Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 5:36 am

Autor
PostNapisane: So lut 26, 2005 11:57 am 

Witam wszystkich po rocznej przerwie. Zamierzam ponownie poeksperymentowac z Monsterkami. Ale po przemysleniu kilku waznych spraw chciałbym podsumowa swoje uprzednie kilkuletnie doświadczenia: NIE dajcie się nabra na full alu upgrade. Nieporozumieniem według mnie jest zakładanie alu wahaczy i alu wieżyczek, które dają tylko zbędne kilogramy. Takie części nie są elastyczne, mają tendencję do wyginania się i utraty pierwotnych parametrów. Lepiej jest wymienic pęknięty oryginalny plastik niż dawac grubą kasę za metal. Także zwrotnice aluminiowe wyginaką się strasznie- przetestowałem-nie polecam. Aluminium daje ładny wygląd, poza tym obniża właściwości jezdne i oczywiście skoczne modelu. Na dodatek walnięcie ciężkim modelem o przeszkodę powoduje utratę kilku ważnych części naraz.... Jedyne co polecam do wymiany to kubeczki dyferków- one MUSZĄ byc aluminiowe (nie mówie już o 4 satelitach- to powinna byc norma). W savage dużym problemem jest servo-saver- nie dajcie się nabrac na zamiennik aluminiowy!!! lepiej kupic Servosaver Ofny i go wyłożyskowac- wytrzyma wszystko !!! Darujcie sobie także skid plates z metalu- najlepsze są elastyczne plastikowe. A najgłupsze to wymienianie zderzaków na aluminium- po pierwszej jeżdzie odrapane i powyginane i wyglądają jakby miały 10 lat. Model powinien byc lekki, a nie przesliczny. Zaręczam, że podrasowanym, ale plastikowym Savagem będzie się jeździło szybciej i lepiej. Do wypasionego alu trzeba ponaddto włożyc mocny drogi silnik, a do niego metalowe zębatki i sprzęgło itd....-bezsens. Taka jest moja opinia. Zresztą rozmawiałem o tym z wieloma ludzmi zza granicy. Potwierdzają ten punkt widzenia .Oni już odstępują od jazdy metalowymi monsterkami. Owszem mają je, ale na półce w salonie :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So lut 26, 2005 12:32 pm 

no i dobrze myslisz. bo po co pakowac kase w alu....

Tytuł:
PostNapisane: So lut 26, 2005 1:14 pm 

Ja mam w Savagu kilka czesci alu ale kupilem je po takich cenach, ze to szkoda bylo nie kupic :lol: Za komplet wachaczy dalem 180zl a za alu wiezyczki dalem 70zl.I narazie tylko tyle mam z alu i wiecej mi nie potrzeba :wink:

Pozdrawiam,
Marcin

Tytuł:
PostNapisane: So lut 26, 2005 1:17 pm 

najlepiej to jest miec dwa monstery. jeden do maksymalnej zabawy,plastikowego. drugi zeby cieszyl oko swoim alu :-)

Xray XB808 2011 specs - RB Killer 10 .21
--było:
Ofna Hyper 7 Team PCR

Tytuł:
PostNapisane: N lut 27, 2005 11:42 pm 

doszedlem do tych samych wnioskow co Jacek Lewit,chociaz nigdy nie mialem nic alu w modelu(no moze z wyjatkiem czesci ktore sam dorobilem w rustlerze).przy takich glebach jakie mi sie zdazaja co jakis czas , nie ma mozliwosci zeby nawet wypasiony stop dur-aluminium obrabiany na zimno sie nie uszkodził. gdzies przeciez mosi zostac pochlonieta energia z udezenia,nie ma codow.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 28, 2005 12:29 am 

Ja u siebie mam alu dyferki, podstawa 4 satelity, świetnie się spisuje.
Nie wiem dlaczego akurat zwrotnice nie powinny być z alu ? Mam u siebie takie i chodzą o niebo lepiej od plastikowych. Wachacze to jak najbardziej wytrzymały plastik. Nie mam alu skid plate, ale za to mam na standartowy nalożony stalowy skid plate. Też nie jest to złe rozwiązanie.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 28, 2005 7:53 am 

ja do swojego wstawiłem jak narazie z alu tylko zwrotnice i założe obudowe dyfra reszta jest niepotrzebna do niczego chba że ktoś ma za dużo kasy, miałem zamiar jeszcze wymienić wahacze na alu ale zrezygnowałem po rozbicie inne go monstera i się pogieły to stwierdziłem że się ni nadają.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 28, 2005 4:15 pm 

Zwrotnice alu szczególnie w Savage mają dość długie skrzydełka mocujące do cięgieł, które ulegają wygięciu i zwichrowaniu, stąd moja negatywna o nich opinia. A szczytem głupoty (sorki jeśli ktoś to ma) są aluminiowe fele. Przy pierwszym wygięciu- masakra- nie do naprawy. Zawsze już będą zdecentrowane. Da to w efekcie zniszczenie łożysk. A hopupów polecam osie CVD, to rozsadna rzecz. Nie dajcie nabrać się na tytan, niestety też dodaje ciężaru. TMaxx zrobiony w full alu lub tytanie jeździ strasznie wołowato i nie daje takiej radośc, jak plastikowy oryginalny.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 28, 2005 4:34 pm 

[quote="Jacek Lewit"]Zwrotnice alu szczególnie w Savage mają dość długie skrzydełka mocujące do cięgieł, które ulegają wygięciu i zwichrowaniu, stąd moja negatywna o nich opinia.
przy zwrotnicach zrobilem tak że przewiercziłem dziurke troche bliżej osi skrętu i nic z nią się nie dzieje, a co do felg to masz racje według mnie to szczyt głupoty, chyba że ktoś go ma na pokaz a nie do jazdy wtedy to ma sens (nikogo nie chce obrazić tym szczytem głupoty to tylko moja opinia i prosze się nie gniewać).

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 28, 2005 9:59 pm 

Jacek Lewit napisał(a):
A hopupów polecam osie CVD, to rozsadna rzecz.

Jakie konkretne osie cvd sa wedlug Ciebie ok ? Nieznam absolutnie terminologi elementow skladowych walow cvd ale najwiekszym problemem w nich jest wypadanie pina ktory mocuje kubek zintegorwany z wałem (no lepiej tego nie moglem opisac.) Moglbys jakies polecic z odswiadczenia ? mip , HB hd , dynamite , tsais , gpm... Co sadzisz o tvp lcg w savag'u ? Btw wracasz do mt czy bedziesz jezdzil dalej savagem ?

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 01, 2005 12:18 am 

Witam.Posiadam w e-maxxie CVD MIP i sprawę wypadających pinów rozwiązałem w taki sposób że dorobiłem piny z igiełek z łożysk(cholernie twarde) i wyszlifowałem miejsca w nich, takie z rantem(w igiełkach) tak że pin dociśnięty przez robaczka nie ma możliwości przesunięcia.Mój EMAXX full alu nie jeździ wołowato:)
Przyłączam się do negowania alu felg.Coś strasznego.Jak dobrze nie są przyklejone(a nie da się ich dobrze przykleić:) to potrafią pociąć oponę.
Nie mówiąc o tym że są cięzkie i niewyobrazam sobie co sie dzieje z oskami i lozyskami przy ostrej jezdzie.Ale wyglądają super zwlaszcza klasy 40 zwlaszcza matowe albo połaczenie matowej felgi i polerowanego rantu.Ciekawe kiedy zaczną robić felgi magnezowe.Moze już sa??

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 01, 2005 9:25 pm 

Amar napisał artykuł porównawczy o aluminiowych wahaczach na naszej stronie: www.rcBziom.spec.pl

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 17, 2005 1:59 pm 

Witam wszystkich, jestem tu nowy, ale doszedłem do podobnych wniosków. Mam aluminowe kubki dyfrów, 4 satelity i są ok!!!
Co myślicie o aluminiowych amorach w savagu? Może ktoś z Was ma takie u siebie i podzieli się doświadczeniem?
Pozdrawiam.
O