Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 12:53 am

Autor
PostNapisane: Wt cze 11, 2013 6:51 pm 

Witam,
Wlasnie skonczylem konwersje tmaxxa na elektryka, polecam taka zamiane wszystkim ktorzy maja dosyc "smierdziucha" a nikt nie chce go od nich odkupic... :)

Do konwersji uzylem:
- ESC Turnigy marine 180A (lezal na polce jako zapas do lodzi) (edit: juz zalozylem hobbywinga Xerun 80A, sprawdza sie lepiej bo ma ustawienia pod samochody i daje swietnie rade mimo teoretycznie malej mocy)
- silnik inrunner 3674 2100KV pod max 4s wał 5mm
- mocowanie silnika z kątownika aluminiowego 3mm
- zębatka traxxasa 17T P0,8M na wal 5mm (edit: zebatka 23T tez daje rade, model znacznie szybszy a temperatury w normie :)
- lipo 4s 3700mah 25c

najbardziej pracochlonne jest wykonanie podstawki, jakies 3 godziny pracy, zębatka w kazdym sklepie z czesciami do traxxasa ok 25zl, reszte gratow mialem na polce regiel ok 100$ silnik 30$
podstawki na wzor, ja zrobilem ta druga
http://www.how2rc.com/T-MaxxMotorMounts.html

poniewaz uzywam ESC do lodzi bez stopniowania hamulca wiec zostawilem serwo od tarczowki i podpialem pod osobny drazek (ster wysokosci - uzywam apki lotniczej)
(edit: tarcza juz usunieta bo regiel zmieniony na samochodowy)

ze skrzyni wyrzucilem jedynke i zblokowalem na drugim biegu zgodnie z tym opisem (polecam dokladne odwzorowanie umieszczenia srubek bo jedna z nich ma zablokowac zapadke w pozycji wychylonej)
http://www.rc-monster.com/forum/showthread.php?t=7441&highlight=single+speed

zebatke odbiorcza zostawilem 58, kupilem tez 68 ale w tym zestawieniu sie nie sprawdza, nie kupujcie metalowej jak na niektorych zdjeciach bo nie ma sensu.

Wrazenia z pierwszej jazdy bezcenne :) model jest cichy, zrywniejszy niz nitro, troche wolniejszy wg GPSU 72km/h, ma wsteczny, ale co najwazniejsze nie musze biec jak sie przewroci, anie sprawdzac co chwile temperatury i regulowac silnika, takze goraco polecam taka zamiane jezeli komus szczegolnie nie zalezy na zapachu i dzwieku nitro :)

Pozdrawiam
M.

Tmaxx ele.
Spektrum DX3C
Sanwa MT4

Ostatnio edytowano Wt maja 27, 2014 9:44 am przez Maciek1974, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz sie 08, 2013 3:46 pm 

Bardzo mi sie podoba to co zrobiles, tez przerabialem vrx-1 na elektyryka i jhestesm bardzo zadowolony.

Mam T-maxxa nitro i musze kupic lozyswko one way, i ciezko je dostac, jak mi sie nie uda to przeobie na elektryka i wtedy poprosze Cie o pomoc zwlaszcza z ta skrzynia:) Mam jednak jedno ale... mocowanie silnika zrobilbym z grubszego katownika mim 5mm i to nie tylko moja rada, bo mi rowniez tak ktos kiedys polecil. 3mm moze sie wygiac tak jak wiezyczki amortyzatorow.

Tym niemniej, gratuluje!!!:)

P.S. jak masz chwile looknij: viewtopic.php?f=8&t=68897

PostNapisane: Wt paź 15, 2013 9:30 am 

3mm jest w zupelnosci wystarczajace, nic sie nie wygina a na tym setupie obciazenia sa konkretne no i o niebo latwiej "wyfrezowac" wiertarka 3 mm :)

co do pomocy to polecam sie i na Twoim miejscu bym sie nie zastanawial :)

pozdrawiam

Tmaxx ele.
Spektrum DX3C
Sanwa MT4

PostNapisane: So sty 04, 2014 3:52 pm 

Maćku zarejestrowałem się tutaj specjalnie by tu napisać. Sam mam model spalinow i nie mam czasu na wieczne użeranie się. Model stał 3 lata i chciałbym go przerobić na elektryka. Czy podjąłbyś się takiej przeróbki nie chodzi o potwora tylko o zabawę z siostrzeńcami i siostrzenicami. Chciałem go dac synowi siostry ale chłopak ma uszkodzone ucho i nie wolno mu używac głośnych rzecz stąd pomysł że dam mu moje truggy jako elektryka. Kasa to nie problem prosiłbym o info na pw

PostNapisane: Cz sty 16, 2014 10:55 am 

Świetny model, no i gratulacje udanej konwersji :)

PostNapisane: Wt maja 27, 2014 9:44 am 

CZUCZU wyslalem PW :)

Tmaxx ele.
Spektrum DX3C
Sanwa MT4