Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr maja 06, 2026 12:54 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: So gru 23, 2006 10:03 pm 

nie chce nic kupić ani nie wiem czy taki temat może tu być ale juz za późno na przemyślenia :D
chciał bym sie zapytać czy ktoś z was (użytkowników forum) kupował coś na TH chciał bym wiedzieć czy jak coś kupie to czy musze dokonać wpłaty na konto czy paczka przychodzi za pobraniem :?: :?:

P.S. jak ktos nie jest zarejestrowany na forum to niech pisze na priv :D

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So gru 23, 2006 10:18 pm 

Cornel napisał(a):
nie chce nic kupić ani nie wiem czy taki temat może tu być ale juz za późno na przemyślenia :D
chciał bym sie zapytać czy ktoś z was (użytkowników forum) kupował coś na TH chciał bym wiedzieć czy jak coś kupie to czy musze dokonać wpłaty na konto czy paczka przychodzi za pobraniem :?: :?:

P.S. jak ktos nie jest zarejestrowany na forum to niech pisze na priv :D

1. w dziale kupie piszemy tylko jak chcemy cos kupic
2. nie wysylaja za pobraniem
3. musisz miec karte kredytowa i zaplacic im przed wysylka
4. lepiej kupic przez posrednika, bo bez niego placisz clo i vat

gg 2102790

PostNapisane: So gru 23, 2006 10:25 pm 

Piotr Krzyżanowski napisał(a):

Nie żartuj, jakos od półtorej roku sprowadzania czesci i modeli nie zapłaciłem ani razu cła. A nawet jesli to niby czemu pośrednik ma byc zwolniony z cła i vat'u.
Nawet jesli doliczą cło to nie bedzie ono prawdopodobnie wieksze niz prowizja posrednika.

Polecam https://www.mgip.gov.pl/NR/rdonlyres/24155D40-4C1B-4B0B-9DE2-9217855F5290/11846/TC04d95.pdf

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Ostatnio edytowano So gru 23, 2006 10:38 pm przez Gieroll, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So gru 23, 2006 10:38 pm 

Gieroll napisał(a):
Piotr Krzyżanowski napisał(a):

Nie żartuj, jakos od półtorej roku sprowadzania czesci i modeli nie zapłaciłem ani razu cła. A nawet jesli to niby czemu pośrednik ma byc zwolniony z cła i vat'u.
Nawet jesli doliczą cło to nie bedzie ono prawdopodobnie wieksze niz prowizja posrednika.

hmm, to dlaczego wiekszosc ludzi sprowadza przez posrednikow?
jak kupujesz ze sklepu w np. USA, sklep dorzuca rachunki itp.
posrednik wyjmuje wszysko co ma na sobie cene i wysyla jako np. rzeczy uzywane albo prezent (bo te rzeczy nie podlegaja pod clo i vat)
jak policzysz VAT 22% i jeszcze cło i porownasz z 10% posrednika to odpowiedz jest jasna i przejzysta

moze kupowales rzeczy uzywane z ebaya? :wink:

gg 2102790

Tytuł:
PostNapisane: So gru 23, 2006 10:43 pm 

A juz ci odpowiadam: czy wiekszość kupuje przez pośredników- skąd masz takie inormacje. Po drugie większośc uzytkowników tego forum ma pewnie ok 15 lat ( ostatnio nawet był taki temat ) i nie posiadaja kart, kont itd , więc jest to ich jedyna mozliwość. Po trzecie często pisałem do sklepów, szczególnie tych w hong kongu by zaniżali wartośc celną ze względu na nasz urząd celny i nie było z tym problemu. Po za tym zawsze prosiłem by w delklaracji pisaly, że jesst to zabawka, model redukcujny - nigdy nie było problemów.

I wciąż nie wiem czemu cały czas piszesz , że pośrednik może to czy tamto, a ty niby nie? główka trrzeba ruszać. Przecierz większość pośredników zamawia z Polski a nie z Hong Kongu czy Usa i nie maja wpływu czy coś zostanie wysłąne z ceną czy bez. Wystarczy po prostu o to poprosić.

Spektrum DX 3.0

Ostatnio edytowano So gru 23, 2006 10:47 pm przez Gieroll, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: So gru 23, 2006 10:43 pm 

Cytuj:
w dziale kupie piszemy tylko jak chcemy cos kupic

tak myślałem ale nie wiedziałem gdzie to dać :roll:

Tytuł:
PostNapisane: So gru 23, 2006 10:47 pm 

Gieroll napisał(a):
A juz ci odpowiadam: czy wiekszość kupuje przez pośredników- skąd masz takie inormacje. Po drugie większośc uzytkowników tego forum ma pewnie ok 15 lat ( ostatnio nawet był taki temat ) i nie posiadaja kart, kont itd , więc jest to ich jedyna mozliwość. Po trzecie często pisałem do sklepów, szczególnie tych w hong kongu by zaniżali wartośc celną ze względu na nasz urząd celny i nie było z tym problemu. Po za tym zawsze prosiłem by w delklaracji pisaly, że jesst to zabawka, model redukcujny - nigdy nie było problemów.

I wciąż nie wiem czemu cały czas piszesz , że pośrednik może to czy tamto, a ty niby nie? główka trrzeba ruszać.

1. kazdy 15-latek na tym forum ma rodzica, a ten zapewno konto w banku
2. znam bardzo wielu modelarzy i wiekszosc z nich kupuje przez posrednikow
3. tak, taki rcmart w hong kongu zanizy wartosc, ale niestety w towerhobbies to nie przejdzie

gg 2102790

Tytuł:
PostNapisane: So gru 23, 2006 10:58 pm 

a ja znam wielu modelarzy i nikt nie zamawia u pośredników (oczywiscie nie mówie a takich posrednikach typu p.Rojna, bo to juz inna sprawa)
Powiem tyle pośrednik jak sama nazwa wskazuje pośredniczy w transakcji, która każdy z nas jest w stanie przeprowadzic sam. Obecnośc pośrednika musi zawyzyć koszty, bo pośrednicy nie pracują charytatywnie. Także skończmy dyskusje.

acha dodam, że vat na zabawki to 7% (a bo już nawet 12%), a nie jak pisałeś 22% Widać przez to jak orientujesz się w temacie.

Spektrum DX 3.0

Ostatnio edytowano So gru 23, 2006 11:12 pm przez Gieroll, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: So gru 23, 2006 11:11 pm 

Gieroll napisał(a):
a ja znam wielu modelarzy i nikt nie zamawia u pośredników (oczywiscie nie mówie a takich posrednikach typu p.Rojna, bo to juz inna sprawa)
Powiem tyle pośrednik jak sama nazwa wskazuje pośredniczy w transakcji, która każdy z nas jest w stanie przeprowadzic sam. Obecnośc pośrednika musi zawyzyć koszty, bo pośrednicy nie pracują charytatywnie. Także skończmy dyskusje.

acha dodam, że vat na zabawki to 7% a nie jak pisałeś 22% Widać przez to jak orientujesz się w temacie.

oczywiscie ze posrednik nie pracuje charytatywnie

tak czy siak, 10% posrednika to i tak mniej niz 7% VAT + cło

gg 2102790

Tytuł:
PostNapisane: So gru 23, 2006 11:17 pm 

no nic nie rozumiesz, przecierz pośrednik także musi zapłącić cło + vat i do tego dolicza prowizję. A to że togo nie robi (tz płaci cła i vat) to nie oznacza , że jest jakimś "wybrańcem" i tylko ona ma do tego prawo, każdy tak stara się robi i większosci to wychodzi na plus. Zamawiałeś coś kiedyś zza granicy?? bo wiedze, że raczej nie dlatgo nie dyskutujmy.

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: So gru 23, 2006 11:25 pm 

Ja placilem 22%vatu, bez cla z rcplanet.

FG Stadium Truck, Jammin X2 CRT

Tytuł:
PostNapisane: So gru 23, 2006 11:27 pm 

Gieroll napisał(a):
no nic nie rozumiesz, przecierz pośrednik także musi zapłącić cło + vat i do tego dolicza prowizję. A to że togo nie robi (tz płaci cła i vat) to nie oznacza , że jest jakimś "wybrańcem" i tylko ona ma do tego prawo, każdy tak stara się robi i większosci to wychodzi na plus. Zamawiałeś coś kiedyś zza granicy?? bo wiedze, że raczej nie dlatgo nie dyskutujmy.

hehe, tak sie sklada ze przez posrednikow zamawialem wiele razy, a Ty raczej nie.

widze ze nie wiesz pewnej podstawowej rzeczy.
wiesz czemu posrednik moze sciagnac bez cla i vatu? bo on, w przeciwienstwie do mnie i Ciebie mieszka w USA. to jest fakt z ktorego nie zdajesz sobie chyba sprawy. TH wysyla do posrednika w USA, ten wyjmuje rachunki i wysyla do polski jako prezent lub rzeczy uzywane i dlatego wlasnie nie ma cla i vatu.

napisales
przecierz pośrednik także musi zapłącić cło + vat i do tego dolicza prowizję. A to że togo nie robi (tz płaci cła i vat) to nie oznacza , że jest jakimś "wybrańcem" i tylko ona ma do tego prawo, każdy tak stara się robi

tu widac ile wiesz o posrednikach...

spojrz co napisal Tomek - czyzby Twoja toeria o 7% upadla?

gg 2102790

Tytuł:
PostNapisane: So gru 23, 2006 11:29 pm 

widzisz, bo tak to jest z naszymi urzędami. Teraz poszukałem i stawka vat jest 12%, także napewno nie powinienes był zapłacić 22%. Ale dodam, że mi tez raz zdażyła sie dziwna rzecz. zamawaiałem model, oczywiscie wypelniłem wszsytkie deklaracje tak jak zawsze, a listonosz przywiózł paczkę i kazał zapłącić jakies tam 15 zł, okazało się że urzednik oclił nie zwaartość paczki a koszty przesyłki!!! poszperałem po neice i niestety okazało się że może tak zrobić. Na szczęscie często sie to nie zdaża no i kwaota była nie za wielka.

Piotrze - twoje pieniądze , twój wybór, ja nie płaciłem nigdy cła za towar oraz nie płaciłem prowizji pośrednikom, czyli jakby nie było lepiej na tym wychodzę od ciebie.

Po za tym kompromitujesz się lekko pisząc , ze moja teoria o stawce vat upadła, bo nie jest tajemnicą ile wynoszą te stawki, wystarczy jak zwykle użyć opcji szukaj np w google, ale podpowiem 12%, (przed 26 marca było to 7 %)

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: So gru 23, 2006 11:40 pm 

Ja sie kompromituje piszac ze Twoja teoria upadla?

to moze odpowiedz sobie na pytanie, co jest wazniejsze?

teoria, czyli to co jest w ustawie, czy praktyka czyli to ile placisz w urzedzie?
bo wg. mnie to drugie

hehe, wychodzisz lepiej? nie dziwie sie, skoro zamawiasz z Hong Kongu, gdzie zanizaja Ci wartosc...
zamow sobie bez posrednika z TH, to wtedy pogadamy

gg 2102790

Tytuł:
PostNapisane: So gru 23, 2006 11:45 pm 

Gieroll napisał(a):
(oczywiscie nie mówie a takich posrednikach typu p.Rojna, bo to juz inna sprawa)

Jeśli kupujesz od p.Rojny nie przez sklep, to wychodzi na to samo jak byś kupił przezs innego pośrednika ;)
Pośrednik daje tę wygodę, ze nie każdy sklep (np hobbypepole.net) wysyła paczki do polski (ten do canady i usa) a dzięki pośrednikowi dostaję toą poczkę do PL :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona