Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 3:18 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

Czy jestes za wprowadzeniem w klasie MT ponizszych przepisow opartych na przepisach ROAR?
TAK 77%  77%  [ 41 ]
NIE 23%  23%  [ 12 ]
Liczba głosów : 53
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 10, 2005 8:21 am 

Paweł Kurowski napisał(a):
czy jest już jakaś ostateczna wersja przepisów na przyszły sezon??

dokładnie chodzi mi o możliwośc użycia silnika .32

nie chciałbym kupić czegoś co będzie pózniej niedozwolone :?

pozdrawiam

P.

Przepisy zostana zatwierdzone i ogloszone w grudniu i o ile pamiec mnie nei myli silnik .32 nie bedzie dopuszczony w klasie standard. Zaczekaj cierpiliwie do tego grudnia jak zostana oficjalnie ogloszone.Beda dwie klasy open i standard i w openie to sobie CHYBA (bo to sie zmienia)bedziesz mogl takiego silnika uzywac ale czy to wystarczy zeby pokonac traggusy?? :D

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 12:48 pm 

Mam pytanie:

Czemu w klasie standard jak i open sa te same ograniczenia silnika- 4,68cm ???

Jezeli mamy standard, to silnik powinen miec mniejsza pojemnosc skokowa!!!

Pytanie nr2:
Jeżeli regulamin nic nie mówi o spoilerach to mogę montować dowolny ?

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 4:09 pm 

i czemu w OPENie jest dopuszczony mniejszy zbiornik paliwa niz w standardzie... :?

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 5:16 pm 

Dasiek napisał(a):
Czemu w klasie standard jak i open sa te same ograniczenia silnika- 4,68cm ???

A zauważyłeś jeszcze, że jest podział w standardzie na small i big block?

Dasiek napisał(a):
Jeżeli regulamin nic nie mówi o spoilerach to mogę montować dowolny ?
Jest takie powiedzenie, że co nie jest zabronione to jest dozwolone.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 06, 2006 12:11 pm 

Szanowni Państwo

czy są już opracowane oficjalne przepisy do MT
mam Tamiya TNX i chciałęm się dowiedzieć co z czym się je
na co mogę sobie pozwolić przerabiając a czego lepiej nie ruszać

dziękuję
Jacek Żurek

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 06, 2006 12:50 pm 

Strona główna - dział przepisy ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 06, 2006 1:02 pm 

dziękuję

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 11, 2006 11:52 am 

Czas na odświerznie tematu, komentarze i wznowienie dyskucji co do przepisów na przyszły rok. Myśle, że są potrzebne pewne zmiany.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 11, 2006 4:27 pm 

jeśli o zmiany chodzi to ja postuluję o wprowadzenie silników do pojemności 5,3 czyli .32 ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 11, 2006 7:29 pm 

Chodziły jakieś pogłoski o zmianie w przepisach dozwolonej pojemnosci cm3 baku w klasie MT Standart, ja w std modelu Nanda Raptor II(fotki w podpisie) mam bak 270 cm3 i nie chciałbym go zmieniac bo jest mi z tym dobrze i mysle ze to powinno zostać zmienione ze bak moze byc bez ograniczeń ( bo kto racjonalnie mysli nie wsadzi do juz i tak ciezkiego sava bak 300cm3 więc to powinno byc zmienione. ( ja mam model lekki więc moge sobie pozwolić na tak duzy bak) Co o tym myslicie warto to zmienić czy nie ? Wiem ze finał walne na dwa baki, i moze to byc niesprawiedliwe z savami bo one wala finał na 5 czy nawet 6 baków co sie wiąze z częstym zjazdem na tankowanie-tracenie kilku waznych sekund. LST chyba tez ma w std nieprzepisowy bak.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 11, 2006 7:32 pm 

Jarek Poniatowski napisał(a):
Chodziły jakieś pogłoski o zmianie w przepisach dozwolonej pojemnosci cm3 baku w klasie MT Standart, ja w std modelu Nanda Raptor II(fotki w podpisie) mam bak 270 cm3 i nie chciałbym go zmieniac bo jest mi z tym dobrze i mysle ze to powinno zostać zmienione ze bak moze byc bez ograniczeń ( bo kto racjonalnie mysli nie wsadzi do juz i tak ciezkiego sava bak 300cm3 więc to powinno byc zmienione. ( ja mam model lekki więc moge sobie pozwolić na tak duzy bak) Co o tym myslicie warto to zmienić czy nie ? Wiem ze finał walne na dwa baki, i moze to byc niesprawiedliwe z savami bo one wala finał na 5 czy nawet 6 baków co sie wiąze z częstym zjazdem na tankowanie-tracenie kilku waznych sekund. LST chyba tez ma w std nieprzepisowy bak.

tu jestem przeciwko. bak powinien zostac jaki jest. mozesz miec 2 baki, przepisowy na zawody i nieprzepisowy na jazde pod domem. kazdy wsadzi sobie bak 500ml, po czym silnik taki jak LRP .28 i mimo ogromnego baku, nie odczuje spadku mocy-no i na finale zamiast 6 mamy 2 tankowania, czyli jakies 30sek do przodu

gg 2102790

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 11, 2006 8:18 pm 

Wg mnie jest kilka spraw do zmiany

Po pierwsze silnik .28 został uznany za maksymalny z powodu iż to był największy jaki znajdował się w modelu RTR, obecnie w RTRach pojawiają się silniki .32 i na takim poziomie powinna zostac ustalona granica - jeżeli chcemy propagować modelarstwo to należy umożliwiać starty zwykłym RTRom.

Druga sprawa to bak, jest kilka modeli, które mają duże baki, to należy dokładnie przedyskutować myśle, że nalezy napewno zwiększyć limit w bigblockach, do powiedzmy 270ml tak, żeby dopuścić RTRy bez przeróbek.

Trzecia sprawa to bezsensowny obowiązek posiadania zderzaków - miało to niby chronić serwis na torze (wielki LOL) kawałeczek plastiku napewno nikomu różnicy nie zrobi jeżeli dostanie modelem z prędkością 60km/h. Bagusy takich zderzaków nie mają jak MT i jakoś ludzie nie giną. A dla nas to kolejna możliwość ulepszeń i modyfikacji, wyważania modelu.

Narazie nie widze, żadnych wypowiedzi zawodników z czołówki - może są na urlopie??

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 11, 2006 9:34 pm 

Jakub Mazur napisał(a):
Wg mnie jest kilka spraw do zmiany

Druga sprawa to bak, jest kilka modeli, które mają duże baki, to należy dokładnie przedyskutować myśle, że nalezy napewno zwiększyć limit w bigblockach, do powiedzmy 270ml tak, żeby dopuścić RTRy bez przeróbek.

Dokładnie TAk, zgadzam sie z Tobą, powinno sie zmienić tą pojemnośc baku, ja w swoim modelu mam w std bak 270 ccm i sądze ze powinno sie to dopuścić, by mogło sie startowac modelem RTR, nie kazdy ma mozliwosc wymiany baku na np. od sava..

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 12, 2006 7:03 am 

By dokonywać zmian w pojemności zbiornika zobaczcie najpierw ile, jakich modeli startuje w zawodach i jakiej pojemności zbiorniki sa w nich montowane fabrycznie.
Podobna sytuacja jest z pojemnością silników.
Jeśli nie widzicie granicy rozsądku to równie dobrze można dopuścić do klasy standard modele dwusilnikowe, bo dla czego nie, też takie są w sprzedaży. :D
Według takiego punktu widzenia większość obecnych zawodników powinna zmienić zbiorniki, bo pojawiły się na rynku 1 lub 2 nowe modele z większymi zbiornikami lub silnikiem. :D

Logiczne natomiast wydaje się, że przepisy powinny ustalać warunki techniczne na średnim a nie najwyższym poziomie tak, aby dać szanse większej ilości modeli różnych marek.
Jeśli duża ilość zawodników czuje potrzebę zwiększenia mocy silników i pojemności zbiorników proponuję rozważenie kolejnej klasy, w której będzie mogło jeździć wszystko bez ograniczeń. W obecnym openie jeżdżą głównie modele truggy / stadium i tak jest chyba ok.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 12, 2006 8:17 am 

zgadzam sie dokladnie z tym co napisal Pan Festiwal :)

dla kilku sztuk w kraju Nandy czy Cen Nemesis/Genesis nikt o zdrowym rozsadku nie bedzie modyfikowal obecnych przepisow.

optowal bym za wprowadzeniem klasy Super Standard lub Super Open gdzie takie modele mogly by sie scigac...

jakies ograniczenia musza byc.... poczytajcie sobie jakie ograniczenia i restrykcje za ich lamanie sa w innych sportach motorowych... chocby w obecnie topowej F1 :)

przepisy MT Open zostawcie w spokoju... :)

a koledze od Nandy, jesli silnik jest wymiarowy, proponowal bym jednak zakup zbiornika od Savagea... uzywany z drugiej reki mozna kupic bardzo tanio.... ja dalem 35zl i jeszcze bylo w nim paliwo :)

jedyny zapis w przepisach MT standard, ktory spedza mi sen z powiek, to te 38mm od najnizszego punktu silnika do podloza.... jak go interpretowac??... co jest najnizszym punktem silnika??... karter, coverplate czy backplate od roto??.... czy moze loze?? bo wydaje mi sie, ze sav z niska rama juz sie chyba nie lapie... moze lepiej zmienic, ze silnik i zawieszenie nie moze byc bezposrednio montowany do wspolnego elementu konstrukcyjnego... wyeliminuje to ze standarda wszystkie modele truggy/ST z plaska plyta, a takie modele jak Sav (i pochodne) MGT, Revo, T-max, LST, TNX beda sie lapac...

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona