Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 02, 2026 10:16 pm

Autor
PostNapisane: Pn sie 20, 2012 8:40 pm 

Ma może ktoś z Was tą edycję Savage?
Co o nim myślicie? kosztuje 2441,00 PLN i posiada cały zestaw startowy wiec chyba się opłaca cenowo.
Piszcie jeśli coś o nim wiecie więcej i ogólnie co o nim sądzicie:)

http://www.youtube.com/Dantekasumi

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn sie 20, 2012 8:51 pm 

Ja go niemam ale sobie tak myśle że to jest zwykła x4,6 tylko z big borami ,dyframi tymi z 4satelitami i resztą części opcjonalnych i zestawem startowym czyli za 400zł więcej dostajesz sprzet za ponad 3k wieć się opłaca moim zdaniem

PostNapisane: Pn sie 20, 2012 9:53 pm 

No właśnie też tak myślę!:)
Ciągle się rozglądam za moim pierwszym modelem i ciągle mam mieszane uczucia... :P Ciężko coś wybrać spośród tylu modeli...

PostNapisane: Pn sie 20, 2012 10:35 pm 

a do czego szukasz modelu ?? tzn. na zawody czy tak pojeżdzić koło domu ???

PostNapisane: Wt sie 21, 2012 8:35 am 

Jeśli to Twój pierwszy model w życiu i nie znasz w swojej okolicy doświadczonych modelarzy, to kontak ze spaliną może sprawić Ci trochę problemów. Nie wim jaką masz wiedzę na temat silników nitro. Jeśli żadnej to musisz trochę poczytać. Nie spodziewaj się, że model spalinowy zalejesz paliwem i bedziesz sobie jeździł. Silik nitro musisz ciągle regulować, a regulacja nastręcza niedoświadczonym sporo problemów. Są dosyć głośne więc nie wszedzie bedziesz mógł nimi jeździć. Po zatym wiedz, że paliwo modelalskie jest drogie a sav trochę pali. Cały bak sava starcza na 15 minut. Nie piszę tego aby Cię zniechęcić tylko poważnie przemyśl zakup bo ten sav kosztuje sporo. Ja jakieś 10 lat temu zaczełem od spaliny jako pierwszego modelu i muszę przyznać, że byłem mocno rozczarowany. Ale podszkoliłem się dużo poczytałem i przy następnym modelu spalinowym była sama frajda. Od tamtej pory miałem 5 modeli spalinowych (sava też). Teraz z powodu braku czasu jeżdżę elektrykami ale kiedyś może powrócej jeszcze do spalin :wink:

PostNapisane: Wt sie 21, 2012 9:34 am 

niewiem czemu tobie jeden bak starcza na 15min bo ja aktualnie mam sava i nie pali aż tak dużo mi jeden bak starcza na 30min spokojnie wiem bo mierzyłem czas
A co do twojego pierwszego modelu to jak napisał kolega wyżej też tak miałem ale mam już 3 model i niemam z nim jakich kolwiek problemów ale
czeba dużo czytać .

PostNapisane: Wt sie 21, 2012 2:39 pm 

Hm... już pisałem w dziale off-road o pomocy w wyborze autka i prawdopodobnie kupię Truggy 4.6 od HPI:)
Modelem będę śmigał po działce, może troszkę po asfalcie jakiś małych hopkach:) Mam także dirt park i skate park w mieście:) Planuję także wybudować w mieście tor off-road:)
Wiem, co wiąże się z silnikami spalinowymi:) Ale kiedyś trzeba w końcu od jakiejś spaliny zacząć:)
Dlatego też wolę coś tańszego niż od razu kupować Losi i go rozpierniczyć:P
Myślę, że sobie poradzę z modelem a moim zdaniem zabawa w rozkręcanie, składanie, regulowanie to 50% całej frajdy z posiadania modelu RC:)
Lubię grzebać więc będę połowę czasu spędzał na zabawie a połowę na czyszczeniu rozkręcaniu i regulowaniu:)

PostNapisane: Wt sie 21, 2012 8:06 pm 

po pierwsze to nieradze ci jeżdzić po skateparku model sie bardzo niszczy
po drugie ja na początku też tak myślałem że rozkręcanie jest fajne ale szybko zmieniłem zdanie (moim zdaniem model ma jeżdzić a nie cały czas przy nim grzebać )
a co do twojego przekonania żeby kupić tańszy a nowy model to niemasz racji lepej kupić używke ale przebadaną przez doświadczonego modelarza niż zwykły chiński szajs rtr

PostNapisane: Śr sie 22, 2012 12:16 pm 

hmmm... Czyli ogólnie rzecz biorąc całkowicie się ze mną nie zgadzasz:D I masz do tego prawo:)
Skatepark to nie za dobre miejsce dla modelu owszem ale wszystko jest dla ludzi jak się to robi z rozwagą:) Nie mam zamiaru skakać na 2m tylko pośmigać sobie po rampach i dirt parku:)

Co do tego że model ma jeździć to przecież Twoje odczucia:) Ludzie kupują samochody bo mają ich zawozić z punktu A do punktu B Ja także po to kupiłem ale nie zmienia to faktu że lubię przy nim siedzieć godzinami i go pucować....
Dlatego także uważam że modelarstwo to 50% Tworzenie a 50% Zabawa:) Frajda jest gdy można np. stworzyć model samolotu od zera i nim polatać ale latanie to już wisienka na torcie a nie sedno sprawy:)
Takie jest moje zdanie:)

A co Chińskiego szajsu... Hm. HPI kupuje Miliony ludzi na świecie:) Jeśli masz pieniądze możesz kupić losi albo kupić HPI i go wzmocnić tak by był lepszy od losi:) Wszystko da się zrobić jak się ma pieniądze:) A mi osobiście podobają się modele HPI jest do nich wiele części tańszych części:)
Wiadomo jak miałbym na model 5tyś to kupiłbym Losi choć do końca pewnie nie jestem może kupił bym 3 modele HPI RTR:)) Bo po co mi model zawodowy jak na razie nigdzie się nie wybieram:) Jak będę chciał startować w zawodach to wezmę Truggy HPI zobaczę jak się sprawuje:) Jak będę odstawał to wtedy kupię Losi czy Mugena czy innego:)

PostNapisane: Śr sie 22, 2012 1:50 pm 

Wiesz co, najlepiej jak kupisz już ten model i wszystkiego sam doświadczysz.
Na przykład jazda w skateparku - jakkolwiek byłbyś ostrożny i rozważny, jedno słabe uderzenie w beton czy rampę może okazać się 10x bardziej destruktywne niż koziołki na dystansie 30m przy pełnej prędkości nawet na ubitym piachu czy drodze polnej. Kiedyś wygiąłem ramę i złamałem wieżyczkę amortyzatorów tylko dlatego że zrobiłem wheelie na asfalcie i model wylądował na dachu... a to naprawdę było bardzo delikatne uderzenie.
Co do budowy - co kto lubi. Dla mnie z biegiem czasu budowanie i usprawnianie to jest 75% zabawy... a jazda 25%. Kiedyś było odwrotnie.
Z tymi chińskimi modelami to nie wiem o co chodzi. Na przykład Losi LST i Savage są w stosunkowo podobnej cenie i ich jakość/wytrzymałość też jest podobna. Więc na pewno nie kupiłbyś trzech Savów w cenie jednego LST...

PostNapisane: Śr sie 22, 2012 4:18 pm 

Z wszystkim się zgadzam:))

Ale to kolanek60 napisał ze RTR od HPI to syf z Chin nie ja:) Więc co za różnica czy kupię truggy za 1700 czy Losi za 3tyś? No pewna różnica jest:) A póki nei startuję w zawodach itd. to chyba nie potrzebne mi takie Losi a Jakiegoś Truggy od Losi, Mugena czy HB nie kupię za 1700 zł :)

PostNapisane: Śr sie 22, 2012 5:11 pm 

Przepraszam bardzo czy ja napisalem że model z hpi są chińskim syfem (wszystkie modele są robione przez małe chińskie rączki tylko jedne z lepszych materiałów a drugie gorszych ) NIę mnie chodziło o to że KIT jest lepszy od RTR a to było niezwiązane z tematem.

ps. Ja sam mam sava i jak narazie to tylko do niego ładuje chajs

PostNapisane: Śr sie 22, 2012 5:24 pm 

"niż zwykły chiński szajs rtr" To chyba tyczy się Savage rtr czy Truggy rtr :P
No ale czy to ważne:) każdy musi się przekonać na własnej skórze co mu pasuje a co nie:P
Nie było tematu Panowie:P