Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 7:30 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Który wg. Was jest lepszy?
Nikon D40 29%  29%  [ 6 ]
Canon 400D 71%  71%  [ 15 ]
Liczba głosów : 21
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 9:03 pm 

No ale pokrętło w Canonie ma dwa obszary, nawet sam producent nazywa je bodajże strefą tematyczną (programy typu portret, krajobraz) i strefą twórczą (preselekcje czasu, przysłony, pełny manual) Między strefami jest tzw. "zielona automatyka" czyli naciskasz spust i teoretycznie masz dobre zdjęcie :) Jednak nikt nie zmusza do korzystania ze strefy tematycznej, osobiście nigdy tam nie byłem ale obecność tej strefy jakoś mi nie przeszkadza ani tym bardziej nie irytuje. Nie traktuję jej również jak zielonego listka przyklejonego do szyby samochodu :)

EDIT: Najbardziej "analogową" wśród cyfrowych lustrzanek była chyba Minolta, nie pamiętam symbolu, miała wszystko na przełącznikach i pokrętłach. Można było ją obsługiwać bez włażenia w menu. Nie ukrywam, że patrzyłem na nią z pożądaniem :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 9:24 pm 

Lokalizacja: kraków Auta: AeroMax + semitrailer, TB-02, TL-01, CC-01, Micro RS4
Tak odbieram Nikona. Pewnie dlatego, że mam canona. Nie sposób powiedzieć chyba który jest lepszy. To wynika z własnych doświadczeń i przekonań.

Równie "analogowy" jest Panasonic L1 i jego odpowiednik Leici. Mnie nigdy nie przeszkadzały anie też nie cieszyłem się z programów tematycznych - po prostu ich nie używam.

I tak polecam Canona. (jeżeli oczywiście rozpatrujemy te modele o których mowa w wątku)

"If everything seems to be under control, you’re just not going fast enough" - Mario Andretti

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 10:32 pm 

dziekuje za b. szybke odpowiedzi!

Zdecydowałem juz sie na Nikona D40x.... Mam nadzieje ze bedzie to dlamnie dobry wybor bo jak mowilem jestem jeszcze amatorem a zdjeciami nie bede zarabiac na zycie :wink:

Jeszcze mam jedno pytanie:

Kiedy uzywa sie ISO 100 a kiedy ISO 400 lub wyzszej?

Pozdro

gg: 799914
PM
http://picasaweb.google.com/Wroner94

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 10:44 pm 

Lokalizacja: kraków Auta: AeroMax + semitrailer, TB-02, TL-01, CC-01, Micro RS4
ogólnie to tak:

Im wyższe ISO tym większa czułość. Im wyższe ISO tym krótszy czas potrzebny czas otwarcia migawki, możliwe są większe przysłony, mniej poruszonych zdjęć ale też i większe szumy na matrycy. Idą za tym gorsze kolory i większe "ziarno" na zdjęciu.

"If everything seems to be under control, you’re just not going fast enough" - Mario Andretti

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 10:58 pm 

Niskie ISO pomaga uzyskać zdjęcia z małą głębią ostrości w słoneczny dzień. Kombinacja niskie ISO+krótki czas otwarcia migawki=duży otwór przysłony=mała głębia ostrości. Przydatne przy portretach.

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 05, 2007 9:18 am 

A ja bym zaproponowal calkiem cos innego a mianowiscie Pentaxa K100D Super. Matryca, tak jak w D40, 6,1 mega, ale za to bardzo dobre kitowe szkielko, stabilizacja, czyszczenie matrycy, 11 punktowy AF, świetny wizjer (chyba najwiekszy w swojej klasie). Fakt, jest troszke wolniejszy od 400d bo zamiast 3 robi 2,8kl/s. Plusem, jak dla mnie jest rowniez podwojne zrodlo zasilania, tj. mozesz korzystac z dedykowanych akumulatorow jak rowniez z akumulatorow-paluszkow aa oraz mozliwosc korzystania ze starych szkiel z bagnetem K oraz m42 przy zastosowaniu specialnej "przejsciowki". Tak wiec mozna wykorzystac stare "lufy" dziadka, ktore na allegro sa za male pieniadze i miec dzieki temu niezly arsenal.

Podsumowujac, Canona bral bym tylko i wylacznie wtedy gdybym od razu wyrzucal kitowe szkla do kosza bo raczej tylko ta sie nadaja (mowa oczywiscie o kicie 400d), chociaz i tak nie ma on w korpusie czyszczenia i stabilizacji matrycy. Natomiast gdybym wybieral miedzy Pentaxem a Nikonem to nawet bym sie nie zastanawial i bral tego pierwszego, jak dla mnie same plusy no i cena jest calkiem sympatyczna :lol:

Osobiscie uzywam Pentaxa K10. Rowniez rozmyslalem na poczatku miedzy Canonem 400d i Nikonem D80. Jednak za Kdyszka przemowilo kilka czynnikow: mozliwosc korzystania ze starych szkiel, ktorych mam troche w domu;-), swietnie uszczelniony korpus i przede wszystkim ergonomia. Aparat jest swietnie zrobiony i doskonale lezy w dloni. Wszystkie wazne fuknkcje wyciagniete sa "pod palec" dzieki czemu nie trzeba wyczyniac gimnastyki palcowej, jak choc by przy D80(moze i to kwestia przyzwyczajenia, ale po 15minutach intensywnej zabawy w sklepie mialem juz dosc).

