Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 10:27 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N maja 01, 2005 1:07 pm 

Witam tak jak w temacie!

Po ostatnich zawodach mam dylemat chce zmienic monsterka na takiego, ktory bedzie w stanie rywalizowac np z revo!

Zastanawiam sie co jest wazne na zawody, jak znalesc zloty srodek pomiedzy moca, a masa modelu.

W sumie cena nie gra roli!

Zastanawiams sie nad tamiya tnx race version lub revo tylko nie wiem dokladnie na co zwrocic uwage zeby model sie sprawdzal na torze, a tez nie chcialbym kupic modelu, ktory trzeba modyfikowac tylko zeby odrazu mozna powaznie pojezdzic!

Dzieki za wszystkie odpowiedzi!

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N maja 01, 2005 1:18 pm 

Ja mam SavagaSS , w dniu 22-23.04.2005 pierwszy raz w życiu brałem udział w zawodach w Murowanej Goslinie tym własnie modelem . Moim zdaniem Savage to model ktury moze rywalizowac z Revo ja własnie z nim rywalizowałem miałem przewage dwuch okrążeń nad wszystkimi ale w pewnym momecie model nie chciał jechac , no ale po pewnym czasie ruszył lecz straciłem przewage dwuch okrążeń nad wszystkimi i revo był pierwszy ale szlismy łeb w łeb . Wiec mysle ze Savage to dobry model kturym możesz rywalizowac z REVO . Jeszcze raz gratuluje zwyciescy !! Brawo Dla Niego :)

Tytuł:
PostNapisane: N maja 01, 2005 1:27 pm 

Wiem widzialem ze dawales rade, ale pech to pech. Tak samo Janusz i ja mielismy pecha kto wie co by bylo jakby Januszowi glupia srubka sie nie odkrecila! A Tobie Fan7a gratuluje podium :)

Tytuł:
PostNapisane: N maja 01, 2005 1:32 pm 

Dzieki , bierz SavagaSS to jest naprawde dobry model !!

Tytuł:
PostNapisane: N maja 01, 2005 1:39 pm 

Wiem ze savage to super model, ale wydaje mi sie z tego co widzialem, ze pare rzeczy trzeba w nim wymieniac i koniec koncow jest drozszy od innych modeli! Np kola, amortyzatory oraz te dyfry, ktore sa straszne!

Tytuł:
PostNapisane: N maja 01, 2005 2:09 pm 

Widze ze masz Monster Pirate, co z nim jest nie tak ze nienadaje sie na wyscigi. MP jest zbudowany na bazie buggy, ma nisko polozony srodek ciezkosci i powinien byc dobry na zakretach. Jedynie mozna by w nim wymienic kola i opony na jakies lzejsze, moze jeszcze zalzoyc skrzynie dwubiegowa.
Savage jak na moj gust ma za wysoko polozony srodek ciezksci i latwiej sie wywraca.

Tytuł:
PostNapisane: N maja 01, 2005 2:23 pm 

Kuba napisał(a):
Widze ze masz Monster Pirate, co z nim jest nie tak ze nienadaje sie na wyscigi. MP jest zbudowany na bazie buggy, ma nisko polozony srodek ciezkosci i powinien byc dobry na zakretach. Jedynie mozna by w nim wymienic kola i opony na jakies lzejsze, moze jeszcze zalzoyc skrzynie dwubiegowa.
Savage jak na moj gust ma za wysoko polozony srodek ciezksci i latwiej sie wywraca.

Pirat wydaje sie super ale dzieki tym kapciom ma takie promien skretu ze musialem tylko poslizgami jezdzic, dwa to to ze jest troche za niski jak na monstera i sie zle zachowuje w locie jest niestabilny i co chwila robilem koziolki! Ale za to jak by zawody byly na asfalcie to by nikt nie mial szans z takim monsterkiem bo jednak stabilizatory robia swoje + niska waga i ekstra silnik!

Tytuł:
PostNapisane: N maja 01, 2005 2:25 pm 

Jakub Mazur napisał(a):
Wiem ze savage to super model, ale wydaje mi sie z tego co widzialem, ze pare rzeczy trzeba w nim wymieniac i koniec koncow jest drozszy od innych modeli! Np kola, amortyzatory oraz te dyfry, ktore sa straszne!

Hi :)
Savage SS ten nowy ma inne kola (lzejsze i bardziej nadajace sie na jazde po takim terenie jaki byl w Murowanej), ulpeszone dyfry, lepszy servo saver, poprawione hamulce ma rowniez zmodyfikowane popychacze tak zeby przy kolizjach nie wyskakiwaly. Amortyzatory w savage sa ok i na sciganie wystarczaja w zupelnosci. Problemem savage w sciganiu jest zwrotnosc, oraz dosc wysoko polozony srodek ciezkosci (przez co mozna go latwo wywrocic) .Odpowiednie ustaiwenie zawieszenia poprawia trzymanie na torze. Savage jest napewno modelem twardym (o czym mogles sie przekonac 2 razy niestety w przykry sposob :( ) Jezeli chodzi o revo nie wiem nie mam doswiadczenia ale moim zdaniem jezeli porownywac modele prosto z pudelka --> Revo(do scigania bo do skakania to obstawalbym za Savage). Dosc solidna rekomendacja sa czasy revo z biegow eliminacyjnych rekord okrazenia revo , zwycieztwo w grupie revo, w calej imprezie... Nie powiem probowalem gonic te czasy.. w lipcu pewnie znowu bede probowal :).
Duzym plusem Savage jest dostepnosc czesci w Polsce + przedstawicielstwo hpi
Jak widzisz to o wiele bardziej skomplikowany problem nizby moglo sie wydawac :) kazde z ww aut ma swoje plusy i minusy. Zobacz sobie na spokojnie jednego i drugiego najlepiej w akcji i zadecyduj co bardziej Ci lezy :) nie wspomne jeszcze ze jest kilka innych mt wartych uwagi chocby lst.. ;]

Tytuł:
PostNapisane: N maja 01, 2005 2:26 pm 

Do Kuba

O i przez takie osoby jak ty które mówią teoretycznie robi się burdel......
To cię zagnę, bo savage zakręty przy nawet większych prędkościach dawał se rade a same zawody dla MT to nie tylko zakręty i proste odcinki, jakbyś wystartował choć raz swoją przeróbką buggy na monsterka to byś zrozumiał czego ten modelik na zawody to porażka prócz silnika który ma wystarczający mocy i nie jest mu żaden 2 bieg potrzebny...........

Tytuł:
PostNapisane: N maja 01, 2005 2:32 pm 

Do Hansio

Dzieki za info, w koncu ktos pisze z sensem!

Tytuł:
PostNapisane: N maja 01, 2005 2:48 pm 

Popularność Savage jest ogromna, co potwierdziły zawody w murowanej, na 9 modeli 7 to Savage. Możliwości modyfikacji praktycznie nieskończone, dostępność części rewelacyjna, tak jak Hansio pisał przedstawiciel HPI w Polsce.
Z drugiej strony samym modelem się nie wygra zawodów, można mieć niewiadomo jakiego wypasa a jak się jeździć nie potrafi to i tak nic się nie zdziała.
Ja oprocz Revo, Savage, LST, T-maxxa walnoł bym jeszcze z innej beczki.
Dzisiaj miałem przyjemność rególować Dirt Demona, jak tak sobie patrzyłem na jego konstrukcje to jest bardzo prosta i jedyne co mi przyszło do glowy to "tutaj się nic nie może zepsuć". Ma położony nisko środek cięzkości, 7" koła, bardzo szeroki, wyrócenie go na bok naprawde graniczy z cudem. I wygląda na całkiem wytrzymałą bestie.

Na zawodach widziałeś, że te wszystkie opinie o tym jak to Savage jest strasznie wywrotny można w między bajki włożyć. Ja bym brał sava, no ale ja mam bzika na punkcie tego modelu więc do końca nie moge się obiektywie wypowiedzieć. Najlepiej przeglądnij konstrukcje interesujących Cie modeli i sam zdecyduj co będzie odpowiedznie da Ciebie. A jak nie chcesz mieć problemu z kwarcami to bierz LST radyjo z syntezą w zestawie :)

Tytuł:
PostNapisane: N maja 01, 2005 6:07 pm 

A może na takie zawody dobry byłby jato albo mt2 18ss.

Tytuł:
PostNapisane: N maja 01, 2005 6:10 pm 

Jato i MT2 to nie są monstery.........

Tytuł:
PostNapisane: N maja 01, 2005 11:59 pm 

witam
wcisne swoje 2 grosze
TO JEST TYLKO MOJE ZDANIE
nie ma znaczenia model po pierwsze - kazdy trzeba odpowiednio przygotowac do kazdego toru inaczej
w murowanej sciagnalem wachacze zapinkami zeby lepiej sie trzymal i bylo super
w nowym s. zrobilem to samo w eliminacjach i makabra - porazka - szybko wywalilem spinki i bylo super
ten sam model a zupelnie inne ustawienia
poniewaz mam sentyment do terraka tamiya to powiem kup TNXa PRO i bedzie super ( w ameryce w wyscigach jest na szczycie rankingow wyscigow ) jest prosty i zwrotny ale to moje zdanie
pozostaje jeszcze kwestja jazdy - mam tez savage truckzilla przedluzona rama i ciezszy niz seryjny - silnik zilla - troche przerazajaca regolacja ale jako savage tez bylbym zadowolony choc seryjny mnie troche drazni jak na zawody to w razie czegos przerazajaca sprawa wymiany kwarcy lub baterji a naprawa skrzyni biegow to rozebranie auta ( w TNXsie kilka srubek a kwarc na wierzchu i baterje oddzielnie )

pozstaje tylko kwestja gustu , zamoznosci , i umiejetnosci ( moze tylko w innej kolejnosci !!! )
i wyzsze pozycje w wyscigach bez wzgledu na model i jego ilosc wypasu na cm kwadratowy

np po zobaczeniu jak jezdzi zilla kolegi Maćka MCK ( pozdrawiam - PS zmien silnik - latajace swiece to super sprawa - ale raczej w lotnictwie hehe ) zrewidowalem swoje zdanie na temat aluminium w modelu i drogich amorkow ( myslalem ze to wylacznie zbytek ) ale naprawde smigal znakomicie i w locie super i na zakretach ( a moze to umiejetnosci prowadzenia !!!!!!!!!!!!!! ??????? )

wiec jesli chodzi o model na wyscigi - to taki ktory kupisz i na ktorym wygrasz !!!! bo ja juz zaczynam sie zastanawiac nad TNXem PRO

pozdro[/list]

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 02, 2005 4:41 am 

Hmmm to ja może tak walne, jeżeli model się sprawdza na zawodach w USA i jest w czołówce to musi być zarazem wytrzymały i niezawodny a jeżeli też się sprawdza na zawodach będzie równie dobry na jazde pod domem bo chłopaki - my a zarazem ci którzy już startowali w zawodach MT już wiedzą ze chyba największym kluczem do sukcesu zaraz po jakiś tam umiejętnościach kierowania modelem jest "Jak najmniejsza awaryjność modelu przez całe zawody".......Miałem coś dopisać ale jeszcze raz se pozwole Pogratulować Januszowi Wygranej bo zasłużył sobie..
P.S. Niezły stresik jest jak się ma za rywali tak wypasione "Żaby"

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona