jarecki_b12 napisał(a):
Tylko mi nie chodziło o regulację zawieszenia poprzez zmianę napięcia wstępnego sprężyn, tylko poprzez zmianę położenia popychaczy przy wahaczach (są 3 pozycje), a może nawet poprzez ich wydłużenie.
A co sądzicie o utwardzeniu sprężyn - będzie fikał koziołki?
Co do centralnego dyfra - rozumiem, że eliminuje on tę przypadłość? Jeśli tak, to chyba będzie to następna rzecz do kupienia

Jarecki
1. Zmiana dolnego położenia popychacza w Revo drastycznie zmienia charakterystykę zawieszenia. Optymalną pozycją jest pozycja środkowa, we wszystkich innych kąty kół jakie są "dozwolone" do ustawienia są znacznie zminiejszone.
2. Nie wolno zmieniać długości popychaczy, są one sztywno ustalone dla każdych rockersów, ich zmiana zadziała niekorzystnie na zachowanie sie zawieszenia.
3.Mocne utwardzenie zawieszenia (zmiana sprężyn) oczywiście wyeliminuje po części siadanie tyłu przy starcie, ale wpłynie na zachowanie całego modelu. Widziałeś jak w niedziele mój się zachowywał, był strasznie sztywny, na płaskim było ok, ale w terenie to już zawieszenie nie zachowywało się tak jak powinno.
4. Centralny dyfer po części może wyeliminować podnoszenie się przodu(napewno zrobi to gdy przednie koła oderwą sie od ziemi) ale ułatwia też skręcanie. Pamiętaj tylko, że centralny dyfer można o kant...kuli rozbić jak się nie ma tylnych hamulców. Więc jeśli chcesz wpakować się w centralnegy dyfra pomyśl nad oddzielnymi hamulcami na tył. Traxxas już coś takiego robi, ale trzeba kupić specialną skrzynie biegów i dłuższe podwozie, lub podpiłować stare. Jak się spotkamy następnym razem to ogadamy tą sprawę bo mam troche materiałów na ten temat