Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 28, 2026 7:05 am

Autor
 Tytuł: Super neonki
PostNapisane: N lis 28, 2004 3:26 pm 

Wczoraj zmajstrowałem sobie w autku (niestety to zwykła zabawka R/C a nie żadne porządne auto ale przerabiac sie da) super neony. Wykorzystałem do tego dwie techniki mojego pomysłu. Na zderzakach z tyłu i z przodu użyłem opakowań po wkładach do długopisów (takich przezroczystych elastycznych z folii, trzeba pojśc sobie do papierniczego i kupic jakiś tani wkład najlepiej do takiego długopisu jakim piszecie w szkole, ewentualnie można się ładnie uśmiechnąć do pani sprzedającej to może znajdzie jakieś na zapleczu to wtedy bedzie za free\ja wybrałem ta opcje :)) Następnie idziemy do elektryka i kupujemy diody, chyba że takowe posiadamy to nie. Wsadzamy je do woreczka od wkładu podłaczamy bateryjke i działa. A pozatym można takie gotowe urzadzenie przyczepić na powierzchni zaokrąglonej. Dla nadania lepszego efektu na jednej ze stron folii można przylepić sreberko... bedzie lepiej odbijało :D.

Metoda montażu neonków z butelki po wodzie mineralnej:
1. Kupujemy wode mineralna (dla domu sie przyda), kolor butli niebieski (jeśli ktoś chce kolor niebieski diody dla spotęgowania efektu niebieska butla to samo z zieloną wtedy zielona butla) biała butelka do innych kolorów diod (niestety przy białej efekt nie jest taki ładny)
2. Wycianmy z możliwie płaskiej częsci butelki protokąt długość wedle potrzeby szerokość taka aby zmieściła się dioda po zrobieniu z prostokąta swojego rodzaju walca. Spinamy ze sobą dwa dłuższe boki za pomocą zszywek
3. Wsadzamy do środka diodki montujemy baterię i gotowe. Wystarczy jeszcze okleić z jednej strony sreberkiem i efekt jest bombowy.

Pozdrawiam... Miłego iluminowania. Fotki wrzuce za tydzien :(

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So gru 04, 2004 12:46 pm 

Lokalizacja: Warszawa praga Auto: Academy SP3 1/12, Tunder Tiger TIGER4WDS Associated TC3 Team Kit HPI E10 Drift
Sprawdziem.
Fajny patent ale to jeszcze nie to bo przez karose przeswituje światło. Jak narazie to chyba mój pomysł jest najbardziej realistyczny ;)

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 07, 2004 4:16 pm 

Bo Ty SeQ to stary wyjadacz jestes. To jest moja pierwsza idea. Pozatym moja onudowa nie przeswitywała bo jest z grubego i ciemnego plastiku. Mówie "prześwitywała" bo juz w ogóle nie świeci się nic. Jechałem sobie i zachaczyłem o jakis mebel. Zwaliło sie podświetlanie. Jak podłączałem zjarałem 6 diód bo okazało sie ze rezystor gdzies sie przy udezeniu wywalil (znalazlem go potem), wiec jak podlaczylem to 9V sfajczyło wszystki diody w 2 sekundy. Jestem załamany bo tygodniówka poszła sie kochac, a ja musze zbierac na nowe diody. Heh nie wytrzymał model nawet do sesji zdjeciowej.:(

Tytuł:
PostNapisane: So gru 25, 2004 9:01 pm 

SeQ_PL ja mysle ze pomysł Wojtek89 jest bardzo dobry, a zeby nic nie "prześwitywało" obklej sreberkiem 3/4 tego plastiku i swiatło bedzie "leciało" przez tą 1/4 plastiku ktory jest skierowany w kierunku podłoża! :D :) ;)