Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt sie 07, 2026 12:12 am

Autor
PostNapisane: Śr lut 25, 2004 12:31 am 

Witam mam taki maly problem w ustawieniu mojego rexa
chodzi o dokladne ustawinie zebatek tej za silnkiem wzgledem tej (wielkiek) ktora przenosi naped .
Rzecz w tym ze wszytko bylo ok sprawdzalem ( puscilem kartke papieru w zeby -papier byl ponaginany ale nie poprzecierany)
potem dokrecalem ogolnie cale model i tu moj blad dokrecilem sroby trzymajace kocowy "dok" dla zebatki za silnkiem co sprawilo jej przemieszczenie teraz tak aby uzyskac dobry choc nie idealny efekty z 3 srob ktore trzymaja ten dok 2 musza byc polozwane w tym jedna az 2 obroty a tylko 1 dokrecona na maxa w tym ukladnie wszytko wyglada ok nie jest tak dobrze jak bylo ale jest ok w kazdym innym czyli dokrecone na maxa poluzowane rowno zebatki sie za bardzo lub za malo nachodza jak to wyregolowac ?? czy tylko tymi srobami
prosze o praktyczne rady DZIEKUJE

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lut 25, 2004 8:29 am 

Kolego ! Sorry, ale prosimy o przecinki i staraj się pisać bez skrótów. Trudno zrozumieć, ale probowalem i myślę, że: Nie możesz pozostawić niedokręconych śrub, czy to od silnika, czy od skrzyni biegow. Wszystkie muszą być dokręcone po ustawieniu najlepiej na locktite lub podobny środek (silnik locktite czerwony, skrzynia- locktite niebieski lub zielony). Przed dokręceniem nie wkładaj papieru. Najpierw w miarę zbliż zębatki , nawet niech to będzie dość ścisłe ustawienie, dokręć wszystko, ale niezbyt mocno. Teraz wkładaj pasek między zębatki i sprawdź, czy jest poprzecierany- musi być mocno pozazębiany ! Jeżeli połączenie jest zbyt luźne sprobuj przestawić silnik delikatnymi, acz zdecydowanymi stuknięciami w podstawę silnika dużym śrubokrętem owiniętym w szmatkę. Dokręć śruby średnio mocno i teraz wykręcaj po jednej śrubie, smaruj cieniutko locktitem i wkręcaj.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 25, 2004 2:04 pm 

uhh sory postaram sie teraz jasniej wytlumaczyc o co mi chodzi
luknij tu http://www.olsza.k-ow.net/~mid/
cały problem polega na ustawiniu zebatek wzgedem siebie z silnka przez podwojna na duza :) uhh dziko ale to widac na zdjeciu z2'
i teraz tak polozeie silnika moge regolowac patrz z2
natomiast polozenia tej mnijeszej zebtaki z1' nie mam jak
jesli dokrece wszytkie sroby do konca z1 zebatak jest zle ulozona wzgdem tej wielkiej ... nalezy troszke poluzowac wewnetrzne sroby i jest ok w miare ale czy tak mozna ?
nastepnie jak ustawic silnik czy tak aby zebtaki byly centrelanie jedna pod druga czy ktras powinna byc bardziej z boku ? widac to troszke na zdjeciu z1' jest ta wilka nastepnie sa te 2 zlaczone i ta wieksza (blizej silnka ) przenosi z niego naped za pomoca drugiej pod nia .... no i jak ja ustwac - tu mam duze pole manewru dzieki sroba...

mam nadzije ze mnie zrozumieliscie ... licze na pomoc DZIEKI

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 25, 2004 3:41 pm 
-=ADA$=-

osobiscie zrobilbym to tak ze dwie kartki papieru (zlozone razem) wsadzic najpierw miedzy to kolko zembate posrednie i ustawic tak zeby sie krecilo bez opor ( tzn z kartkami pomiedzy dobrze docisnac) a pozniej ta sama operacja z silnikiem, dlatego robie z dwoma kartkami, bo inaczej jest za ciasno i nie dziala bez problemu, a jesli ciezko chodzi to najpewniej w niedlugim czasie wywali lozysko sprzegla

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 25, 2004 5:07 pm 

pomysl dobry i zraz bede go wykorzystywal przy zebadce ktora nazwal z2 ale dalej nie wiem jak ja ustwaic czy bardziej zboku czy na srodku patrz fota zz2
hmm no i nie jest to takie proste pozycja ktora wedlug mnie jest ok rozni sie bardzod pierwotnej a model byl jezdzony (odciski srob sa tylko w 1 miescu ale wedlug mnie troszke za luzna sa wtedy ustawione zebatki kartka wpuszczona w nie wychodzi lekko ponaginana- tylko hmm jak ona powinna byc ? czy tak lekko ponaginan czy tak bardzo "na stałe" ? jak lepiej)
natomiast jesli idzie o z1 to tam jest prosciej bo jest jedna pozycja ale jak narazie umiem to regolowac tylko sila dokrecenia srob nie wiem czy to jest najlepszy sposb wrecz chyba do niczego jak ja regolowac (z1)

http://www.olsza.k-ow.net/~mid/ -dodalem pare aby jesniej pokazac o co mi chodzi

czekam na pomoc :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 26, 2004 12:19 pm 
-=ADA$=-

osobiscie mam tak ze kartka bedzie pogieta ale bedzie cala, zrob tak ze wloz tak kartke docisnij dosyc mocno, wyjmij i sprobuj pchnac model powinien dosyc dlugo jechac zanim sie zatrzyma jesli sa zbyt duze opory przy toczeniu, to torche slabiej docisnij

teraz widze o co chodzi, zrobilbym tak ze dokrecic najmocniej jak sie da kolko Z1 ( i dobrze ja ustawic wzgledem glownej odbierajacej zembatki) a Z2 z silnika ustawic troche z boku, ale wazne zeby tak samo byl w dobrej odleglosci

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 26, 2004 12:31 pm 

tak zrobie ale dalej nie wiem jedne rzeczy ...
jak ustwic ta zebatke z1 nadole sa 3 sroby tylko w jeden pozycji dokrece wszytkie trzy najmocniej jak sie da to model nawet ruszyc nie chce tak mocno sie zazebai zebtaka z glowna odbierajaca ... jak to regolowac ?!

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 27, 2004 3:15 pm 
-=ADA$=-

nie da sie tego na boki przesuwac?? ani z1 ani odbierajacej?