Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 6:06 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 23, 2005 5:02 pm 

ja uwazam ze nie powinno byc podzialu na skale,tyko na silniki. A tutaj dwia podzialy starczą,w razie czego mozna zawsze modyfikowac. mam jeszcze uwage co do przepisow zwiazanych z wydechem:czy jest senes przepisu o nie skierowaniu wydechu bezposrednio do podloza? Bugi zciagnol to od torowek i tam to ma znaczenie czy asfalt jest pokryty olejem czy nie, a w MT i tak jezdzi sie po piachu,blocie,kamolcach :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N sty 23, 2005 11:15 pm 

jeśli ma to być klasa promocyjna i do końca nie wiadomo ile modeli może wystartować to można zrobić podział na elektryczne i spalinowe (jak na razie) zobaczymy ilu zawodników się pojawi i dopiero w 2006 ustalić jakieś przepisy, jeśli chodzi o mnie czyli współoraganizatora taki podział jest na tą chwilę najlepszy, co wy na to?

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 17, 2005 1:13 pm 

Witam wszystkich!
W moim przekonaniu (ale to tylko moja propozycja) na dobry początek można stworzyć jedynie klasy open bez podziału na standard i open – w elektrykach jedynie kryterium silnika klasy 05 i akumulatorów 7,2 V, a w spaliniakach kryterium maksymalnej pojemności 3,5 cm3. Pierwsze zawody w pierwszym sezonie nie powinny mieć od razu charakteru stricte wyczynowego, ale pilotażowego – organizatorzy jak i sami zawodnicy po pierwszej konfrontacji sami zadecydują co dalej.
Oczywiście zawody takie można rozegrać w oparciu o spisane wstępnie przyjęte reguły, a później dopiero przejść do opracowania konkretnych przepisów. Opracowania ich mogliby podjąć się również forumowicze, którzy już mają praktykę zawodniczą jak Michał Karpiński i Rafał Malczyński, a także inni obeznani w sztuce jak wojtek_4WD, (którego znam od wielu lat) czy m_peter i Han, który rzucił już konkretny szablon.
Pozdrawiam wszystkich

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 17, 2005 1:55 pm 

Jan Matukin napisał(a):
Witam wszystkich!
W moim przekonaniu (ale to tylko moja propozycja) na dobry początek można stworzyć jedynie klasy open bez podziału na standard i open – w elektrykach jedynie kryterium silnika klasy 05 i akumulatorów 7,2 V, a w spaliniakach kryterium maksymalnej pojemności 3,5 cm3. Pierwsze zawody w pierwszym sezonie nie powinny mieć od razu charakteru stricte wyczynowego, ale pilotażowego – organizatorzy jak i sami zawodnicy po pierwszej konfrontacji sami zadecydują co dalej.
Oczywiście zawody takie można rozegrać w oparciu o spisane wstępnie przyjęte reguły, a później dopiero przejść do opracowania konkretnych przepisów. Opracowania ich mogliby podjąć się również forumowicze, którzy już mają praktykę zawodniczą jak Michał Karpiński i Rafał Malczyński, a także inni obeznani w sztuce jak wojtek_4WD, (którego znam od wielu lat) czy m_peter i Han, który rzucił już konkretny szablon.
Pozdrawiam wszystkich

Co do max poj silnika to w MT silniki zaczynaja sie mozna powiedziec od 3.5ccm (choc sa tez mniejsze, Revo, T-maxx, Terra),ale to detal :) ..... co do przepisow to wstepnie rozmwialem z Wojtkiem_4WD, a w sobote przedyskutuje z nim wiecej spraw.
Co do ustalenie to wszystko wyjdzie w praniu i mam nadzieje ze w saczu zjawi sie kilka osob chetnych na rozpropagowanie klasy MT, dokladnie jak Ty uwazam ze rok 2005 powinien byc pierwszym w ktorym jako przy okazji zawodow off-road mozna rozegrac klase MT. (narazie bardziej jako pokazowa, choc zobaczymy ilu bedzie chetnych)

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 17, 2005 2:51 pm 

Ja jestem w trakcie pertraktowania miejsca na zawody MT w moim miescie, tj. w Brzegu. Narazie przy modelarni powstaje dzial samochodowy, nasz prezes jest za czyms takim, ale mysle, ze w tym roku nie da sie tego zrealizowac. Jest u nas stare poradzieckie lotnisko wojskowe, jedno z najwiekszych w Polsce, i tam mozna by bez problemow zrobic tor i zorganizowac zawody, ale jak zwykle nasze wladza wola $$$. Zamiast oddac modelarni kawalka ziemi na uzytek pod lotnisko i tor r/c to jakis rolnik wynajal to i teraz uprawia tam zboze, swoja droga zycze mu powodzenia bo tam "ziemia smierdzy" jeszcze ropa :wink: Jak cos bedzie wiadome to dam znac, bo jutro ide na rozmowe do modelarni.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 17, 2005 4:14 pm 

Jan Matukin napisał(a):
..., a także inni obeznani w sztuce jak wojtek_4WD, (którego znam od wielu lat) czy m_peter i Han, który rzucił już konkretny szablon.
Pozdrawiam wszystkich

Uważam że powinno się ewentualnie skorzystać ze sprawdzonego schematu, po co silić się na coś co dawno działa na świecie (ROAR - na wyspie). Zmodyfikowac i jeździć.

Savage'a SS 4,6 - gone
Nitro RS4 EVO 3 - gone
Xmods

Ostatnio edytowano Pt lut 18, 2005 8:12 am przez Han_, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 17, 2005 8:56 pm 

Proponuję aby narazie nie było podziału według poj silnika w spalinowych MT to samo tyczy się elektrycznych Mt bo niedosyć że jest ich mało to każdy ma praktycznie inną konfigurację.Podział na skalę nie ma dla mnie wogóle sensu w Polsce.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 18, 2005 9:17 am 

W tym momencie popieram Marcina, ma racje. Na razie nie ma co pakowac sie w klasy jak nawet nie mamy torow anie zawodow. Najpierw zajmijmy sie organizacja wzglednie dobrych i odpowiednich torow dla klasy MT. Moglibysmy rowniez skorzystac z torow do klasy IC-8T, jezeli uzyskamy taka zgode. I tak jak Pan Jan powiedzial-najpierw zrobmy jakies zawody w tej klasie nawet bez zadnych przepisow, ale zeby cos bylo. A potem jezeli to stanie sie popularne, wiecej osob zacznie w tym jezdzic to zajmiemy sie przepisami.

PostNapisane: So mar 12, 2005 7:03 am 

Jak slusznie w tym watku ktos zauwazyl, przepisy powinny byc dla toru, a nie tor dla przepisow.
Jest juz w Karkowie ustalone wstepnie miejsce pod nowy tor w miare w centrum miasta :lol: , pelna zgoda jego zarzadcy a nawet propozycja terminu zawodow- koniec czerca i chocbym mial je sam zorganizowac- daje slowo ze w tym roku BĘDĄ zawody MT w Krakowie, ale ...
prosze o dyskusje szczegolowa na temat tego jak taki tor powinien wygladac. Zanim koparka wjedzie na teren chce miec dobry projekt, a poniewaz w klasie MT jestem "nowy" prosze o opinie bardziej doswiadczonych.
Prawdopodobnie przepisy dot modeli zastosujemy te amerykanskie z http://www.22benjamin22.com/ bo wydaja sie rozsadne, ale tam nie ma nic o torze :?
Interesuje mnie szerokosc, dlugosc prostej, ilosc i wysokosc chopek itp oraz z czego np najlepiej zrobic bandy ( dobre i tanie).
Myslalem tez o tym by tor byl troche bardziej uniwersalny - tzn w zaleznosci od ustawienia szykan dla MT lub dla Buggy ( po prostu mozliwosc objazdu tych miejsc ktore nie nadaja sie dla buggy), ale to tylko taki pomysl.
Podeslijcie pleeeeaaaase jakies linki do fotek, rysunkow itp torow MT.
I jeszcze jedno - skad mozna dla zawodow wziac "pchelki", po prostu kto dysponuje takim sprawnym zestawem i jest chetny go udostepnic?
Wojtek(budowniczy)_4WD

PostNapisane: So mar 12, 2005 7:41 am 

może się czepiam sczegułów ale odstęp 5mm od glowicy to mi się wydaje za mały, w fabrycznej budzie jest w dwuch miejscach większy i by ją już dyskwalifikowało.
co do podziału na skale to wydaje mi się zły, lepiej na silniki

Tytuł:
PostNapisane: So mar 12, 2005 9:56 am 

Troche popatrzylem na strony TRAXXAS na relacje z wyscigow. Jest tam troche fotek torow.
http://www.traxxas.com/support/pub/pro_ ... _creek.htm
http://www.traxxas.com/support/pub/mons ... ess_04.htm
http://www.pearlandcycles.com/speedway/index.htm .
Mam nadzieje, ze to podsunie pare pomyslow.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 12, 2005 10:56 am 

Na pierwsze zawody to ja bym proponował nie robić podziałów na klasy jedynie jeśli macie zamiar i będziecie tak uprzejmi przyjąć do was na zawody to zrobić klasa Monster spalinowy i elektyczny, Buggy. Z czasem po przemysleniach każdy producent produkujący modele chche aby były jak najlpesze oraz nie odstawały od czołówki światowej więc można było by zrobić tak zwaną klasę z seryjnymi silnikami i klasę modyfikowaną. Co do toru jak bym mógl prosic jakieś szkice co i jak bo jestem na etapie planowania , niedługo będe szzedł do burmistrza, ale to najpierw musze zanieść jakiś szkic co i jak ma byc i jaki plac mniej więcej :D

Tytuł:
PostNapisane: So mar 12, 2005 11:12 am 

linki do stron ze zdjęciami torów:
http://www.minnregrcc.com/track%20info.htm
http://www.bandbhobbies.com/photos.asp?folder=offroad
http://boggycreekraceway.com/pictures.html
http://bajarcraceway.20m.com/photo.html
http://www.1stplacerace.com/Racetrack2.htm

a to tak dla ciekawostki, tor do dragsterów RC oraz fotki takich modlei:
http://www.qmdra.org.au/pictures.htm

MALOWANIE KAROSERII AEROGRAFEM!

Tytuł:
PostNapisane: So mar 12, 2005 2:18 pm 

A teraz mam pytanko czy wilkość 50m x 25m wystarczy b yto raczej max co mogłbym wrazie czego dostać od burmistrza bo mam juz takie mejsce mniej więcej gdzie bym chciał

Tytuł:
PostNapisane: So mar 12, 2005 3:25 pm 

zieluch napisał(a):
A teraz mam pytanko czy wilkość 50m x 25m wystarczy b yto raczej max co mogłbym wrazie czego dostać od burmistrza bo mam juz takie mejsce mniej więcej gdzie bym chciał

powinien wystarczyć, ale moge się mylić, co do podzialu na klasy to jednak bym proponowal aby podzielić ze względu na pojemność silnika. bo ci co maja mniejsze silniki mogli by mieś problemy z tymi co maja większe i by była nie równa konkurencja na trasie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona