Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 12:06 pm

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 04, 2008 9:53 pm 

Moim zdaniem patrząc na to że dystrybutor kupuje myśle taniej niż my w sklepach w USA myślę że cena jest mocno zawyżona i Pan Festiwal powinien dbac aby jego ceny byly atrakcyjne. Moge podac przyklad z wczoraj. A mianowicie. Od pewnego czasu chciałem kupić Asso t4 i bylem zdecydowany sprowadzac go zza oceanu. Napisalem na gdzie administratorem jest Pan Rojna, że model + przesyłka kosztowałby 600zł , a cena w jego sklepie wynosiła 866 zł. Na następny dzień patrze i ku mojemu zdumienu cena wynosi 608 zł więc wiadomo, że nikomu nie bezie opłacało się sprowadzać takiego modelu z USA. Inni dystrybutorzy powinni brac przyklad z Pana Rojny.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 05, 2008 3:09 am 

To i ja swoje "trzy grosze" dodam.

Nie chcę stawać po żadnej ze stron, aczkolwiek piszę subiektywnie...Bycie dystrybutorem to nie tylko avatar na forum i kilka postów. To, że w polsce modele niektórych firm kosztują drożej niż w USA, największym sklepie @? To jak porównać z cenami gier na PlayStation. Dlaczego gry w USA kosztują w przeliczeniu połowę naszych stawek? Dlatego, że rynek jest nieskończony i chłonny. Tak samo jest z modelami. W Polsce sprzedaje się X. W USA X razy 1000. To pozwala obniżyć wszelkie koszty związane z Dystrybuowaniem itp, itd.

Czy szanowny kolega proponujący modele po niższej cenie zaprosi Andy Moora i Adama Skeldinga? Oczywiście, że nie, nawet gdyby chciał taki fakt skredytować, obawiam się, że nie będzie miał ani na tyle zdolności kredytowej, ani znajomości... . Oczywiście z punktu widzenia zwykłego "Kowalskiego" takie wydarzenie jak zorganizowanie zawodów i zaproszenie gości zagranicznych, w skali 1 do 10 ma wartość 1, góra 3. Dla przeciętnego konsumenta znaczenie ma cena, w tym przypadku, kilkaset złotych niższa (na tym dorobiło się CCC, Lidl i Biedronka- żadna jakość ale cena!).

Dal zawodników- spotkanie "światowych" jest bezcenne, ze względu na różne aspekty.

Dlaczego idąc do salonu Citroena nie kłócicie się o cenę? Jest ona wyższa w krajach gdzie działa Międzynarodowa Federacja Rajdowa... Sebastian Loeb jest niekwestionowanym liderem i dlatego rośnie cena na Citroena w krajach gdzie odbywają się rajdy, bądź są oficjalne przedstawicielstwa Citroena.

Dlaczego nikt nie zgłasza reklamacji w kiosku kupując paierosy, że Marlboro, Lucky Strike i Benson są takie drogie? Każdy z tych właścicieli marek/ dystrybutorów płaci olbrzymie kontrybucje za to, że ich marka jest widoczna w F1 (obecnie zostało Marlboro)?

"kowalski" widzi produkt 700 zł tańszy- no więc niech go kupi i skończy na górce pod domem...

Nie znaczy to, że można jawną kontrabandę uprawiać.

Konsument dedykowany danej marce widzi znacznie więcej, nawet jeśli jednostkowo kosztuje go to numerycznie więcej pieniędzy.

Liczy się wygrana wojna, nie bitwa.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 05, 2008 7:33 am 

święta prawda lecz można taniej i udowodnił to sam dystrybutor obniżając ceny modeli takich jak lightening. Więc nie ma potrzeby opowiadania bajek o zawodach itd. Zdradze Ci ze ja "kowalski" również jeźdze w zawodach i bynjamiej wiem co to znaczy. Zauważmy co innego. Puki firma ma monopol i tnie ceny jakie jej pasują wszystko jest super. Kiedy ktoś je przebija na minimalną skale jak może 1 model, może 2 rozpętuje się wojna. To chore.

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 05, 2008 9:33 am 

Rafale.....
ładne wyliczenia robiłeś, i co ?
zapomniałeś w nich ująć pewne rzeczy....
czy pan Piotr ponosi koszty działalności gospodarczej tzn. utrzymuje firmę, opłaca pracowników itd. i co najważniejsze czy płaci podatek dochodowy od swojej "działalności" ?
najpierw weż pod uwagę te aspekty a póżniej udowadniaj co jest taniej a co drożej.

