubne) modelu...

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 24, 2006 12:25 pm 

nie czytales dokladnie tego co napisalem bo bys wiedzial ze chodzilo mi o model pudelkowy ze standardowym silnikiem i akusem 1100mAh a jezdzic chcialem w domu glownie i pod blokiem w ladna pogode

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 24, 2006 2:45 pm 

ale to tez zalezy czy pod słowem standartowy masz na mysli silniczek klasy 180 czy klasy 300 ale tak czy inaczej pojedzisz te 15 spokojnie :] nawet 20 :] czasem Pozdrawiam

gawron89@o2.pl

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 24, 2006 3:08 pm 

Xylo napisał(a):
nie czytales dokladnie tego co napisalem bo bys wiedzial ze chodzilo mi o model pudelkowy ze standardowym silnikiem i akusem 1100mAh a jezdzic chcialem w domu glownie i pod blokiem w ladna pogode

no nie wiem, nie chcę się wykłucać, ale wydaje mi się, że wspominałeś w swoim poście również o akumulatorkach li-po, a nie tylko o akusach 1100 (w domyśle NiMH, bo tylko z takimi są sprzedawane modele RTR).

silniczki w modelach rtr są z reguły słabiutkie i niezbyt prądożerne, więc nawet na seryjnych akumulatorach masz 10 - 20 minut jazdy na jednym pakiecie

p.s. mniej nerwów :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 24, 2006 3:35 pm 

Xray z silnikiem 180 i pakietem NiMH (czyli taki standardowy) będzie jeździł 20-30 minut na jednym pakiecie (sprawdziłem).

Aha, i jeszcze jedno, jeśli chodzi o modele micro, to Rafał zna je chyba najlepiej, więc nie kłóć się z Nim :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 24, 2006 3:44 pm 

coz, nie ma sie co denerwowac, napisalem o standardowym modelu czyli silnik klasy 300 bo taki jest w asso i pakiet 1100mAh a pozniej zapytalem co zmieni danie akusow li-pol, ale nie wazne, tak czy inaczej 10 minut a 20 minut to tez dwukrotna roznica, nie zmienia to faktu ze 30 minut jest poza zasiegiem a moim carsonem smigam na tankowaniu godzine, jesli chce sie dluzej pobawic to albo kilka pakietow albo akusy lepsze no i teraz pytanie jakie mozna dostac lepsze akusy do tych modeli? bo chyba te standardowe 1100 to nie jest wszystko co mozna dokupic do nich/ jesli sa lepsze to jakie? i gdzie? dzieki za podpowiedzi i czekam na dalsze porady,,,,,,,,,,papa, aaaa jeszcze nadal nie wiem czy kupic LST czy asso, no jest dylemat, LST jest troche wiekszy i mocniejszy ale i bardziej prądozerny, ma tez ta wade, ze kiepsko z czesciami do niego, asso jest mniejszy tanszy, sa czesci u Rojny i mniej zre pradu, no chyba asso jednak, co o tym myslicie? choc LST nadal bardziej mi sie podoba hmm

Tytuł:
PostNapisane: So lut 25, 2006 12:19 am 

Rafał Piesio @ work napisał(a):
.... - cała operacja trwa tyle co napełnienie zbiornika w modelu spalinowym....

:lol:
spalinowke zatankujesz w 2 sekund, to trochę mało czasu na wymianę akumulatora :D

Tytuł:
PostNapisane: So lut 25, 2006 1:04 am 

jeszcze jedna sprawa, czy naprawde nie znajdzie sie miejsce w asso MT zeby wpakowac tam jakos akusy wieksze z pakietu 3600mAh np.????tak patrze na fotki i ciezko sobie skale wyobrazic ale mam wrazenie ze jednak bym to upchnal jakos po partyzancku no a wtedy jazda by byla o niebo dluzsza jednak

Tytuł:
PostNapisane: So lut 25, 2006 1:28 am 

nie realane, pozatym sporo wagi by doszlo, i silnik by wtedy wiecej pradu pobieral i mocniej grzal.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 25, 2006 10:04 am 

To raczej napewno odpada, chyba, że będziesz ciągnoł pakiet na przyczepce za modelem :mrgreen:

A tak na serio to ja bym wybrał asso, a jeśli faktycznie nie chcesz startować na zawodach to mugł byś jednak spróbować wyskrobać jakąś kasę na pakiet Li-pol-i dobra zabawa murowana :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: So lut 25, 2006 6:33 pm 

Ja bym brał Asso bez wahania. Model RTR masz u P.Rojny i części się też znajdą. Model sprawdzony i wytrzymały , a LST mikro to wielka niewiadoma (przynajmniej w Polsce) . Widzę , że nie miałeś do czynienia jeszcze z mikro. Więc LST 2-u silnikowy przysporzy Ci o wiele więcej problemów niż Asso . Pozatym przydała by Ci się do LST dobra ładowarka bo będziesz musiał ładować więcej razy standardowy pakiecik. Więc moim zdaniem (sam z resztą zamówiłem i powoli płynie do mnie Asso) brałbym Asso. = same plusy.

Pozdrawiam

Jarek

Tytuł:
PostNapisane: So lut 25, 2006 6:47 pm 

jarox91 napisał(a):
(sam z resztą zamówiłem i powoli płynie do mnie Asso)

Jarek

I wszystko jasne :lol:

Niewiem co jest takiego ZŁEGO w XRAYu ? skoro układ przeniesienia napędu wytrzymuje ostre katowanie MAMBĄ 8000kv to chyba wszystko ok ?
Duzy plus to części na miejscu ! zlamiesz w asso wachaczyk i czekasz 2 tyg.. a nie 2 dni !!
mozna się jeszcze zastanwic nad buggym asso .. ciekawa konstrukcja :)

Tytuł:
PostNapisane: So lut 25, 2006 6:54 pm 

Niby co wszystko jasne ?

A co do części to przecież można zamówić trochę więcej części najważniejszych i mieć spokój . W dzisiejszych czasach nie stanowi żadnego problemu zamawianie zza oceanu .

Tytuł:
PostNapisane: So lut 25, 2006 6:58 pm 

niby nie,.. ale nie kazdy ma z gory powiecmy 100$ na części..a nie wiadomo co sie kiedy zepsuje.. chyba ze kupimy drpgi model na zapas !

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona