Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 02, 2026 10:37 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 30, 2006 3:37 pm 

Wojtek89 napisał(a):
EDIT: to może w takim razie zrobimy porównanie, ktorego da się zrzucić z wyższej wysokości bez dotknięcia ziemi podwoziem? Ja swojego zrzucałem z wyokości ok 1,5 metra i jeszcze nie dotknął.

Uwież mi, że w tym przypadku Savage też nie wygra. "Niestety" Revo ma tą przewagę, że zawieszenie jest w pełni progresywne.

Jeśli chcesz obiektywnych testów to co stoi na przeszkodzie abys wyjął sprężyny a nawet całe amortyzatory ze swojego modelu i zrobił zdjęcie ukazujące prawdziwe walory zawieszenia Sava?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 30, 2006 3:43 pm 

zaraz zdejmę sprężyny i zrobie fotkę, torchę to zajmie, jak bedzie gotowe to zedytuje posta

Ostatnio edytowano N kwi 30, 2006 4:42 pm przez Wojtek Sadowski, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 30, 2006 4:12 pm 

Hmmm, jednego w tej dyskusji nie rozumiem...
Czy wlaściciele modelu Savage w Polsce to jakaś sekta ?? :wink:

Oczywiście, wybierając model do kupienia bierze się (albo i nie, jak kto woli...) pod uwagę takie rzeczy jak dostępność części, ew. terminy sprowadzenia czegoś "większego kalibru", czego akurat nie ma na stanie i to rozumiem...

Nie rozumiem co to ma do porównania zaawansowania technicznego poszczególnych modeli czy (jak w tym wątku...) konstrukcji i możliwości zawieszenia :?: :?:

Jak widać na fotce przytoczonej w wypowiedzi Piotra Michalskiego Savage nawet z jedną sprężyną nie daje sobie rady z puszką piwa...

Czy to znaczy, że jest złym modelem? NIE :!:
Znaczy to tylko tyle, że są modele z bardziej wyrafinowanym i zaawansowanym technicznie zawieszeniem...

Ja sam w tej chwili jeśli się z powrotem przymierzę do jakiejś spaliny to będzie to na 95% Savage X (lub ew. 4.6).
Ale nigdy nie będę twierdził, że to najlepszy model jaki istnieje. Wolałbym MGT, ale względy praktyczno-logistyczno-techniczne jednoznacznie przechylają szalę na korzyść Sava...
Jak niektórzy może jeszcze pamiętają, kiedyś miałem Dirt Demona i po tym doświadczeniu uważam, że błędem jest kupienie modelu, gdzie na każdą część trzeba czekać, aż przyleci zza oceanu...

Jeśli kupię Sava, będę jego szczęśliwym (miejmy nadzieję...) posiadaczem, ale jak już wcześniej powiedziałem nigdy nie będę twierdził, że jest to najlepszy model jaki powstał. Jak każdy, ma swoje wady, zalety i tyle... Koniecznie musicie mieć świadomość, że to akurat Wasz model jest tym naj? Po co to komu? Nie kumam...

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 30, 2006 4:32 pm 

Piotr Michalski napisał(a):
Nie chce zabierać głosu w tej dyskusji bo znowu ktoś mnie posądzi, że jestem stronniczy. Pozwolę sobie jedynie wkleić linka do zdjęcia Piotrka Augustowicz, którego chyba nikt nie zauważył a pokazuje zachowanie modelu Savage z jedną sprężyną. http://strony.aster.pl/rcbziom/inne/zaw ... index.html

To jest moje zawieszenie ustawiane indywidualnie dla mnie pod kątem zawodów:
1. model jest lżejszy o 0,3 kg i są przesunięcia wagowe względem standardu
2. amortyzatory są twardsze i krótsze o 10mm, z tyłu są 2 podkładki z przodu 1,5/ na koło
3. rama jest obniżana.
4. zawieszenie jest w fazie testów jak Piotrek zauważył dałem tylko po jednym amortyzatorze z przodu.
5. model dobija z wysokości ok. 1m

Moim zdjęciem chciałem pokazać wszechstronność modelu i modyfikacji zawieszenia.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 30, 2006 4:42 pm 

Tak wygląda sprawa z założonymi wszystkimi sprężynami, wyżej nie pojdzie, bo koło się odrywa od ziemi:

:arrow: http://img53.imageshack.us/img53/2885/przed8bq.jpg

Po zdjęciu amortyzatorów (zupełnie) samochód wspiął się na wysokość 24 cm. Jednak brak amortyzatorów umożliwia wychylenie wahacza o ok 60* od poziomu, wiec niezbyt to realnie wygląda.

:arrow: http://img78.imageshack.us/img78/9185/bezamorow9lx.jpg
:arrow: http://img227.imageshack.us/img227/3650 ... tyl0ln.jpg

Po założeniu amortyzatorów ale bez sprżyn wychylenie zmniejszyło się do ludzkich rozmiarów ale nadal na puszkę (wysokość identyczna jak puszki od piwa 0,5 a nawet 1cm większa) dało się autko postawić i stało stabilnie dotykając wszystkimi kółkami:

:arrow: http://img152.imageshack.us/img152/3262 ... zyn3qi.jpg
:arrow: http://img141.imageshack.us/img141/394/ ... tyl4cx.jpg

Po założeniu jednaj sprężyny na parę amortyzatorów auto w niczym nie zmieniło swojego zachowania, dalej stało na wszystkich kółkach. Jak widać troche inaczej niż to było u P. Augustynowicza :) Może daltego, że u mnie troche inaczej to wszystko jest skonfigurowane.

:arrow: http://img141.imageshack.us/img141/2307 ... yna0sn.jpg
:arrow: http://img95.imageshack.us/img95/6883/z ... tyl4td.jpg

Jak widać zawieszenie, jest bardzo dobre i w dodatku można je ustawiać na wiele, różnych sposobów zależnie od potrzeb. Chciałem w ten sposób uratować odrobinę opinię którą popsuł p. Rojna przedstawiając auto z najtwradszymi sprężynami, co sprawiło, że test był nieobiektywny.

Pozdrawiam

EDIT: Także nie sądzę, że savage to najlepsze auto, ma wiele wad. Są auta, które wybrałbym chętniej niż savage, ale coż jeżeli są znacznie droższe i nie ma do nich części w polsce. Jako osoba bez stałych dochodów nie stać mnie na autko za 2000 zł więc kupuję to które jest w miarę dobre i tanie, takim rozwiązaniem było dla mnie zakupienie savage. I po raz kolejny mówię wcalę nie faworyzuję savage ale nie pozwolę by był poniżany jako monster z innej niższej półki, bo w kategorii cena/jakość na pewno byłby najlepszy, zwłaszcza używany.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 30, 2006 4:48 pm 

Filonxxxl napisał(a):

...Koniecznie musicie mieć świadomość, że to akurat Wasz model jest tym naj? Po co to komu? Nie kumam...

A czy ktoś coś takiego napisał?

Kolega wyżej użył odpowiednich słów :arrow: nieobiektywny test.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 30, 2006 5:00 pm 

Wojtek89 napisał(a):
......... że test był nieobiektywny.

Nie obiektywny ??
Test przedstawia wszystkie modele tak jak je producent wyposaza.

Twoje zdiecia natomiast nie sa obiektywne :
- skoro bez amortyzatorow to dlacezego tylko po przekatnej ?? a nie bez wszystkich ??
- skoro bez jednej sprezyny to dlaczego tylko przy jednym kole ?? a nie przy wszystkich
- skoro bez sprezyn to dlaczego tylko przy jednym kole ?? a nie przy wszystkich

Dlaczego sa zdiecia tak robione ze nie widac tylnego kola ?? Dlaczego nie na puscze po napoju 0.5. lub 0.3l jak pozostale zdiecia ?

Tak pozatym producent chyba nie przewiduje aby model byl uzytkowany w sposob zaprezentowany na twoich zdieciach ;)
I twierdzisz ze moje zdiecia sa malo obiekywne :lol:

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 30, 2006 5:08 pm 

ROJNA napisał(a):
Wojtek89 napisał(a):
......... że test był nieobiektywny.

Nie obiektywny ??
Test przedstawia wszystkie modele tak jak je producent wyposaza.

Twoje zdiecia natomiast nie sa obiektywne :
- skoro bez amortyzatorow to dlacezego tylko po przekatnej ?? a nie bez wszystkich ??
- skoro bez jednej sprezyny to dlaczego tylko przy jednym kole ?? a nie przy wszystkich
- skoro bez sprezyn to dlaczego tylko przy jednym kole ?? a nie przy wszystkich

Dlaczego sa zdiecia tak robione ze nie widac tylnego kola ?? Dlaczego nie na puscze po napoju 0.5. lub 0.3l jak pozostale zdiecia ?