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 05, 2008 9:47 am 

Przydałoby się porównać w tym wypadku cenę za jaką dystrybutor dostaje model :wink: .
Kupując model w sklepie w usa - wyszło 700zł taniej z przesyłką (na savie). Sprzedający w usa też musi narzucić swoją prowizję bo za darmo ich nie sprzedaje ;)

Aż strach patrzeć jaki narzut musi być w PL.

Faktem jest iż w pewnym sensie sprowadzanie modeli z usa "zakłóca" działalność dystrybutora w Polsce.
Jednak wszystko jest kwestią ceny - są modele które bez wachania kupiłbym w usa a nie w Polsce ale są też takie gdzie różnica jest na tyle niewielka że szkoda zachodu bawić się w sprowadzanie.

Popieram sprowadzanie modeli a zarazem rozumiem dystrybutora w Polsce.

Straszenie Urzędem Celnym i Skarbówką jest wg mnie nie na miejscu :?
Odnośnie podstaw prawnych skłaniam do lektury:

Kodeks Karny:
art 212 § 1 do § 5 (pomówienie)
Art. 216. § 1 do § 5 (zniewaga)

A także można wytoczyć powództwo o naruszenie dóbr osobistych w KC: art 23 a także Art. 24. § 1
To tak na marginesie ;)

PS: mam ostrzeżenie hmm jak sprawdzić za co :?

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 05, 2008 9:56 am 

Ceny cenami, ale kolejne impertynenckie zachowanie pana FM przechodzi już samo siebie (pewnie nie wszyscy mieli okazje poczytać skasowany watek w dziale sprzedam), ja osobiście sprzedaję model HPI i na pewno nie będę dokonywał zakupów w sklepach HPI POLska i bardzo, ale to bardzo chętnie będę pomagał kolegom modelarzom sprowadzać modele HPI zza granicy, omijając pośrednictwo HPI Polska, tylko wyłącznie dzięki tak niestosowanemu zachowaniu w/w pana. A jak pan FM tak lubi straszyć US to zaraz poleci do nich anonim i niech się przygotuje na kontrolę, oni zawsze cos znajdą, bo od straszenia to są duchy.

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 05, 2008 11:00 am 

Ta teoria z papierosami i samochodami z salonu to trochę daleko idąca teoria.
Nie za bardzo wiem co autor miał na myśli ponieważ te rynki rządzą sie innymi prawami, zresztą jak 5zł (za pety) można porównywać do modelu za 3000zł hmm... tak jak i w drugą stronę jak 60 000 do 3000 itp...
(Po za tym zwykły laik powie jak można na zabawkę wydać 3000zł)

No i na koniec raczej wątpię żeby dystrybutor bądź wie jakiego handlu nie ściąga modelu za cenę taką jaka jest dajmy na to w Tower Hobbies i jak już to ściąga kilka modeli na raz żeby się to w ogóle opłacało. Chyba ze jest to specjalne zamówienie dla 1 klienta.

No i w chodzi tu jeszcze jedna rzecz rynek modeli RC jest trochę u nas "obkrojony" i nie mamy dużego wyboru żeby porównać ceny w kilu sklepach, a tym bardziej nie ma konkurencji dlatego nie ma co się spodziewać ze dystrybutor będzie obniżać ceny.

Ja sam ściągałem modele z USA ale tylko wyłącznie dlatego ze nie były wówczas dostępna w PL na początku była to OFNA LX COMP II i wtedy na złotówki wyszło mnie 1200zł gdzie kilka miechów później była już dostępna na rcworld (ale nie pamiętam już ceny początkowej)

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 05, 2008 4:42 pm 

Ja mam tylko pytanie do tych, ktorzy cos mi zarzucaja. Czy widzieliscie kiedys moje ogloszenia o sprowadzaniu modeli na wieksza skale niz JEDEN dodatkowy model, ktory bedzie dolaczony do mojego zamowienia?

Wiecej pisac nie bede, to co mialem napisac napisalem, a tlumaczyc sie z czegokolwiek tym bardziej nie zamierzam tylko chcialbym ostrzez przed rzucaniem slow na wiatr, bo jak juz kolega zdarzyl mnie wyprzedzic, sa na to paragrafy.

Do Rafala: Twoje wyliczenia sa sluszne, jednak biorac pod uwage, ze baje mozna dostac w USA taniej niz na th i to bez kosztow przesylki to akurat wychodzi cena 2500zl.

Tytuł: Moje refleksje
PostNapisane: Wt kwi 08, 2008 12:09 pm 

Zapoznałem się z całym wątkiem. Problem jest złożony i nie da się go rozpatrzeć wyłącznie klasyfikując - ryzykowny, tańszy import z USA kontra drogi zakup w polskim sklepie modelarskim.

