Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 02, 2026 9:24 pm

Teraz jest Cz kwi 02, 2026 9:24 pm

Autor
PostNapisane: Pn lip 05, 2010 8:04 pm 

Witam! Zakupiłem HPI Savage z silnikiem STS sh 4,6cc. Model był używany. Na aukcji napisane było, że wyregulowany, więc się za to nie brałem. Po zakupie i uruchomieniu pojeździłem modelem około 5 min, na wolnych i średnich obrotach. Nagle auto się zatrzymało, silnik buczał, a auto ani rusz. Oto co się stało:http://i47.tinypic.com/f2qzk1.jpgZębatka się stopiła. Pomyślałem może, że to przez za agresywną jazdę. Założyłem nową zębatkę i po ok. 2 minutach jazdy sprawdziłem jej stan. Powoli zaczęła się roztapiać. Oto jej zdj.http://i48.tinypic.com/fkqlow.jpg
Czym jest to spowodowane? Dodam, że silnik w moim modelu jest trochę silniejszy od standardowego. Dokładny opis modelu z aukcji: http://i45.tinypic.com/25zictk.jpg. I drugie pytanie. Model można popchnąć do tyłu i zachowuje się on jakby w skrzyni był luz (na wstecznym jest tak samo), zaś do przodu z bardzo dużym oporem idzie i ruszają się wszystkie tryby. Nie długo wrzuci się film na dailymotion to zobaczycie z tym oporem o co chodzi. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

PS. Można kupić zamiast plastikowej, metalową zębatkę odbierającą, i czy w ogóle się to opłaca? Bo zdawcza jest metalowa. Aha moja zębatka odbiorcza ma 49zębów.

Mam już film. http://www.dailymotion.pl/video/xdxi9u_problem-hpi-savage

Dodam, że zębatkę zdawczą, można obrócić i w pewnych miejscach ma takie jakby zacięcia, że ciężko przekręcić. Podczas jazdy to nie przeszkadza, ale model na jałowym szarpie co chwilkę :cry:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn lip 05, 2010 10:06 pm 

1) Czy dobrze wyregulowałeś odległość miedzy zębatką atakującą a odbiorem??? Zła regulacja prowadzi do natychmiastowego uszkodzenia odbioru.
2) Sprawdź czy hamulec nie blokuje się podczas jazdy.
3) Możesz mieć rozepchane obudowy dyfrów na boki. Podczas przesuwania do przodu słychać chrupanie i model się może zablokować.

Kilka uwag:
- masz mocny silnik niestety czeka cię wymiana zębatek na lepsze. Proponuje atak T18 (HPi 77108) i odbiorcza T47 (HPi 77127)
- Przy silniku nitro niema pojęcia że wyregulowany. Przy każdej jeździe trzeba kontrolować temperaturę i go podregulować. Inaczej zabijesz go szybko na własne życzenie.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

PostNapisane: Wt lip 06, 2010 10:18 am 

Z tym oporem na biegu jałowym sobie poradziłem. Przyczyną był przytopiony odbiór, który źle się zazębiał. Dzisiaj postaram się wyregulować ten silnik. Czy będzie potrzebny mi termometr?

PostNapisane: Wt lip 06, 2010 6:27 pm 

Przepraszam za PPP :oops:, ale mam kilka ważnych pytań.
Mogę dokupić do swojego modelu szarpankę?, bo roto start coś szwankuje i ukręciłem pręt. Opłaca się?
Moje sprzęgło ciągnie na jałowym. Przepustnica zamknięta na maxa, a model jedzie. Da się temu zaradzić? (trymer na pilocie także na maksa skręcony). Oto stan sprzęgłahttp://i49.tinypic.com/m7w5sp.jpg. Przez to, że cięgnie na jałowym, bardzo nagrzewa się atak, i dlatego topi odbiór. :cry:
Proszę o odpowiedź.

Już chyba wiem, czemu ciągnie na jałowym. Jedna "tarcza" sprzęgła jest pęknięta, a dwie są w miarę dobrym stanie. Co polecacie kupić?

PostNapisane: Wt lip 06, 2010 9:15 pm 

1) Termometr jest niezbędną rzeczą w modelach z napędem spalinowym. Bez niego nie jesteś w praktyce wyregulować silnika. Jeżeli coś źle zrobisz to albo przegrzejesz silnik lub urwiesz korbę. Poza tym w twoim silniku są o ile pamiętam trzy punkty regulacyjne (2 iglice i jedna przepustnica) trzeba wiedzieć co i jak wyregulować. Lepiej poszukaj kogoś kto ci pomoże i ciebie trochę podszkoli inaczej szybko zabijesz silnik lub bdziesz miał takie problemy z obrotami jak masz teraz.
2) Przewiduje ze zawsze można dobrać jakąś szarpankę. Jednak roto ma kilka zalet i po chwilowym zachwycie szampanką wróciłem do roto.
3) Ciekawe jak mogłeś ukręcić pręt od roto. Jedynie logicznym wytłumaczeniem jest to że masz zalany silnik i poprostu paliwo go zablokowało.
4) Jeżeli chodzi o sprzęgło to kup standardowe klocki HPi o nr 87151 jedyne co mi się nie podoba to ta podkładka pod łożyskiem. Jest jakaś gruba. Oryginalna Z694 jest cieńsza.

Poszukaj w sieci instrukcji po polsku do Savage 46
Zassaj sobie poradnik do Sava tam znajdziesz trochę informacji co i jak.
http://www.rcauto.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=621

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

PostNapisane: Wt lip 06, 2010 9:49 pm 

Dzięki XAX. Jesteś wielki. Mógłbyś mi dać swoje gg, bo jak coś to bym do ciebie pisał :D
Jesteś zaawansowanym użytkownikiem, a od takich potrzebuję porad.

Moje zakupy, jak coś źle mówcie.
Zdawcza 18 zębów 77108 ok 50zł
Odbiorcza 47 zębów 77127 ze sprzęgłem 75zł
Klocki sprzęgła 87151 31zł
szarpanka kompletna TS3A-1 59zł
filtr paliwa duży purpurowy sq0113 20zł
After run Tornado TO-16099 14zł
olej do filtra 103014 23,50zł
paliwo merlin 25% 1l MF-225-1 36,5zł
Termometr od tomka 65zł z wysyłką
Ale kasy muszę wydać :cry: