Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 05, 2026 10:06 pm

Autor
PostNapisane: Wt sty 26, 2010 6:52 pm 

Witam wszystkich.
Wiem że większość z moich pytań została już zapewne poruszona na forum, jednak w wielu przypadkach przeglądając fora o tej tematyce napotkałem różne teorie i chciałbym je teraz usystematyzować. Mam nadzieję że zagoszczę na dłużej na Waszym forum i liczę na Waszą wyrozumiałość.
Swoją przygodę z RC dopiero zaczynam, jednak postanowiłem zacząć od razu od modelu spalinowego. Niestety nie jest to nic markowego, po prostu jest taka opcja że albo wezmę to co jestem finansowo i organizacyjnie ogarnąć albo wcale. Żadna produkcja markowa nie wchodzi w grę z powodów finansowych.
Mam nadzieję że taka prosta konstrukcja wytrzyma moją czysto amatorską zabawę, podkreślam amatorską, nie przewiduję żadnych startów w zawodach, tylko i wyłącznie czysty relaks:).
Właśnie leci do mnie taki oto MT http://cgi.ebay.co.uk/NEW-1-8-SCALE-RC-NITRO-CAR-4WD-RTR-4X4-MONSTER-TRUCK_W0QQitemZ180460932140QQcmdZViewItemQQptZUK_ToysGames_RadioControlled_JN?hash=item2a044f4c2c#ht_5868wt_1052
Dlaczego uparłem się na nitro? od zawsze jestem fanem czterech kółek i silnika i zawsze chodził mi po głowie model spalinowy jako że jest on najbardziej zbliżony budową do "zwykłego" auta. Tutaj zaczynają się pytania. Zagadnienia z dziedziny pełnowymiarowej motoryzacji nie są mi obce jednak tutaj panują troszeczkę inne zasady:)
Zacznę od tego jak się przygotować do posiadania nitro:) co uznajecie za niezbędne wyposażenie do prawidłowej opieki nad modelem nitro, co kupić już na samym początku a co dopiero później? mam na myśli takie rzeczy jak: grzałka (tu odpowiedź jest w sumie banalna;), termometr, klucze (w sumie posiadam nieźle wyposażony warsztacik przydomowy z racji posiadania 20 letniego pojazdu którego jestem fanatykiem i wszystko robię przy nim sam), butelka do nitro. Co z tego jest zbędne na starcie a o czym zapomniałem?
Kolejne bardzo ważne pytanie: docieranie silnika, tutaj jest najwięcej rozbieżności, wiem na czym to polega ale już się pogubiłem. Autko posiada zbiornik 125cc, w jakich warunkach wypalać pierwsze zbiorniki, na postoju czy delikatnie w czasie jazdy w sumie zbiornik jest dosyć duży. W jakich temperaturach (otoczenia) najlepiej docierać silnik (teraz mam na termometrze -20C).
Kolejna sprawa: świece żarowe, czym się kierować przy wyborze? w jakich warunkach jaką ciepłotę świecy stosować?
Jeszcze raz podkreślam że auto nie będzie pałowane
Z góry dziękuję za odpowiedzi i wyrozumiałość i zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam

Himoto RXT-1 na szczęście BYŁ

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 11:44 pm 

Na początek musisz kupić olej do filtra powietrza(AFO) i olej którym będziesz zalewał silnik po jeździe(ARO). Warto też kupić zapasowe gąbki filtra powietrza , filtr paliwa , zapasowe świece. Metod docierania jest wiele, najlepiej wybrać tą która zaleca producent. Silnik zaleca się docierać na wiosnę/lato. Co do świec to już ci nie pomogę :)

pozdr.

PostNapisane: Śr sty 27, 2010 10:01 am 

Co do zalewania filtra to tak jak ktoś napisał wcześniej zastosuję olejek rycynowy, bo podobno tanio i dobrze. Jako ARO zastosuję specjalny środek spray czyszcząco smarujący stosowany w rusznikarstwie:) (różne hobby trzeba łączyć:)), ładnie rozpuszcza wszelkie naloty i do tego smaruje. Tylko powiedzcie jak się aplikuje ARO? którędy do silnika? przez gaźnik? w jaki sposób?

PostNapisane: Śr sty 27, 2010 1:49 pm 

Witaj.
ARO można aplikować: przez gaźnik po uprzednim zdjęciu filtru powietrza i otwartej przepustnicy lub przez otwór w głowicy po wykręceniu świecy, lejąc 2-3 krople. Termometr będzie potrzebny przy docieraniu więc lepiej się w niego zaopatrzyć. Co do świec to wybierasz je w zależności od:
-rodzaju silnika (świeca turbo lub zwykła)
-temperatury (czym cieplej na dworze tym zimniejsza świeca i na odwrót)
-od zawartości nitro w paliwie (im więcej nitro w paliwie tym zimniejszą święcę można zastosować)

PostNapisane: Śr sty 27, 2010 2:47 pm 

Super dziękuję za kolejne wskazówki i czekam na następne. Może jest jeszcze coś o czym nie wspomniałem a wiedzieć powinienem?
Teraz właśnie szukam jakiegoś dobrego sklepu internetowego żeby się zaopatrzyć we wszystko. Czy ktoś się orientuje czy w okolicy Olsztyna jest jakiś sklep z RC?
Pozdrawiam

PostNapisane: Śr sty 27, 2010 7:58 pm 

Przypomniało mi się żeby po każdej jeździe czyścić filtr powietrza i gąbki nasączać wyżej wspomnianym AFO albo tak jak pisałeś olejkiem rycynowym (choć co do olejku rycynowego to nie jestem przekonany) :)

PostNapisane: Śr sty 27, 2010 10:46 pm 

chłonę wiedzę jak spongebob :P wszystkie wskazówki są dla mnie bardzo cenne, fajnie by było gdyby ktoś jeszcze oświecił mnie w temacie docierania silnika.
Pozdrawiam

PostNapisane: Cz sty 28, 2010 10:09 am 

kiersno napisał(a):
...Metod docierania jest wiele, najlepiej wybrać tą która zaleca producent. Silnik zaleca się docierać na wiosnę/lato...

Do modelu powinna być załączona instrukcja, w której znajdziesz sposób docierania. Temat ten był wiele razy omawiany na forum więc wystarczy troszkę poszukać, a i na niektórych stronach też się znajdzie materiały dotyczące docierania np: tutaj lub na stronie prorevo Marcina Jasińskiego.

PostNapisane: Cz sty 28, 2010 10:25 am 

Dzięki wielkie świetne materiały
Gdyby ktoś jeszcze szukał podobnych informacji znalazłem fajną książkę http://www.rccartips.com/nitro_rc_cars_ebook.pdf
Napisałem maila do autora jeśli wyrazi zgodę to przetłumaczę książkę.
Pozdro