Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz maja 07, 2026 2:35 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt lip 09, 2010 9:34 pm 

Witam. Co byście powiedzieli o takiej historii.
Przychodzę do sklepu z modelem syna (HIMOTO) i proszę o jakiś silnik do niego.
Sprzedawca proponuje Saturna HPI 20 zwoi. Pytam czy może mi zamontować takowy w tym modelu bo na miejscu jest serwis i mógłbym jeszcze pójść pojeździć na pobliskim torze z synem.
Ok.nie ma sprawy zaraz zrobimy. Po zamontowaniu silnika i podlutowaniu pod regulator i zapłaceniu za silnik udajemy się na tor. 2 okrążenia i dym z silnika. (na szczęście regler miał zabezpieczenie).
Wracam do sklepu i reklamuję. Najpierw sprawdzenie modelu czy oczywiście nie ma oporów, itd.,itp.-pełna diagnostyka czy kija tam nie wsadziliśmy. Ale nie i nawet zębatka fabryczna ale silnik padł. Niemożliwe a jednak. Zaglądamy do silnika i trochę widać, najprawdopodobniej urwała się szczotka i zwarła coś w środku.
Sprzedawca od razu przechodzi do reklamacji do firmy HPI.
Po dwóch tygodniach brak nadal odpowiedzi więc dzwonię do HPI co z tym się dzieje. Oni twierdzą że nic nie wiedzą. Dzwonię do sklepu raz jeszcze i jestem mniej miły. Po godzinie okazuje się że silnik nie został w ogóle wysłany ponieważ nie ma na niego gwarancji.(ściema sklepu)
Pytam dlaczego? Ponieważ zostały odlutowane przewody a przylutowane te od regulatora!!!
Wchodzę na stronie HPI w zakładkę „gwarancja” i nie mogę takiego punktu znaleźć. Jak by tego było mało to sklep zrobił mi taką frajdę i nie udzielił żadnej informacji że mogą być kłopoty .Ponadto jest dystrybutorem produktów HPI i nie przestrzega absolutnie zasady którą znalazłem i potwierdziłem dzwoniąc do serwisu HPI a brzmi ona tak:
Gwarancja nie obejmuje:
„Wad powstałych na skutek połączenia produktu lub jego elementów z innymi produktami, akcesoriami nieoferowanymi przez HPI Polska”
Sprzedawca widział że mam model HIMOTO a regulator HI-TECA ,więc choć to kuriozalna zasada ale zasada powinien powiadomić mnie o utracie gwarancji w tym wypadku ale tego nie zrobił a na dodatek sam połączył dwa niepasujące produkty (nie HPI).!!!!!!!!!!
Czyli zasada sprzedać co się tylko da i niech klient sobie dalej robi co chce to jak widać motto tego sklepu.Oraz kompletny brak wiedzy –nawet podstawowej na temat serwisu czy jego zasad!!!!!
Suma sumarum nie uznał reklamacji ,nie powiadomił o warunkach gwarancji i na dodatek działa sprzecznie z zasadami serwisu HPI.
Piszę abyście nie dali zrobić się w konia (choć spróbuję tego nie odpuścić) i dopytywali o warunki gwarancji tak żeby jakiś dorobkiewicz nie myślał że zna się na modelarstwie a tym bardziej na handlu.
Dodam że w NOSRAMIE obowiązuje podobna zasada (lutowane końcówki) ale przy reklamacjach są co do tego bardziej liberalni- bo czy ktoś użyje długich przewodów pomiędzy silnikiem a regulatorem i na dodatek jakiś pseudo Goldów, gdzie prądy idą w dziesiątkach amperów? Nikt i to właśnie jest „życiowe” podejście do sprawy.
Ciekawe czy ktoś zgadnie o którym sklepie piszę………..?
Dodam iż sklep jest z Warszawy...................Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt lip 09, 2010 9:39 pm 

Dziwię się że wytrzymałeś nerwowo. Jakby mojego tatę tak zrobili ... Nie chciał bym ich znać. Nie wiem czy nie można było by iść na policję, ponieważ cię nie powiadomił o tym i o tamtym.

96'

Zamienie Nitro buggy \/ Na Baje! Lub Sprzedam!

Hyper 8.5 Pro Kit | Blue Bird BMS-630 MG | Blue Bird BMS-631 MG | Hyper .21 |Tornado 25%

PostNapisane: So lip 10, 2010 8:44 am 

Hmm co to za sklep?

Operated by Spektrum Dx2S
______
www.rcskoczow.boo.pl
Team RC Drive Skoczów

Ostatnio edytowano Wt paź 19, 2010 9:24 pm przez dawiop, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So lip 10, 2010 10:09 am 

Witajcie.
Dziś ciąg dalszy miłej wymiany procedur z pseudosklepem.
Dzwoniłem jak we wcześniejszym poście napisałem i odpowiedziano mi o nieuznanej reklamacji.
W sumie ok. god.11-12 poprosiłem o odpowiedź na reklamację i argumenty na piśmie celem wysłania tego przeze mnie (bo muszę robić to wyręczając sklep) wraz z silnikiem do HPI w poniedziałek bo tak umówiłem się właśnie z HPI Polska. Oczywiście jak tylko o to poprosiłem to zaczęły się schody, a bo my nie możemy, a bo nie ma właściciela a bo …to i tamto………..słowem długie „eeeeeeeeee” w słuchawce. itd.
Po odpowietrzeniu się ,usłyszałem „proszę zadzwonić ok.14-15 damy odpowiedź czy da radę to odebrać” już nie w piątek a w sobotę jak poprosiłem ,żeby sklep miał więcej czasu niż dotychczas. Dzwonię więc po raz drugi i znów ta sama śpiewka, właściciel był ale coś tam, i coś tam…………no ok. Dużo klientów, innych spraw. Mam po raz trzeci zadzwonić ty razem przed zamknięciem sklepu ok.18:30 ,to dzwonię.
No i okazuje się że właściciel to już pojechał sobie i nikt więcej wystawić takiego papierka nie może…….
Było na to ponad 8 godzin, był w międzyczasie sam właściciel który mógł upoważnić któregoś (nieupoważnionego) pracownika. Chyba że pracownicy nie znają Worda, bądź jakiegoś sekretnego hasła………..?
Lub są jako pracownicy firmy i w firmowych koszulkach –incognito………….? Jednym słowem tak jak się domyślałem nikt takowego dla mnie nie przygotował. Na miejscu pracownicy stwierdzili że oni kpl. nic nie mogą. Aż strach pomyśleć jak właściciel na urlop by wyjechał………………………
Dodatkowo na miejscu i komisyjnie stwierdziliśmy iż na opakowaniu (po silniku), oraz w środku nigdzie ,powtarzam-nigdzie nie ma grama informacji o tym iż nie można odlutować-przelutować przewodów!!!!!!!!
Ani po angielsku, ani po polsku ,ani po japońsku. Polskie prawo stanowi iż jakiekolwiek obostrzenia gwarancyjne powinny znajdować się (informacja) razem z produktem lub dołącza je sprzedawca i to w języku ojczystym (dotyczy danego kraju). Więc skoro tego nie ma to może wypowie się tu na forum ktoś kto nas oświeci ciemniaków ,żebyśmy na drugi raz wiedzieli. Według mnie jest to złamanie prawa konsumeta i to podstawowe. No dalej już nie muszę się produkować………………..
Minęło dni 14 od reklamacji a ja papierka nie otrzymałem. Wypada na to że powinienem uprzejmie się dopraszać i z pokorą oczekiwać aż sam jaśniepan właściciel znajdzie ok. 4-5 minut aby otworzyć Worda ,napisać 2 zdania ,sprawdzić klawiszem F7 , nacisnąć „print” i podbić pieczątką.
Nie muszę dodawać iż powinien wpaść na pomysł skrócenia czasu po przez wydrukowanie tego w dwóch egz. a nie pisanie kopii jeszcze raz……………..
Naprawdę chcę być obiektywny ,ale podsumujmy dotychczasowe „osiągnięcia” sklepu:
1-Brak totalnej wiedzy (jeśli chodzi o serwis gwarancyjny) lub ukrywanie jej przed klientem.
2-Bardzo opieszała i na dodatek nieuczciwie przeprowadzone procedura reklamacyjna.
3-Brach jakiejkolwiek inicjatywy ze strony sklepu w celu odpowiedzi w ogóle i na reklamacje na piśmie.
4-Brak pisemnej odpowiedzi w terminie 14 dni od daty zgłoszenia.

Chcę tu dodać iż pracownicy sklepu są ok. i nawet chcieli pomóc ale mają swojego jaśniepana więc mają związane ręce……….szkoda……………….
Zobaczcie sami co wyniknęło z największego banału jakiego doświadczyłem odkąd bawię się w modelarstwo…….
Na razie to tyle i chyba czas ujawnić pseudosklep ku Waszej przestrodze…………
Nie!!! Bo za chwilę jeszcze napiszę o poziomie wiedzy samego właściciela, który po wymianie argumentów na temat biegunowości silników elektrycznych stwierdził że już jego cenny czas się skończył……..będziecie mieli ubaw!!!!
C.D.N Pozdrawiam.

dawiop napisał(a):
Zgaduję że to RC Wróblik?

Wszystko w swoim czasie.................Pozdrawiam.

PostNapisane: So lip 10, 2010 3:00 pm 

Kolego, sklep Wróblika, jest porządnym sklepem - nie raz już kupowałem, zamawiałem czy prosiłem o pomoc pracowników tego sklepu.
Bawiąc się w modelarstwo, trzeba przyjąć pewne ryzyko, że coś nie będzie działać.
Cytuj:
na dodatek sam połączył dwa niepasujące produkty (nie HPI)

Ok, to powodzenia życzę Ci w dalszej zabawie w to Hobby, jeżeli będziesz łączył tylko i wyłącznie produkty jednej firmy :roll:
Cytuj:
Ponieważ zostały odlutowane przewody a przylutowane te od regulatora!!!

To akurat nic dziwnego... jeżeli widzisz że ktoś coś grzebie, to powinieneś się tym zainteresować a nie potem narzekać.
Cytuj:
HIMOTO a regulator HI-TECA

Cytuj:
na dodatek sam połączył dwa niepasujące produkty

No i sam sobie zaprzeczasz....

Cytuj:
Nie wiem czy nie można było by iść na policję, ponieważ cię nie powiadomił o tym i o tamtym.

OOOOO... jak następnym razem jak coś mi się zepsuję i sklep nie uwzględni mi gwarancji, to będę wiedział gdzie iść :lol:

Cytuj:

Taaa... mówisz o Dystrybutorze HPI, mówisz że sklep jest w Warszawie, i niedaleko jest tor, jest tylko jeden taki sklep.....

PostNapisane: So lip 10, 2010 3:08 pm 

Współczuc tylko koledze, o tym że w owym sklepie serwis jest do kitu to chyba wie każdy, przedewszystkim nie powiedzą ci ile bedzie trwała naprawa czegos i nie szacuja kosztow. Mysle że nikt z pracownikow tego poprostu nie robi i dlatego panuje taka nie wiedza. Na temat obsługi i wiedzy na temat posiadanego towaru na połkach i w magazynie w owym sklepie ja może lepiej przemilcze. Ale co zrobić, to jest jedyny sklep w warszawie mający baaardzo dużo częsci do modeli samochodow i jakby nie było chcę czy nie chcę będę robił tam zakupy bo oni maja największy wybór w warszawie. I miejmy nadzieje ze wszystko jakoś w swoim czasie zacznie tam funkcjonować jak powinno.

Jesli chodzi o serwis to moim zdaniem najlepszy w warszawie jest w modelarnii, miałem kiedyś problem i wszedzie rozkładali ręce mowiac a my nie wiemy, a my nie mamy narzedzi, a pan zostawi za 2 tygodnie "może" naprawimy. A w modelarnii zrobiono mi to od reki za małe pieniadze przy czym wyjaśnili dlaczego tak się stało i co zostało wymienione i dlaczego. Po naprawie serwisant wyszedł do mnie z moim modelem zalał swoje paliwko, odpalił, posmigał pokazał ze działa i tp. Jak dla mnie rewelka.

PostNapisane: So lip 10, 2010 3:18 pm 

Bender napisał(a):
Kolego, sklep Wróblika, jest porządnym sklepem - nie raz już kupowałem, zamawiałem czy prosiłem o pomoc pracowników tego sklepu.
Bawiąc się w modelarstwo, trzeba przyjąć pewne ryzyko, że coś nie będzie działać.
Cytuj:
na dodatek sam połączył dwa niepasujące produkty (nie HPI)

Ok, to powodzenia życzę Ci w dalszej zabawie w to Hobby, jeżeli będziesz łączył tylko i wyłącznie produkty jednej firmy :roll:
Cytuj:
Ponieważ zostały odlutowane przewody a przylutowane te od regulatora!!!

