Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt sie 18, 2026 5:52 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 21, 2007 9:33 am 

ta ladowarka Charbox jest fajna i dobrze dziala... ale z budowa i uruchomieniem wcale nie jest tak rozowo... przedewszystkim bez dwoch bardzo dobrych multimetrow, w tym jednego mierzacego napiecie z dokladnoscia do trzeciego miejsca po przecinku w zakresie do 20V, to nie ma sie co brac... trzeba ja dokladnie skalibrowac bo inaczej bedzie przeklamywala wskazania oraz delta... dodatkowo trzeba miec juz nieco wieksze pojecie o elektronice, nie wystarczy umiejetnosc czytania schematow, oraz spore doswiadczenie z montazem elementow SMD... o wykonywaniu plytek nie wspominam...

i tak bardzo tanio nie wyszlo... same czesci i oprogramowanie (wsad do procesora), bez obudowy, radiatorow, wentylatorow i troche drobnicy z demobilu, kosztowaly mnie przeszlo 150zl... za 200 jest juz shark 10...

jak nie masz zaplecza w narzedziach do programowania mikrokontrolerow, precyzyjnej lutownicy to lepiej pozbierac pieniazki i kupic cos gotowego...

nie polecam tego projektu dla osob malo rozeznanych w elektronice :!: ...

ja ja zrobilem niejako z koniecznosci bo stalem sie posiadaczem znacznej ilosci ogniw LiIon i potrzebowalem cos do ich ladowania, a i NiMh tez mam sporo... no i lubie sobie czasami cos podlubac samemu...

ale sama ladowarke, projekt i dzialanie, oceniam na 5+ :)

do ladowania tylko ogniw NiCd i NiMh polecam ladowarke oparta na ukladzie MAX713... najlepszy schemat i opis jest tu http://modeltronik.webpark.pl/itp_modeltronik/f_schematy/f_ladomax713.htm laduje od 1 do 16 ogniw z deltapeak... mam tez i taka (to byla moja pierwsza)... jest bardzo prosta i skuteczna... dziala zaraz po zlozaniu... mozna ja zlutowac na kawalku plytki uniwersalnej... jedynie moze byc problem z pozyskaniem tego ukladu, nie wszedzie jest dostepny i nie jest tani ok 30-40zl, ale cala ladowarke zamkniesz w 50-60zl... w razie trodnosci w kupieniu scalaka mam taki uklad na zbyciu :) chcialem zrobic jeszcze jedna ale z racji wykonania charboxa projekt upadl....

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 21, 2007 10:55 am 

Max713 jest naprawdę dobra. Choć według mnie poszukaj Max712. Ma czulsze deltapick (akumulatory Ni-Mh).
W sprawie tych i wielu innych przydatnych podzespołów skontaktuj się z kolegą http://modelhobby.republika.pl/ najlepiej telefonicznie.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 21, 2007 11:25 am 

tak.. tylko, ze bezposrednio do tej aplikacji ukladu MAX713 nie da sie wsadzic bezposrednio Max712 mimo, ze sa pin2pin kompatebilne... trzeba by zmienic parametry elementow odpowiedzalny za pomiar napiecia... zbyt szybko odcina fast charge...

moim zdaniem nie trzeba nic kombinowac i spokojnie ta ladowarka na MAX713 ladowac NiMh pradem 0.25C wykozystujac maksymalne timeout z delta i akumulatory beda na 99.9% swojej pojemnosci nabite... a i tak polecam ladowanie maksymalnie pradem 0.5C

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 21, 2007 12:40 pm 

Fakt faktem, że sam od dwóch lat używam układu 713 do ładowania akumulatorów NiCd jak również NiMh. Przy tych drugich nie przekraczam prądu 0,8 C. Matrycę wykonałem na przełącznikach pakietowych otrzymując bardzo proste sterowanie w zakresie do 11 cel (przełączniki na więcej nie pozwoliły) przewidzianym aplikacją. Co do schematu - część rozładowująca nie jest najlepiej rozwiązana, więc wymieniłem ją na rozładowarkę http://www.teos.modelarstwo.org.pl/rozladnicd/index.htm
Zamiana zwory Z1 na zespół rezystorów zwieranych przełącznikiem (tym samym, co steruje sekcją Max odpowiedzialną za ilość akumulatorów) ułatwia nastawy. Dodatkowy mały potencjometr w szeregu z R3 pozwala na regulację głębokości rozładowania pakietu (od 1,1 do 0,9 V/celę). Sygnał z T4 steruje przekaźnikiem przełączającym rozładowanie na ładowanie.
Całość urządzenia dopełniają źródła prądowe na LM 317 o wydajnościach 2x100 mA, przełączane 300/600 mA oraz stabilizator 13,6 V który robi za ładowarkę akumulatora żelowego (wewnętrzne ograniczenie prądowe do około 1,5 A).
Dodatkowo, aby można było korzystać z akumulatora samochodowego czy zasilacza 12 V przy większych pakietach niż 7 cel, dodałem włączaną dodatkowym przełącznikiem przetwornicę napięcia Tomka Gumnego również przedstawioną na stronie http://www.teos.modelarstwo.org.pl/index.htm
Niestety ze względu na prostotę, przy budowie nie robiłem dokładnej dokumentacji tylko zlepek podstawowych schematów w *.doc. Chętnym mogę udostępnić.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2