Daleki jestem do utożsamiania się ze sposobem, w jaki Darek postanowił ten problem spróbować zwalczyć na forum, a Piotrka znam osobiście i lubię, to jednak w tej dyskusji, ideologicznie (naturalnie, z racji tego, że reprezentuję krajowego importera i dystrybutora), trzymam stronę kupowania w Polsce i wspierania polskich sklepów modelarskich.

Jakby nie kalkulować, zdaję sobie sprawę, że korzystając z pomocy cioci, czy kolegi w USA, wliczając jego prowizję, koszt transportu, etc można taniej stać się posiadaczem wymarzonego modelu. Nawet jeśli cenę w dolarach przeliczy się po kursie sprzedaży USD, a nie zakupu czy uśrednionego z NBP, jak ktoś tam wyżej kalkulował. I nawet jeśli celnik znajdzie, że to nowy sprzęt i doliczy cło i VAT, to i tak będzie tanio.

Celowo piszę "tanio", a nie "taniej", bo to nie buraki na targowisku, gdzie jeden ma za 1,2 a drugi za 1,25 - wtedy jest taniej. Trudno zatem porównać dwie ceny, tam i tu, tak jak wielu z Was to uprawia, argumentując, że skoro jest różnica 500 czy 700zł, to ale się ten Dystrybutor w Polsce nachapie - i mówicie, o nie! Co to, to nie! - na pewno nie za moją krwawicę! Nie mówiąc o przeliczaniu ceny w PL z VAT'em i wszelkimi kosztami, dzielonej na dolara po jakimś kursie z kosmosu i przystawianie do netto ceny w sklepie oddalonym od tysiące km od naszych realiów. Wybaczcie, ale to bzdura.

Idąc dalej - czy ktoś, z moich poprzedników, reprezentujących względy konsumenckie, próbował sobie zadać pytanie, dlaczego i skąd ta cena w Polsce się bierze? Albo czy tak naprawdę te modelarskie sklepy są Wam w ogóle do czegoś potrzebne? Czy ci Dystrybutorzy, którzy w taki lub inny sposób próbują zaistnieć na rynku, to lepiej jak są, czy lepiej, żeby ich nie było? Modele - to kupujmy w USA, bo taniej, a części w PL, bo już nie ma takich różnic (bo USA sklepy nie zaniżają ich cen już tak do bólu, jak w PL sprzedawcy akumulatorów AA na portalach aukcyjnych), a nie opłaca się tak długo czekać. No i krew zalewa, jak wahacz urwany, a tu zawody za pasem, albo piękna pogoda za oknem - wtedy kupować w PL to jest to!

Czy ktoś w ogóle się przejmuje tym, że Dystrybutor:
- ponosi koszty marketingowe (np. reklamy, fundowanie nagród, sponsoring zawodniczy)
- ponosi koszty operacyjne (np. ludzie, czynsze, telefony, paliwa, transport, podatki)
- ponosi koszty magazynowe (np. mrożenie kasy w coś co z nadzieją trzymamy dla Was, żeby było szybko, towary słabo rotujące)
- ponosi koszty reprezentacyjne (np. występy i uczestnictwo w targach)
- ponosi ryzyko kursowe (np. do dziś mamy towary, które weszły do magazynu po kursie 3,5 lub 3,3 USD).

Teraz jakie Dystrybutor ma narzędzia - ano może robić wyprzedaże, żeby część magazynu odmrozić, albo przyspieszyć rotację czegoś bardzo niekorzystnie kupionego. Jak Wy to widzicie? Ano tak, że skoro dało się obniżyć cenę na jednym, to da się na wszystkim. Ludzie!

A taki sklep modelarski, co kupuje od tego Dystrybutora, żeby być bliżej Was, pod ręką, żebyście mogli sobie pomacać i porównać, w końcu wybrać najlepszą opcję i kupić - to jak, sądzicie, że robi to za free? Sami funkcjonujecie w tym świecie i wielu reprezentuje jakieś systemy partnerskie, gdzie za sprzedaż tego czy owego, pobierane są prowizje. A ile się trzeba namęczyć, żeby "kowalskiego" zachęcić, model sprzedać, wyjaśnić, dotrzeć, wyregulować. To wszystko KOSZTUJE - ludzki czas i zaangażowanie. Tak samo jak właściciel sklepu, płaci serwisantowi, za jego utrzymanie.

Czy ktoś wyszedł z inicjatywą w dziale sprzedam "Szukam chętnych do nabycia modelu X w dobrej cenie?" - niech się zgłosi 5 czy 10, którzy wyrażają chęć nabycia, a jestem przekonany, że każdy DSTB, będzie negocjować wówczas cenę, aby sprostać Waszym oczekiwaniom.

Podsumowując - sytuacja jest ostro patowa, a koło błędne zamknięte.
Chcielibyście najbardziej wypasionych sklepów w dużych miastach, świetnie zorganizowanych torów, dobrze przeprowadzonych imprez, hojnych sponsorów, to zacznijcie kupować w polskich sklepach modelarskich. Nie bójcie się przyjść i negocjować ceny - to zawsze można - prawo handlu. Ale nie spisujcie nas na straty, bo tak się utarło, bo wolny kraj.

Idealnie byłoby, gdyby cena w PL była w przeliczeniu prawie równie atrakcyjna. No może trochę wyższa, ale to jasne - w PL byłoby szybciej, z gwarancją, ze wsparciem technicznym, itp. Czy to jest możliwe? Oczywiście, że jest! Ale nie da się tego zrobić bez Waszej pomocy!

A teraz jest tak:
1) z Waszego punktu widzenia - kupie se w USA, bo w PL albo nie mają, albo mają drogo.
2) z punktu widzenia sklepu - nie ma popytu ze strony najcenniejszych Klientów - Was świadomych i wiedzących czego chcących modelarzy, a co za tym idzie, sprzedaje się 1 model zamiast 10 dziennie/tygodniowo/miesięcznie - to jak mam obniżyć cenę? A jak wpadnie jakiś napalony dziany, to i tak kupi, obojętnie czy to będzie kosztować 1200 czy 2000.

Czy to ma sens?

Atrakcyjne ceny w sklepach modelarskich, muszą zacząć się od zmiany NASZEJ MENTALNOŚCI.

Obrazek
Twoje hobby naszą pasją.
www.rcworld.pl

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 08, 2008 1:16 pm 

No ....... Tutaj muszę pana popszec w 100% !!!!! ;)

model za granicą kupić to najchętniej by kupili wszyscy (Bo tanio )

A co do częsci to zaraz biegną do polskich dystrybutorów bo tak jak pan napisał pogoda się Klaruje albo zawody za pasem )

Popieram inicjatywę kupowania modeli w Polsce Lec Ceny niektórych Firm są lekko przesadzone np u pana Grzegorza Rojny są mniej więcej na poziomie takim jakim powinny byc ... na rcworld też chodź nie wszystkie jednak Hpi ...hmmm mogło by ceny troszkę skurczyć ;))

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 08, 2008 1:49 pm 

Też musze się zgodzić, ale też tak nie dokońca. Niektórych poprostu nie stać na to żeby kupować modele w Polsce. Niektóre modele są dostępne tylko za granicą, jak i też niektóre do nich części.

Ostatnio edytowano Wt kwi 08, 2008 2:55 pm przez Karol Janiak, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 08, 2008 1:54 pm 

bo głupota jest pisać, że najpierw trzeba kupować drogo, żeby było tanio. Jak będzie tanio, będziemy kupować, co to za filozofia. Mnie osobiście w ogóle nie interesują koszty jakie ponoszą dystrybutorzy, ich broszka, mnie interesuje tylko końcowa cena, nie jestem i nie zamierzam być matka Teresą :wink:

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 08, 2008 2:00 pm 

A potem jest rozpacz i lament gdy trzeba kupić częsci w stanach.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 08, 2008 2:06 pm 
Administrator forum

Panowie,

Ja też dorzucę swoje 5 groszy.

Nie mam zamiaru patrzeć na nawoływania do zakupów modeli w stanach czy innym hongkongu.

Powód jest jeden:

Jeżeli wiekszośc ludzi kupi modele zagranicą (po niższych cenach) to dystrybutor nie sprzeda modeli w Polsce, a co za tym idzie podniesie cene na części co odpije sie na wszystkich.

Co innego z paczkami z Rc-Martu. Wiekszości tam wystawionego towaru nie ma w Polsce lub jest trudno dostępny.

Modele w Polsce są i powinniśmy je kupować u polskich dystrybutorów.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 08, 2008 2:19 pm 

Gieroll napisał "Mnie osobiście w ogóle nie interesują koszty jakie ponoszą dystrybutorzy, ich broszka, mnie interesuje tylko końcowa cena, nie jestem i nie zamierzam być matka Teresą "
Wiesz co jak to mówia "powiedział co wiedział" widzę że jestes prawdziwym modelarzem , ze zdrowym EGOISTYCZNYM podejsciem .
Myslę że prędzej czy póżniej usłyszysz od kogos podobny tekst w najmniej oczekiwanej przez ciebie sytuacji ( awaria . brak czastki , czy ewentualnie inna pomoc).

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona