Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 03, 2026 2:15 am

Autor
PostNapisane: So kwi 01, 2006 1:47 pm 

Cześć,
trochę już pojeździłem swoim Revo i w związku z tym kolejne pytania. Przy przyspieszaniu przód samochodu idzie do góry, a tył siada. Stwarza to problem w kierowaniu przy wychodzeniu z zakrętów, przednie koła mają kiepską przyczepność i trzeba odpuścić trochę gazu by ją odzyskały.
Jakieś ustawienia zawieszenia, by tego uniknąć? Myślałem o utwardzeniu tyłu, ale wtedy hopy i nierówności będą podbijały tylne zwieszenie i będę fikał koziołki do przodu (a może nie?). Myślałem też o podniesieniu tylnego lub/i opuszczeniu przedniego zawieszenia bez zmiany twardości sprężyn.
Czy pozostaje tylko odpowiednia technika jazdy?

Jarecki

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 01, 2006 2:05 pm 

Hej
Niestety w MT, które nie mają centralnego dyfra takie zjawisko będzie zachodzić. W Revo jest wymóg by tylnie zawieszenie było o ok. 20% twardsze od przedniego (za sprawą innej geometrii popychaczy), dlatego w przednich amortyzatorach jest tłok nr 1 a w tylnich nr 2 oraz sprężyny są twardsze o 2 stopnie.
Niestety nie uda się tego całkowicie wyeliminować. Ustawiając wysokość zawieszenia (czyli pokrętła na amortyzatorach) należy ustawić je tak by po dociśniędiu modelu do gleby powrócił on na taką wysokość by przód był nieco niżej niż tył, ale to i tak nie sprawi, że problem opadania tyłu da się całkowicie wyeliminować.

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 01, 2006 2:15 pm 

U mnie w REVO przód jest zawsze około 1.5 cm niżej niż tył. Pozwala to sterować nawet podczas ostergo przyspieszania. Bardziej wkurzające jest to, że na kostce brukowej Reviak kocha zawracać ślizgiem. Dzieje się to tylko wtedy gdy odpuszcze gaz, a przód już opadnie. Jak zrobić by model i dobrze się trzymał przy przyspieszaniu i nie ślizgał się?

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 01, 2006 2:18 pm 

KubiB napisał(a):
Jak zrobić by model i dobrze się trzymał przy przyspieszaniu i nie ślizgał się?
Popracować na ustawieniach kątów kół.

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 01, 2006 3:19 pm 

Tylko mi nie chodziło o regulację zawieszenia poprzez zmianę napięcia wstępnego sprężyn, tylko poprzez zmianę położenia popychaczy przy wahaczach (są 3 pozycje), a może nawet poprzez ich wydłużenie.
A co sądzicie o utwardzeniu sprężyn - będzie fikał koziołki?
Co do centralnego dyfra - rozumiem, że eliminuje on tę przypadłość? Jeśli tak, to chyba będzie to następna rzecz do kupienia :-)

Jarecki

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 01, 2006 3:29 pm 

jarecki_b12 napisał(a):
Tylko mi nie chodziło o regulację zawieszenia poprzez zmianę napięcia wstępnego sprężyn, tylko poprzez zmianę położenia popychaczy przy wahaczach (są 3 pozycje), a może nawet poprzez ich wydłużenie.
A co sądzicie o utwardzeniu sprężyn - będzie fikał koziołki?
Co do centralnego dyfra - rozumiem, że eliminuje on tę przypadłość? Jeśli tak, to chyba będzie to następna rzecz do kupienia :-)

Jarecki

1. Zmiana dolnego położenia popychacza w Revo drastycznie zmienia charakterystykę zawieszenia. Optymalną pozycją jest pozycja środkowa, we wszystkich innych kąty kół jakie są "dozwolone" do ustawienia są znacznie zminiejszone.
2. Nie wolno zmieniać długości popychaczy, są one sztywno ustalone dla każdych rockersów, ich zmiana zadziała niekorzystnie na zachowanie sie zawieszenia.
3.Mocne utwardzenie zawieszenia (zmiana sprężyn) oczywiście wyeliminuje po części siadanie tyłu przy starcie, ale wpłynie na zachowanie całego modelu. Widziałeś jak w niedziele mój się zachowywał, był strasznie sztywny, na płaskim było ok, ale w terenie to już zawieszenie nie zachowywało się tak jak powinno.
4. Centralny dyfer po części może wyeliminować podnoszenie się przodu(napewno zrobi to gdy przednie koła oderwą sie od ziemi) ale ułatwia też skręcanie. Pamiętaj tylko, że centralny dyfer można o kant...kuli rozbić jak się nie ma tylnych hamulców. Więc jeśli chcesz wpakować się w centralnegy dyfra pomyśl nad oddzielnymi hamulcami na tył. Traxxas już coś takiego robi, ale trzeba kupić specialną skrzynie biegów i dłuższe podwozie, lub podpiłować stare. Jak się spotkamy następnym razem to ogadamy tą sprawę bo mam troche materiałów na ten temat :lol:

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 01, 2006 3:34 pm 

Piotr Michalski napisał(a):
Pamiętaj tylko, że centralny dyfer można o kant...kuli rozbić jak się nie ma tylnych hamulców. Więc jeśli chcesz wpakować się w centralnegy dyfra pomyśl nad oddzielnymi hamulcami na tył. Traxxas już coś takiego robi, ale trzeba kupić specialną skrzynie biegów i dłuższe podwozie, lub podpiłować stare. Jak się spotkamy następnym razem to ogadamy tą sprawę bo mam troche materiałów na ten temat :lol:

Ale chyba Traxxas szykuje jakąś przeróbkę pod centralny dyfer dla Revo 2.5, nie wiem tylko czy także z tylnym hamulcem.

Jarecki

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 01, 2006 3:38 pm 

Traxxas wypuścił centralny dyfer do Revo. Można go włożyć i do wersji 2.5 i do 3.3. Hamulce tylnie bez przeróbek włożysz tylko do 3.3 bo ta wersja ma już nową skrzynkę i płytę. Jak chcesz włożyć je do 2.5 to musisz wymienić skrzynkę i płytę lub podpiłować starą płytę, żeby one weszły. Ale hamulce można też zrobić we własnym zakresie, wymaga to jednak większej pracy.

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 01, 2006 3:43 pm 

Faktycznie, nie ma gdzie wcisnąć tarczy z tyłu w 2.5. Wobec tych przeróbek, to chyba lepiej już kupić całe nowe Revo :-)
Rzeczywiście taka tragedia bez tylnego hamulca?

Jarecki

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 01, 2006 4:28 pm 

Miejsce na tylni hamulec jest w normalnym Revo tylko trzeba coś podpiłować, coś dorobić :lol:
Centralny dyfer jest bezsensowny z hamulcami na przód. W modelach płaskich (on-road) na przednią oś mocowany jest one-way, który całkowicie odcina przednie koła podczas hamowania, koła obracają się wolno dzięki temu ma się pełną kontrolę nad skręcaniem.
Gdy hamujesz i skręcasz, koła mogą zacząć uślizgiwać się, dlatego najlepiej gdy hamują też tylni koła. Mając dyfer i hamulec tylko na przód bardzo ciężko jest dobrze skręcać modelem bo tylko przód hamuje a ma jeszcz skręcać modelem. Gdy masz centralny dyfer, możesz regulować sobie dozowanie hamulac na przednią i tylnią oś. Gdy np. chcesz wchodzić bardziej bokiem w zakręt, chcesz by model był w zakręcie nadsterowny, można ustawić mocniej tylnie hamulce. Wtedy działają one jak ręczny w modelu 1:1 :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 9:26 pm 

Witam. W moim Savie dzieje sie to samo... tył siedzi...
myślałem nad zmian spręzyn ale jako SAV 4.6 ma najtwardsze z dostępnych. Została zmiana oleju lub utwardzenie tyłu lub zmiana amortyzatorów... co do utwardzenia nie jestem przekonany. zostaje olej i inne amorki.. co polecacie?

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 10:36 pm 

co do sava to ja mam aluminiowe amortyzatory i ani drgnie przy ruszaniu i hamowaniu. Na zakrętach też się trzyma bosko :)

Sprężyny mam żółte i czy ktoś mógłby wymienić po kolei jakie kolory sa od najmiekszego do najtwardszego?