To tyle ode mnie, zycze powodzenia i milego focenia

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 05, 2007 9:36 am 

Co do ilości punktów AF to pierwszą rzeczą jaką robiłem we wszystkich swoich aparatach mających AF było uaktywnienie WYŁĄCZNIE centralnego punktu AF. Po prostu chcę sam decydować na co ma być nastawiona ostrość a nie żeby robił to za mnie algorytm stworzony przez producenta. Co do wielkości matrycy to 6MPix jest wielkością wystarczającą, nie ma co popadać w megapixelomanię. Moja pierwsza lustrzanka cyfrowa Canon D30 (nie mylić z 30D) miała "zaledwie" 3MPix i też nie narzekałem.

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 05, 2007 3:02 pm 

A ja się jedynie zapytam. Jakie obiekty będziesz fotografował ? Czy warto kupowac w Twoim przypadku lustrzankę ? Może lepiej kupic aparat tradycyjny ? Co będziesz później z nimi robił, oprócz ewentualnych wydruków A4.

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 05, 2007 3:31 pm 

Piotr Kraskiewicz napisał(a):
I co prawdopodobnie najważniejsze do canona założysz każdy obiektyw na rynku z mocowaniem EF. Każdy to znaczy każdy canona (nawet "L-ki") oraz obiektywy sigmy, tamrona i innych niezależnych producentów. Obiektywy takie często okazują się lepsze przy podobnych cenach. Na Nikona D40 założysz tylko określone obiektywy Nikona. I tym głównie kierowałbym się przy kupnie. Jeżeli masz zamiar pozostać przy jednym obiektywie - strata pieniędzy. Zainwestuj w dobrego kompakta. Jeżeli wiesz na czym polega fotografia lustrzanką i dobór obiektywów to 400D

PS: Od 10 lat (od małego dziecka) używam lustrzanek canona. Ostatnia moja lustrzanka to 350D. NIE ZAMIENIŁBYM SIĘ NA ŻADNEGO NIKONA)

Zdecydowanie Canon 400D.

Mam nikona d40 i nie zamieniłbym go na żadnego Canona,

Jeśli chodzi o obiektywy to wszystkie wymienione wyżej firmy produkują obiektywy do Nikona- fakt jest jednak niezaprzeczalny, że do nikona obiektywy są "trochę" trudniejsze w zdobyciu, aczkolwiek mamy przecież internet ;)

Co do parametrów, to świat jest podzielony jak we wszystkich dziedzinach. Jeśli jesteś amatorem (jak ja) i lubisz robić zdjęcia tozdecydowanie d40, nie musisz się żyłować na d40x, bo różnic w jakości matrycy NIE ODRÓŻNISZ, chyba, że na co dzień zajmujesz się wielkoformatową obróbką zdjęć.

Poza tym Nikon jest łatwiejszy w obsłudze, a jak chcesz od czegoś zacząć a potem się przesiadać na lepsze sprzęty, to najlepszy wg mnie jest nikon d40. Koszty stosunkowo nieduże, obiektywy pasują od innych Nikonów, jak stwierdzisz, że d40 już opanowałeś do granic możliwości, zostawiasz obiektywy i sprzedajesz samą puszkę...

Pogadaj z fotografami jakich aparatów używają... Najlepsi TYLKO NIKON

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 06, 2007 7:16 pm 

wiec dzieki jeszcze raz za swietne porady!

Zdecydowałem sie na Nikona D40.... Tylko ze chciałbym go kupic w stanach bo jest duzo taniej (nie bede miał cła itp. bo wysyłać mi bedzie znajomy) tylko ze ja nie znam zadnych stron o takiej tematyce w usa... Czy moglibyście mi jakąs polecic?

P.S.
Szukałem w google ale nie znalazłem

Z gory thx i pozdro

gg: 799914
PM
http://picasaweb.google.com/Wroner94

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 06, 2007 8:50 pm 

Monster-Truck napisał(a):
Czy moglibyście mi jakąs polecic?

P.S.
Szukałem w google ale nie znalazłem

Z gory thx i pozdro

przecież napisałem: BEACHCAMERA

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 06, 2007 9:25 pm 

Tez polecam "kamerowa plaze" :lol:, ale polecam rowniez portale takie jak shopping.com, shopping.yahoo.com czy shopping.msn.com. Wyszukaja Ci najlepsze ceny i rabaty, ale pamietaj, ze niestety w USA czesto jest tak, ze to co na stronie jest dostepne niekoniecznie jest dostepne na magazynie. Najlepiej zadzwonic do nich przed zlozeniem zamowienia i dowiedziec sie czy rzeczywiscie maja to co chcesz. Ja ostatnio nacialem sie w kilku sklepach, zlozylem zamowienie na to co niby bylo na stanie a okazalo sie, ze musial bym czekac na realizacje zamowienia ok 8 tygodni!!

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 06, 2007 10:48 pm 

Ja także dokonałem wyboru i będzie to Pentax k10d, długo wahałem się pomiędzy tym a Nikon D40x ale jednak Pentax jest lepszy.

Pozdrawiam

PS: również dziękuje za wasze odpowiedz, trochę się z nich nauczyłem ;)

Team Losi 8ight-t - sprzedam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2