Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 4:29 am

Autor
PostNapisane: Cz mar 13, 2008 6:27 pm 

Witam

planuje przesyłkę z Ameryki z Amaina do Polski. kombinuję, jakby tu ominąć posrednika w Ameryca i nie placic mu prowizji.
wysylka prosto Amain -> Polska = cło + podatek.

Tak sie składa ze mam znajomuch w Berlinie i tu pytanie. Czy moze cło i podatek na przesylke modelu z Ameryki do Niemiec jest tańsze niz do Polski? Sklep wysyła do Berlina, a ja w samochod i odbieram stamtad?

Moze cos zle kombinuje, nie wiem. Nie znam sie na przepisach celniczych dlatego prosze o pomoc kogos kto ma doświadczenie w tej kwestii.
Moze znacie jakis inny "myk" jak najtaniej dostac przesylke ze sklepu w Ameryce.

pozdrawiam
Piotrek

gg 2102790

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 13, 2008 7:16 pm 

Ja mysle, że czy to Polska czy Niemcy to nie ma znaczenia - UE.
Może spróbuj dogadać się ze sklepem, żeby nie wkładali faktury - jak nie bedzie faktury to nie naliczą 22%VAT i 3% cła.

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 13, 2008 8:01 pm 

W a main NIE MA mozliwosci wyjecia papierow! Nawet jezeli podatek+clo w Niemczech sa mniejsze pewnie bedzie wieksze od tego co bierze posrednik.

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 13, 2008 8:56 pm 

Zalezy kto, czesto posrednik za gwarancje ze paka przejdzie bez cla bierze 25%, czyli tyle ilt clo+vat moga wyniesc.
Amain nie wyciaga papierow/nie zaniza wartosci/nie wysyla jako gift. Tu jestes bez szans.

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 13, 2008 9:20 pm 

Na 90% udało mi sie znalesc znajomego w Ameryce ktory zrobi za posrednika i nei wezmie za to prowizji.

Mam teraz do Was pytanie, co taki posrednik musi zrobic? Wyjąć rachunki, zanizyc wartosc (na ile?), zadeklarowac ze co jest w srodku?

pozdrawiam

gg 2102790

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 13, 2008 10:01 pm 

Ale proszę zważać na to iż wyjęcie faktur de facto żadko skutkuje, mimo utartej opini wśród polskich modelarzy, nawet jeśli wyciągniemy faktury i napiszemyna paczce gift to jesli paczka trafi na cło to nic nie wskura. Jeśli zobaczą że paczka jest wysłana przez sklep to w powiadomieniu poproszą o przesłanie faktury bądź potwierdzenia przelewu za model, czyli jest pies pogrzebany, co do znajomego w Stanach to najlepiej aby wyjął wszystko razem z pudełkiem, zostawił sam model, apkę i inne rzeczy które były dołaczone w zestawie i wtedy odesłaćdo Polski, wydaje mi się że taki patent będzie najskuteczniejszy.

Pozdrawiam

Domeny modelarskie na sprzedaż:
gsracing.pl robitronic.pl etamiya.pl corally.pl castlecreations.pl duratrax.pl

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 13, 2008 10:13 pm 

Ja słyszałem że jakoś żeby odniżyć opłaty zaniża się wartośc przesyłki, naprzykład słyszałem o nowiutkich ramach rowerowych z USA rzekomo za 5zł :D.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 14, 2008 8:47 am 

Tutaj popieram Mateusza. Samo wyciagniecie faktury nic nie da. Najlepiej jest przepakowac wszystko do osobnego pudla, nawte bez instrukcj i dopiero wysylac. Instrukcje mozna pozniej doslac zwyklym listem, to az tak nie podniesie kosztow a moze pomoc. Z doswiadczenia wiem, ze jesli nawet nie znajda faktury a znajda, latwo znajda, nazwe produktu to sa w stanie dowalic podatek i clo, mi niestety sie to przydazylo. Dodatkowo mozna wyslac paczke droga morska, warte uwagi przy duzych zamowieniach. Wtedy paczka pakowana jest do kontenera a nie kazdy kontener jest tak dokladnie sprawdzany. Inaczej jest w przypadku paczek lotniczych, one sa bardziej szczegolowo trzepane na granicy. Aha, pamietajcie jeszcze o podatku vat w usa. Ceny w tamtejszych sklepach sa bez vatu, vat doliczany jest dopiero "przy kasie", srednio to cos ok 10-13% w zaleznosci od stanu. Ale gdy kupujemy cos przez internet z innego stanu to tego podatku nie doliczaja :]. Tak wiec szukajcie zawsze w sklepach, ktore znajduja sie w innych stanach niz Wasi znajomi.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 14, 2008 4:03 pm 

Kolega mówił że przez Polamer tak nie trzepią :). u mnie było w deklaracji "samochód zabawka" deklarowana wartość 40 USD, z kartonu nie wyjmowałem, znajoma w usa ograniczyła się do tego że zerwała oznaczenia sklepu i wyjęła rachunek a potem przeadresowała do Polski.
Grunt wg mnie żeby adres nadawcy nie był adresem sklepu, przesyłki morskie - też słyszałem że mniej trzepią i koszt mniejszy, ale czy chce się czekać z 6tyg :wink:

Tytuł:
PostNapisane: So mar 15, 2008 7:52 am 
PSVADEK

Lokalizacja: Rzeszów Auta: ...TRAXXAS REVO 3,3... .ASSO TC3 BRUSHLESS.
Piotr Michalski napisał(a):
Tutaj popieram Mateusza. Samo wyciagniecie faktury nic nie da. Najlepiej jest przepakowac wszystko do osobnego pudla, nawte bez instrukcj i dopiero wysylac. Instrukcje mozna pozniej doslac zwyklym listem, to az tak nie podniesie kosztow a moze pomoc. Z doswiadczenia wiem, ze jesli nawet nie znajda faktury a znajda, latwo znajda, nazwe produktu to sa w stanie dowalic podatek i clo, mi niestety sie to przydazylo. Dodatkowo mozna wyslac paczke droga morska, warte uwagi przy duzych zamowieniach. Wtedy paczka pakowana jest do kontenera a nie kazdy kontener jest tak dokladnie sprawdzany. Inaczej jest w przypadku paczek lotniczych, one sa bardziej szczegolowo trzepane na granicy. Aha, pamietajcie jeszcze o podatku vat w usa. Ceny w tamtejszych sklepach sa bez vatu, vat doliczany jest dopiero "przy kasie", srednio to cos ok 10-13% w zaleznosci od stanu. Ale gdy kupujemy cos przez internet z innego stanu to tego podatku nie doliczaja :]. Tak wiec szukajcie zawsze w sklepach, ktore znajduja sie w innych stanach niz Wasi znajomi.

No to moze i ja dorzuce swoje 3 grosze :) Osobiście zamawiam przez Zbyszka i jestem zadowolony ze współpracy i co do paczek morskich to raczej sie nie zgodze że są mniej "badane" bo ostatnio przytrafiła mi sie kontrola celna - i tutaj mozna rozegrać to na dwojaki sposób - albo podać mniej więcej właściwą wartość podzieloną przez pół sklepowej i utrzymywać że towar został kupiony na giełdzie/wyprzedaży bądź zacząć od deklaracji bardzo małych kwot - jak nam zakwestionują - podwyższyć lekko - i znowu czekać - i tak na okrągło - pierwszy sposób jest znacznie szybszy i skuteczniejszy.

Nie byle jakie znaczenie odgrywa też powtarzalność adresu zarówno nadawcy jak i odbiorcy ... jeżeli do kogoś idzie paczka pierwszy raz i jest zdeklarowana wartość około 30-40$ to oni to puszczają nawet nie otwierając ... co innego jak zamawia sie bardzo dużo - wtedy ryzyko wpadki zwiększa się z każdą kolejną paczką. Pozatym to też kwestia szczęścia - i mimo wszystko utrzymuje że małe paczki (gabarytowo i wagowo) przechodzą bez problemu - ta co mi złapali ważyła z 15kg miała 100x50x50 albo więcej także jak ktoś ściąga małe rzeczy i sporadycznie to nie ma sie raczej o co martwić i warto nawiązać współprace ze zbyszkiem on w razie wpadki pomaga rozwiązać problem

Pozdrówka i powodzenia :)