To akurat nic dziwnego... jeżeli widzisz że ktoś coś grzebie, to powinieneś się tym zainteresować a nie potem narzekać.
Cytuj:
HIMOTO a regulator HI-TECA

Cytuj:
na dodatek sam połączył dwa niepasujące produkty

No i sam sobie zaprzeczasz....

Cytuj:
Nie wiem czy nie można było by iść na policję, ponieważ cię nie powiadomił o tym i o tamtym.

OOOOO... jak następnym razem jak coś mi się zepsuję i sklep nie uwzględni mi gwarancji, to będę wiedział gdzie iść :lol:

Cytuj:

Taaa... mówisz o Dystrybutorze HPI, mówisz że sklep jest w Warszawie, i niedaleko jest tor, jest tylko jeden taki sklep.....

Masz racje sklep jest dobry pracownicy w sumie tez spoko, choć zakręceni czasem bardzo. Ale po co to czlowiekowi lutowali ten silnik? Jak się nie wie czy bedzie działać to się nie wpycha klientowi czegoś byle by kupił. Wiesz, nie każdy ma szerokie pojęcie na temat modeli, i liczy na to że w sklepie ktoś mu pomoże i podpowie za darmo tego nie robią. Szczegolnie że kolega DAS_MODEL pewnie nie kupił silniczka za 20zł tylko wtopił troszke wiecej w cale sie mu nie dziwie że jest zdenerwowany bo też bym był na jego miejscu.

PostNapisane: So lip 10, 2010 3:30 pm 

Bender - przykro mi ale bzdury piszesz.
Sklep i serwis biorą odpowiedzialność za podjęte działania - także za to ze nie poinformowali o wszystkich potencjalnych problemach i konsekwencjach przelutowania przewodów klienta.
Klient nie musi wiedzieć - przyszedł do sklepu i serwisu

PostNapisane: So lip 10, 2010 5:18 pm 

Kolego BENDER , proponuje czytać moje posty ze zrozumieniem.............to pomocna cecha.
Rozumiem że jeżeli grzebie serwis w moim modelu to powinienem zapewne ich istruować
co mają robić ,bo to przecież mięsny jest, czyż tak?

A z tym łączeniem produktów to faktycznie śmieszne , ale taki zapis ma HPI i co można poradzić na taki bubel?

PostNapisane: N lip 11, 2010 9:16 am 

Bender napisał(a):
A czy ktoś powyżej napisał, że nie przyjął, że coś takiego może się stać? Jasne, że może, tylko od tego jest właśnie gwarancja\rękojmia (tutaj akurat działa to drugie, ze względu na działania sprzedającego).

Bender napisał(a):
Jeśli masz zamiar obrażać innych warto byłoby chociaż przeczytać całość ze zrozumieniem.

Bender napisał(a):
Jak oddajesz cokolwiek do serwisu zakładasz, że znają się mniej na tym od Ciebie?

Bender napisał(a):
To już jest czyste trolowanie...

A teraz nawiązując do tematu:

Cytuj:
W pierwszej kolejności zgłosić sprawę do rzecznika praw konsumenta - działa ponoć bardzo skutecznie. Poza tym minęło 14 dni od złożenia reklamacji więc o ile dobrze pamiętam możesz się ubiegać o zwrot pieniędzy, bez żadnych dodatkowych powodów.

PostNapisane: N lip 11, 2010 11:03 am 

Nie zazdroszczę koledze DAS_MODEL.
Nie to, że chcę robić komuś reklamę, ale co do serwisu w RC Wróblik, to ja zostałem w nim profesjonalnie obsłużony, a model odebrałem po dwóch dniach, przy czym podczas naprawy dzwonili do mnie, czy życzę sobie wymianę jeszcze tej i tamtej części, bo długo nie pożyją.

Pozdrawiam

PostNapisane: N lip 11, 2010 11:53 am 

Aron Komorowski napisał(a):
ale co do serwisu w RC Wróblik, to ja zostałem w nim profesjonalnie obsłużony, Pozdrawiam

Generalnie chodzi o to że dopuki zostawiasz kasę, czy to za części czy za serwis lub sprzedawca nie posi kosztów pomocy to wszystko gra.
Tak było i ze mną do tej pory. Póki właściciel miał wymierne korzyści to było przyjemnie, teraz kiedy musi wziąść odpowiedzialność za to co zrobił , zrobił co opisałem.
I wtedy zaczynają się właśnie schody!!!!
Więc póki zostawiasz kasę i o nic nie pytasz to jest z uśmiechem i ok., Ale jak zaczynasz pytać i wymagać i to sklep musi niedaj boże być za coś odpowiedzialny ten uśmiech znika i zaczynają się problemy.
I ta opisywana sytuacja ma na celu uświadomienie innym żeby starali się dbać o swoje interesy i to że kupujący ma swoje (teoretycznie) prawa a sprzedający obowiązki zawarte w kodeksie handlowym.
Nie ma na celu napiętnowania jekiegokolwiek sklepu czy sprzedawcy!!!!
Ale to zdarzyło się w konkretnym punkcie i w konkretnym czasie..................

PostNapisane: N lip 11, 2010 7:18 pm 

Napisz lepiej jaki to sklep, bo jak widać koledzy wyżej już wiedzą :lol: :lol: i zaraz zacznie się niepotrzebne bicie piany.

PostNapisane: N lip 11, 2010 10:37 pm 

sebas86 napisał(a):
Bender napisał(a):
A czy ktoś powyżej napisał, że nie przyjął, że coś takiego może się stać? Jasne, że może, tylko od tego jest właśnie gwarancja\rękojmia (tutaj akurat działa to drugie, ze względu na działania sprzedającego).[/guote]
Jeżeli stało sie coś, bo się stało bez niczyjej winy, to gwarancjia raczej tego nie uwzględni "uszkodzenie mechaniczne"

Bender napisał(a):
Jeśli masz zamiar obrażać innych warto byłoby chociaż przeczytać całość ze zrozumieniem.[/guote]
Gdzie i kogo ja obrażam? :?

Bender napisał(a):
Jak oddajesz cokolwiek do serwisu zakładasz, że znają się mniej na tym od Ciebie?[/guote] czasem tak...

Bender napisał(a):
To już jest czyste trolowanie...[/guote]
Tak, tak trolowanie... kto pójdzie na Policję ponieważ sklep niechce uwzględnić gwarancji?
A teraz nawiązując do tematu:

Cytuj:
W pierwszej kolejności zgłosić sprawę do rzecznika praw konsumenta - działa ponoć bardzo skutecznie. Poza tym minęło 14 dni od złożenia reklamacji więc o ile dobrze pamiętam możesz się ubiegać o zwrot pieniędzy, bez żadnych dodatkowych powodów.

składa się nato ze w szkole uczą mnie takie przedmiotu jak Obsługa Klienta - i wg nie zanim Kolega chciał zwrócić przedmiot na gwarancję, zanim zaczoł obrażać Sklep i jego pracowników, powinien zapozanć się zz warunkami gwarancji - mógł, nie porsic o wymianę, panowie ze sklepu zrobili mu przysługę, w postaci wymiany silnika - domyślam się, że sklep zrobił to za darmo.
W sklepie zapewne nikt nie pomyślał że ktoś komu spalił się silnik, zgłosi to na gwarancjię, więc zrobił jak uważał za najlepsze...

PostNapisane: N lip 11, 2010 11:28 pm 

Bender napisał(a):
składa się nato ze w szkole uczą mnie takie przedmiotu jak Obsługa Klienta - i wg nie zanim Kolega chciał zwrócić przedmiot na gwarancję, zanim zaczoł obrażać Sklep i jego pracowników, powinien zapozanć się zz warunkami gwarancji - mógł, nie porsic o wymianę, panowie ze sklepu zrobili mu przysługę, w postaci wymiany silnika - domyślam się, że sklep zrobił to za darmo.
W sklepie zapewne nikt nie pomyślał że ktoś komu spalił się silnik, zgłosi to na gwarancjię, więc zrobił jak uważał za najlepsze...
Ale kolega wyżej przecież powiedział, że nigdzie nie było takiej informacji (weź jakikolwiek sprzęt z gwarancją, a dostaniesz także warunki, jeśli nie było gwarancji to obowiązuje "rękojmia" na podstawie dowodu zakupu - dokładniej można powoływać się na niezgodność towaru z opisem). To, że nie pomyśleli o możliwości spalenia niestety nic tutaj nie ma do rzeczy, na szczęście ktoś inny pomyślał już za nas (producent oraz ustawodawca). Normalną sprawą jest, że można nabyć coś z wadą ukrytą (mogło nastąpić przebicie i zwarcie na uzwojeniu, odpaść szczotka lub równie dobrze jakiś fragment z poza silnika mógł wpaść do środka. Tylko zamiast chować głowę w piasek mogliby spróbować wyjaśnić sytuację.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona