Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 3:20 am

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 08, 2008 2:46 pm 

Jacek Pietrzak napisał(a):
Gieroll napisał "Mnie osobiście w ogóle nie interesują koszty jakie ponoszą dystrybutorzy, ich broszka, mnie interesuje tylko końcowa cena, nie jestem i nie zamierzam być matka Teresą "
Wiesz co jak to mówia "powiedział co wiedział" widzę że jestes prawdziwym modelarzem , ze zdrowym EGOISTYCZNYM podejsciem .
Myslę że prędzej czy póżniej usłyszysz od kogos podobny tekst w najmniej oczekiwanej przez ciebie sytuacji ( awaria . brak czastki , czy ewentualnie inna pomoc).

jaśniej kolego, bo nic nie rozumiem :roll:

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Ostatnio edytowano Wt kwi 08, 2008 2:58 pm przez Gieroll, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 08, 2008 2:55 pm 

Wydaje mi sie ze wystarczajaco jasno przedstawiłem swój punkt widzenia w temacie twojej opini o działalności dystrybutorów a jeśli nie rozumiesz to juz twój problem

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 08, 2008 2:58 pm 

acha, jeszcze jedno zasadnicze pytanie, zarabiasz sam na siebie? czy bierzesz pieniążki od rodziców? Bo człowiek zaczyna liczyć pieniążki jak odchodzi od garnuszka rodziców i łatwo nazwać kogoś egoista wydając nie swoje pieniądze.

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 08, 2008 3:21 pm 

Oczywiscie podzielam zdanie dystrybutorow jesli chodzi o kupowanie sprzetu w Polsce.

Ostatnio nawet bylem mocno zdzwiony gdy zobaczylem ceny niektorych modeli. Obecnie, gdy cena w Polsce jest wyzsza o powiedzmy 300zl od ceny w USA to juz z lenistwa nie zamawiam nic z amerykanskich sklepow. Ostatni raz robilem to chyba w 2002 roku :lol: Jednak gdy w gre wchodzi sume 1000zl to chyba w duchu przyznacie mi racje, ze, niestety, wole "olac" polskich dystrybutorow i miec tysiaka w kieszeni.

Tylko zastanowcie sie nad tym, czy osoba, ktora kupila by oferowany przeze mnie JEDEN model za 1000zl mniej, wydala by "pelna kwote" w polskim sklepie na ten model? Chyba nie trzeba pisac odpowiedzi. Osoby, ktore stac na kupno modelu w cenie 3,5tys zl nie bedzie przeciez czekal az ja laskawie sciagne ten model z USA, zwlaszcza, ze jego dostepnosc teraz jest bardzo utrudniona.

Ciekaw jestem czemu prowodyr tego calego zamieszania nie "czepil" sie innych osob, ktore jawnie przyznaja, ze sciagaja z USA w wiekszych ilosciach popierajac prowizje i przyznajac, ze obchodza clo/vat? Czyzby wzgledy osobiste?

Niestety powod tego tematu dowodzi tylko braku "klasy"/wychowania Pana Festiwala...i to nie pierwszy raz.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 08, 2008 3:34 pm 

Gieroll napisał(a):
acha, jeszcze jedno zasadnicze pytanie, zarabiasz sam na siebie? czy bierzesz pieniążki od rodziców? Bo człowiek zaczyna liczyć pieniążki jak odchodzi od garnuszka rodziców i łatwo nazwać kogoś egoista wydając nie swoje pieniądze.

No to teraz pojechałeś :shock: Trochę zły adres...
OGÓLNIE: Co za różnica skąd ma się fundusze. Pieniądz jest pieniądz. Jak rodzice Ci dają to tylko trzeba się cieszyć, że ma się tak wspaniałego sponsora. Jak sam zarabiasz to tylko pozazdrościć, że poza utrzymaniem siebie/rodziny możma sobie pozwolić na hobby. Powiedzmy sobie szczerze: modelarstwo w Polsce nadal jest hobby/towarem luksusowym. Każdy kto w to wchodzi powinien wiedzieć w co się pakuje i że jest to skarbonka bez dna.
Sam też nie mam wszystkiego co bym chciał ale w miarę możliwości i ciułania staram się realizować swoją pasję. Bo o to tu chodzi - mieć coś co przynosi radość. Mam nadwyżkę grosza to kupiję paliwo i jeżdzę, nie mam trudno - trzeba zacisnąć pasa i powiedzieć sobie - może za tydzień dwa uda się uzbierać. Zawsze jest coś co by się chciało mieć lepszego. Ktoś kto ma bzika na punkcie foto zawsze będzie chciał mieć lepszy obiektyw itd i wyda na niego ostatnią złotówkę
Niestety żyjemy w takim Państwie z takim rynkiem który rządzi się własnymi prawami. Nie wymagamy od dystrybutorów rzeczy niemożliwich bo czy to oni mają być Świętą Teresą i dokładać do twoich ponad przeciętnych zachcianek, albo najlepiej dać Ci model za darmo. Jestem pewien że każdy dystrybutor Polsce chce żeby jego produkty były jak najtańsza i jak najlepiej dostepne. I tu nie tylko chodzi o modelarstwo - pójdzmy do sklepu i powiedzmy sprzedawcy że nie kupię tego LCD bo mi ciocia przywiezie z USA, albo ustawmy się pod Orlenem, że paliwo drogie. Mozę bezołowiową tez ze stanów mamy sciagać. Nie dajmy się szaleństwu.

Cieszmy się modelarstem a nie ciągle narzekajmy że drogo, że coś tam jeszcze.

Ceny spadają bo rynek się rozwija. Wszystko idzie ku lepszemu i Z tego trzeba się cieszyć. W przypadku jednych firm idzie to szybciej, z innymi trochę wolniej. W przypadku częsci sprzętu powoli przestanie być opłacalne ściaganie bo ceny się wyrównają (powoli bo powoli), albo okres oczekiwania równa się okresowi dozbierania.
Nawet na HPI różnice cen w porównaniu z zeszłym rokiem są ogromne. Sav SS półtora roku temu kosztował 1900 zł teraz X SS 1500, sillniki przez rok zjechały z ceną ok 25%.

A że w Stanach taniej - trudno. A że w Wielkiej brytani czy w Niemczech wyższe zarobki - no niestety tak jest.

Traxxas Rally

KDS 450SV CX250SE
Blade Nano CPX Xieda 9958
Yak54 Beast 3D UMX
GG: 5167078

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 08, 2008 3:44 pm 

Maco napisał(a):
OGÓLNIE: Co za różnica skąd ma się fundusze. Pieniądz jest pieniądz. Jak rodzice Ci dają to tylko trzeba się cieszyć, że ma się tak wspaniałego sponsora.

No to ciebie zapytam, zarabiasz pieniążki czy dostajesz? bo coś mi sie wydaje ze dostajesz skoro to napisałeś. Jakbym ja dostawał, to jasna sprawa nie patrzył bym na ceny, ale niestety muszę zarabiać na siebie i musiałem nauczyć sie liczyć. Jeśli mam ten sam produkt w dwóch rożnych cenach, to chyba jasne że wybiorę tą tańszą opcję. Jak dojdę do momentu mojej kariery, że będę dostawał pieniądze, to na pewno nie będę przeliczał i na pewno będzie mi z tym bardzo miło.

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 08, 2008 3:47 pm 

Gieroll napisał(a):

No to mnie chłopie zawstydziłes . Chyba przestane brac od tesciowej z emerytury i obiecuje ze juz wiecej nie wyciagne mojemu synowi (lat 15) pieniążków ze skarbonki. I powyższym kończe z toba dyskusje na temat moich finansów.

Ostatnio edytowano Wt kwi 08, 2008 3:52 pm przez Jacek Pietrzak, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 08, 2008 3:50 pm 

No to chyba czas najwyższy wziąć się do roboty :wink:

I ja kończę, bo widzę, że co poniektórzy uparli się by płacić więcej, jak dla mnie jest OK , niech każdy robi co uważa za słuszne.

Spektrum DX 3.0

Ostatnio edytowano Wt kwi 08, 2008 3:58 pm przez Gieroll, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 08, 2008 3:57 pm 

Gieroll napisał(a):
Maco napisał(a):
OGÓLNIE: Co za różnica skąd ma się fundusze. Pieniądz jest pieniądz. Jak rodzice Ci dają to tylko trzeba się cieszyć, że ma się tak wspaniałego sponsora.

No to ciebie zapytam, zarabiasz pieniążki czy dostajesz? bo coś mi sie wydaje ze dostajesz skoro to napisałeś. Jakbym ja dostawał, to jasna sprawa nie patrzył bym na ceny, ale niestety muszę zarabiać na siebie i musiałem nauczyć sie liczyć. Jeśli mam ten sam produkt w dwóch rożnych cenach, to chyba jasne że wybiorę tą tańszą opcję. Jak dojdę do momentu mojej kariery, że będę dostawał pieniądze, to na pewno nie będę przeliczał i na pewno będzie mi z tym bardzo miło.

Jasne że zarabiam, przecież napisałem wyżej że ciułam i nie zawsze jest z czego odłożyć i muszę czasem odpuścić i dozbierać. Też ciągle kombinuje skąd skombinować brakujace zera. Czasem sie udaje a czasem nie - wtedy kupuję albo z czegoś rezygnuję. Wiadomo, że wolę zeby było taniej - chyba każdy, ale w końcu wydaje się tyle samo, tylko ma się coś jakby "extra" ?
A Ty raz piszesz że zarabiasz a potem że czekasz na moment kariery że zaczniesz dostawać - trochę zawiłe :)

Ale nie to było meritum mojej wypowiedzi - chodzi mi o to żeby się cieszyć modelarstwem i swoim hobby.
A w konsekwencji i tak każdy zrobi jak będzie chciał.
Ty też zrobisz jak będziesz chciał i co Ci serce podpowie, kupisz tu czy kupisz tam, ale nie obrażaj tych od których nie kupisz.

Traxxas Rally

KDS 450SV CX250SE
Yak54 Beast 3D UMX

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 08, 2008 4:01 pm 

zgadzam się z Tobą, jedynie co mnie zastanawia to zdanie "Ty też zrobisz jak będziesz chciał i co Ci serce podpowie, kupisz tu czy kupisz tam, ale nie obrażaj tych od których nie kupisz." - prześledziłem swoje wypowiedzi, bo czasem zdarzy mi się coś niemiłego napisać, ale nie zauważyłem bym kogoś obrażał. :roll: Ogólnie do polskich dystrybutorów nic nie mam, bo ceny coraz lepsze i coraz częściej kupuję w polskich sklepach, to dobry znak.

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 08, 2008 4:08 pm 

No to przejrzyj jeszcze raz

Gieroll napisał(a):
Ceny cenami, ale kolejne impertynenckie zachowanie pana FM przechodzi już samo siebie (pewnie nie wszyscy mieli okazje poczytać skasowany watek w dziale sprzedam), ja osobiście sprzedaję model HPI i na pewno nie będę dokonywał zakupów w sklepach HPI POLska i bardzo, ale to bardzo chętnie będę pomagał kolegom modelarzom sprowadzać modele HPI zza granicy, omijając pośrednictwo HPI Polska, tylko wyłącznie dzięki tak niestosowanemu zachowaniu w/w pana. A jak pan FM tak lubi straszyć US to zaraz poleci do nich anonim i niech się przygotuje na kontrolę, oni zawsze cos znajdą, bo od straszenia to są duchy.

Gieroll napisał(a):
głupota jest pisać, że najpierw trzeba kupować drogo, żeby było tanio. Jak będzie tanio, będziemy kupować, co to za filozofia. Mnie osobiście w ogóle nie interesują koszty jakie ponoszą dystrybutorzy, ich broszka, mnie interesuje tylko końcowa cena, nie jestem i nie zamierzam być matka Teresą

Pozatym czepiasz się tylko wybranych zdań wyrwanych z kontekstu nie analizując całych wypowiedzi.

Traxxas Rally

KDS 450SV CX250SE
Yak54 Beast 3D UMX

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 08, 2008 4:10 pm 

Co do pierwszego zdania to jak widać nie masz pojęcia o co chodzi ( a już na pewno nie była to dyskusja o cenach), a co do drugiego to nie bardzo wiem kogo to może obrażać.

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 08, 2008 4:28 pm 
Administrator forum

Panowie,

Dyskusję czas skończyć.

Powiem Wam tylko od siebie jedno:

Gdyby nie dystrybutorzy to wiekszości zawodów by nie było. Gdyby nie dystrybutorzy których reklamy wiszą na RC-AUTO - strona nie rowijałaby sie tak jak to robi (a istnieje już ponad 6 lat).

Jako organizator zawodów nie spotkałem sie NIGDY z odmową ŻADNEGO Dystrybutora w temacie ufundowania nagród.

Temat zamykam bo nie prowadzi do żadnych konkretnych wniosków.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3