Tak pozatym producent chyba nie przewiduje aby model byl uzytkowany w sposob zaprezentowany na twoich zdieciach ;)

To, że producent wyposaża tak nie inaczej to nie znaczy, że jeżeli na takich sprężynach sav wypada słabo to nie znaczy, że całe zawieszenie jest do kitu. Panie Rojna, prosze wyjąć u siebie spręzyny i zobaczymy czy koła w któych spręzyn nie wyjąłem maja coś do gadania, prosze pomyśleć przez chiwlę, one nie ulegają ugięciu więc w tym wypadku sprężyny nie mają nic do gadania, prosze sobie sprawdzićjak Pan nie wierzy ale zapewniam, że się Pan tylko niepotrzebnie narobi. Proszę przejrzeć wszystkie zdjęcia, na drugim zdjęciu z dwóch pokazuję właśnie tylne koło, proszę czytać uważnie. Tak sie skałada, że nie mam 18 lat i piwa nie kupię a nic innego nie jest sprzedawane w puszkach 0.5L. Puszka akurat po tym paliwie, psozedłem do sklepu sprawdzić, jest minimalnie wyższa od puszki 0,5L. Piwa u mnie w domu się ni pija, domownicy nie gustują w tym trunku. Dodam, że moje zdjęcia nie są żadnym testem lecz pokazują możliwości zawieszenia. W niczym nie starałem się oszukiwac, tylko przedstawić jak najbardziej obiektywnie, bo Panu to właśnie nie wyszło za bardzo.

Cytuj:
Tak pozatym producent chyba nie przewiduje aby model byl uzytkowany w sposob zaprezentowany na twoich zdieciach
I twierdzisz ze moje zdiecia sa malo obiekywne

kto powiedział, że nie można sobie wyjąć sprężyn? Zabronił mi ktoś? Jest jakiaś wzmianka w instrukcji? Ależ skąd. Pana zdjęcia są mało obiektywne, be przedstawiają savage w złym świtle tylko z tego powodu, że inni producenci seryjnie stosują miększe sprężyny. To właśnie mi się nie podoba, że uważa Pan, że savage wypadł z tego powodu najgorzej, że ma najsłabsze zawieszenie a to jest przecież nieprawda.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 30, 2006 5:24 pm 

To ze niemasz 18 lat jest oczywiste, ciakwe czy jak bys byl wlascicelem REVO,MGT czy TNX nadal bys twierdzil ze test nie jest obiektywny :wink:

Takim modelem jak przedstawiasz na zdieciach nie da sie jezdzic, wiec nie bardzo rozumiem co maja przedstawiac zdiecia ? TNX REVO oraz inne modele tez beda mialy wiekszy skok zawieszenie bez amortyzatora, lecz nie da sie tak jezdzic.

W puszkach aluminiowych sa pakowane np. Pepsi , a to ze nie w puszce 0.5l to bez znaczenia poniewaz Sav nie jest w stanie w pelni wyposazony uzyskac takiego skoku, ledwo daje rade z puszka 0.3l

W kazdym tescie bedzie zwyciezca i przegrany, tak juz to jest, twierdziz ze to moja wina ze sav tu wypadl nagorzej ??

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 30, 2006 5:34 pm 

ROJNA napisał(a):
To ze niemasz 18 lat jest oczywiste, ciakwe czy jak bys byl wlascicelem REVO,MGT czy TNX nadal bys twierdzil ze test nie jest obiektywny :wink:

Tak bo nie mam zamiaru nikogo oszukiwac, tylko pokazać prawdę. Mam specjalnie dla pana kupić czerwone sprężyny i pokazać ze savage stanie na puszce 0.3L i jeszcze mu zapasu zostanie? Jestem pełen podziwu dla możliwości REVO, MGT i nawet TNX'a ale wynik savage również mógłby być interesujący gdyby pan tych wyników nie skrzywił. Zazwyczaj jeśli się porównuje "coś" to są to rzeczy podobne. W tym przypadku zawieszenie powinno mieć takie samo ustawienie. Bo pan porównuje na zasadzie autobus z samochodem osobowym w konkurencji kto więcej pomieści. Może przetestuje pan Savage 21, on miał seryjnie czerwone spręzyny i wtedy wyniki byłyby wyrównane. Staram sie Panu usilnie wytłumaczyc, że nie można oceniać walorów zaiweszenia danego modelu nie testując go na takich samych warunkach. To mnie "boli", bo savage został skrzywdzony w takim teście tylko dlatego, że producent seryjnie zamontował w nim twardsze sprężyny niż u konkurencji. Proszę odpowiedzieć czy to jest fair... rozumiem testuje pan modele wyjęte z pudła, takie jakie dostajemy na początku, ale nie można pisać, że sav jest najgorszy w takim wypadku, bo to się mija z prawdą. Nawet jeśliby przegrał na miękkich sprężynach to bym się tu nie bulwersował, bo przegrałby w równej walce.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 30, 2006 5:48 pm 

Wojtek89 napisał(a):
....To mnie "boli", bo savage został skrzywdzony

Model Savage zostal uzyty w tescie tak samo jak pozostale modele biorace w nim udzial, nie widze potrzeby aby dla jednego modelu robic wyjatek. KAZDY MODEL BYL PROSTO Z PUDELKA.

Cytuj:
Mam specjalnie dla pana kupić czerwone sprężyny

A czy masz zamiar kupic je rowniez dla kazdego kto kupi ten model ??
Wybadalo by rowniez pozostale modele z testu tez wyposazyc w mieksze sprezyny.

Widze ze jestes rozczarowany wynikiem testu, jak rowniez moim zdaniem za bardzo osobiscie podchodzisz to tego, dlatego tez twierdze ze twoje wypowiedzi sa malo obiektywne.

Ostatnio edytowano N kwi 30, 2006 5:48 pm przez ROJNA, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 30, 2006 5:48 pm 

Hmm Autobus do osobówki do złe porównanie bo monsterem jest tak samo Savage i TNX :)

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 30, 2006 5:58 pm 

Widze, że nie potrafie powiedzieć tego co mam na myśli... bo nikt mnie nie zrozumiał. I tak wiem, że was nie przekonam, bo savage nadaje sie według was do podcierania tyłka (sorry za wulgarność). Poprostu chciałem powiedzieć, że savage nie jest aż tak zły jakim go malują, wygrał niejedne zawody i nikt nie płakał, że jego savage ma 2 cm mniejsze wychylenie zawieszenia. Ale widzę, że tej opinii nie da się zmienić, stareotyp będzie utrwalał w błędzie kolejnych modelarzy, ale niech już będzie, że savage jest do niczego... a sprężyny zmienić by savage miał wychylenie takie jak tnx to 30 zł. A producent poprostu chciał by autko było stabilniejsze, co ważne zwłaszcza przy takiej konstrukcji ramy. Dodam, że z opisanych autek savage jest najtańszy więc siłą rzeczy ma prawo być najsłabszy. Jeśli ktoś chce by był dobry to montuje twarde zawieszenie i śmiga aż miło... wystarczy chcieć. A z opinią o zawieszeniu i tak się nie zgodzę, bo sav ma możliwości, których test Pana Rojny nie pokazuje, dlatego uważam, że jest nieobiektywny.

Marcin Jasiński napisał(a):
Hmm Autobus do osobówki do złe porównanie bo monsterem jest tak samo Savage i TNX :)

prawda, oba są monsterami, ale tu testom poddawane było zawieszenie, które miało niekorzystne dla savage ustawienie, a co za tym idzie, znacznie się różniło.

Chciałem dodać, że savage może i ma najmniejszy skok ale możnaby przetestować na podobnej twardości sprężyn. Wtedy rywalizacja byłaby równa. Takie przedstawienie sytuacji nie pokazuje jak jest naprawdę. Z drugiej strony czy skok zawieszenia, podczas jazdy w ogóle ma jakieś znaczenie? Wydaje mi się, że ważniejsza jest odległość najniższego punktu podwozia od ziemi (przy skokach i terenowych nierównościach). Skok nie jest wyznacznikiem jakości zawieszenia.

I wcale nie uważam, że savage ma świetne zawieszenie. Jak kto woli, dla mnie zawieszenie ma być solidne i spełniać swoje zadanie - amortyzowanie upadków. W moim savage wszystkie te waruki są spełnione dlatego jestem z niego zadowlony. O innych modelach nie mogę się wypowiedzieć, bo ich nie miałem, ale savage wcale nie ma najgorszego zawieszenia czyli takiego jakie mogłoby sięwydawac po teście P. Rojny.

Ostatnio edytowano N kwi 30, 2006 6:05 pm przez Wojtek Sadowski, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 30, 2006 6:03 pm 

Lokalizacja: Warszawa ; Samochody :Traxxas E-MAXX , HPI Savage SS 4,6 , HPI Hellfire, Xray m18
Ja mam troche inne pytanie ...
Czy te zdjecia byly robione przez Pana Rojne ??

Pozdrawiam

http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1735509

SPRZEDAM SAVAGE 4,6SS za 1000pln

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 30, 2006 6:09 pm 

Wojtek89 napisał(a):
Dodam, że z opisanych autek savage jest najtańszy....

RTR SAVAGE X 4.1 NITRO GT-2 TRUCK BODY 2031,58zł

ASSOCIATED Monster GT 4.60 SE RTR 1799,99 zł

TAMIYA TNX Monster Truck RTR 3.0 1649,99 zł

TRAXXAS REVO RTR 2099,99 zł

Twoje wypowiedzi se nie tylko nieobiektywne, ale nawet nie zgodne z prada i nie sprawdzone.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona