Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 09, 2026 11:11 am

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz lip 04, 2013 6:49 am 

Witam,

Jest "zielone światło", które organizatorzy cyklu w Ścinawce dali na uruchomienie/popularyzację klasy formuła. Przepisy jakie miałyby obowiązywać nawiązywałyby do największych cykli europejskich gromadzących tą klasę czyli ETS, MIBOSPORT z korektami dotyczącymi kontrolowanych silników czy regulatorów.

- limit szerokości 180 mm
- regulator dowolny , wskazujący diodą "zero boost",
- silnik dowolny bezszczotkowy 17.5T,
- zasilanie LIPO 7.4V,
- opony gumowe dowolne,
- karoseria musi w sposób jednoznaczny nawiązywać do bolidu F1.

Jak w każdych zawodach o tym czy dana klasa pojedzie decyduje frekfencja. Jeśli jesteście zainteresowani startem nowej klasy to podajcie poniżej swoje deklaracje. Jeśli macie jakieś dodatkowe uwagi, bardzo proszę.

Ja zgłaszam chęć startów w klasie formuła.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz lip 04, 2013 2:20 pm 

Małe uwagi co do przepisów:
- Szerokość max 200mm. To ma być klasa dla wszystkich a więc również dla modeli o szerokości 200mm (a kilka takich na rynku jest)
- Opony gumowe spoko, pod warunkiem, że będą gdzieś dostępne. (i tutaj liczę na Ciebie Grzegorz)

Należy pamiętać, że formuła jest klasą łatwą tylko z pozoru. Zastanowiłbym się nad tym 17,5t, ale miejmy nadzieję, że zero timing skutecznie ten napęd "udusi".

Pozdrawiam i życzę powodzenia i jak największej ilości chętnych!:)

PostNapisane: Pt lip 05, 2013 5:26 am 

Roland, czyli na Ciebie w formułce możemy liczyć? ;)

Co do opon gumowych, w zasadzie na dziś jeśli bedziemy sprowadzać na sklep to te na któryh się jeździ na ETS czy Mibosport a to są RIDE (numery katalogowe Front: 24022 Rear: 24023).

Rozstaw osi możemy zwiększyć do 200 mm nie ma problemu.

PostNapisane: Pt lip 05, 2013 2:09 pm 

Ja na ten sezon szykuję inną niespodziankę. A mój Bolid to już emeryt więc póki co Formułkę odpuszczę.
Ale myślę, że 2 zawodników wystawię, o ile dadzą się przekonać do gumowych opon.
No niestety "ogumienie" to polemika prawie jak w prawdziwych wyścigach.
Pianki były popularniejsze w naszym kraju i wielu boi się przejść na mniej przyczepne kółka.
Jeszcze co do ride'ów, musicie koniecznie pomyśleć nad jakąś fajną ceną dla zawodników rozpoczynających zabawę w formule, by zachęcić ewentualnych zainteresowanych.

Wracając do napędu, jako substytut bezszczczotki proponuje szczotkę 23t (blasza) + lipo.

PostNapisane: So lip 06, 2013 5:21 pm 

Roland, opony nie są kontrolowane, pełna dowolnosć. Co do RIDE nie mam wielkich możliwości bo nie jestem ich importerem, dystrybutorem na Europę jest Tonisport i to od niego mogę brać opony. Mogę jeszcze mieć opony Yokomo ale to nie bedzie tańsze od Ride. Jest trochę czasu można się przygotować.

Co do blaszaka 23T + LIPO 7.4 ok nie ma problemu.

PostNapisane: So lip 06, 2013 8:37 pm 

Grzegorz, problem nie leży w kontrolowanych oponach a w ich dostępności. Nie znalazłem bowiem innych kół (nawet na HPI) gumowych do formuły. Trzeba więc zaopatrywać się w zagranicznych sklepach, co niestety dla niektórych może być ograniczeniem.
Sama idea gumowych opon jest przynajmniej dla mnie słuszna, należy jednak pamiętać, jak Formuła umarła czy też została uśpiona - przez brak opon u dystrybutorów.

Tak więc wszystko w rękach FORTY i HPI:)

Pozdrawiam!

PostNapisane: So lip 06, 2013 9:22 pm 

Jak znaczący jest dostęp do kół przekonali się zawodnicy Mikro Open...

PostNapisane: N lip 07, 2013 2:50 pm 

Ok, to powiem tak opony gumowe do formuły firmy RIDE oraz Yokomo będę miał na sklepie. Ride już są, opony Yokomo będą wkrótce.

PostNapisane: N lip 07, 2013 3:18 pm 

Rozumiem, że koła F1 like, czyli nie bedzie pianek od pro10?
Tak tylko pytam. F1 mnie nie interesuje ;)

PostNapisane: N lip 07, 2013 4:27 pm 

Jak dla mnie koła od pro10 były ciut patologiczne przy tych modelach:]

PostNapisane: Cz lip 11, 2013 12:53 pm 

Roland, wspominałeś o dwóch zawodnikach, którzy byliby zainteresowani startami formułką czy możesz to potwierdzić?

Czy ktoś jeszcze? Zapraszam.

PostNapisane: Pt lip 12, 2013 10:37 pm 

Jeden jest na 100% drugi w tej chwili na 80%.
No i kto wie, czy się trzeci nie znajdzie, wszystko okaże się we wrześniu.
Myślę, że nawet jeśli na początku start klasy będzie słaby, nie należy się poddawać i przeczekać. Wiem z autopsji, że niektórzy zawodnicy muszą się do klasy przekonać by w niej startować a to już jest kwestia czasu. Więc nawet jeśli na Pierwszych dwóch eliminacjach będzie trzech zawodników, nie można klasy likwidować a poczekać, czy nie znajdzie się grupa chętnych.
Pozdrawiam!

PostNapisane: So lip 13, 2013 8:43 am 

Puszczenie dodatkowej grupy to 8 minut. x 8 biegów co daje 64 minuty bezwzględnego czasu.Jeśli było by tylko 3 zawodników to przesuwają zakończenie zawodów o godzinę. W przypadku zawodów we Wrocławiu jest to bardzo wymierne ponieważ sala jest płatna na godziny.
Można też kosztem innych zmniejszyć ilość eliminacji do 4 . Przy jednodniowych zawodach jest pewne maximum grup tak żeby to w miarę przyzwoicie ogarnąć. W tej chwili mamy już 7 klas na zawodach PMMS RC.
7 pojedynczych grup to 8 min x 7 klas x 8 wyścigów = 448 minut + przerwa przed finałami 30 min=478 min + 4 przerwy pomiędzy eliminacjami po 10 min=
=518 min. Mamy prawie 9 godzin bardzo zdyscyplinowanych zawodów. A jak w Stocku będą dwie grupy?
Ps.to nie jest" anty klasowy" tekst tylko próba analizy...

PostNapisane: So lip 13, 2013 2:37 pm 

Rozumiem, i analizę przyjmuję do wiadomości. Jednak myślę, że jeśli zostanie wprowadzona dyscyplina rodem z Nowej Rudy to nie będzie miało większego wpływu. Nie należy jednak poprzestawać na puszczaniu klasy na jednej Eliminacji PMMS, a później powiedzieć, że klasa nie będzie jeździć, bo nie było chętnych (bo na przykład startowało 3 zawodników). Znam historię Formuły i wiem jak bywało w praktyce (głównie przez opony). Modeli jest trochę w naszym kraju a jeśli da się szanse klasie to znajdzie się ich więcej. Nie każdy dochodzi ze sprzętem na pierwszą eliminację, potrzeba czasu. Bo przecież jak z Panem kiedyś rozmawiałem nie od razu Wrocław zbudowano:)
Również liczę na jak największą liczbę chętnych, a do tego trzeba najlepszej promocji klasy, czyli jej puszczania - nawet kosztem dodatkowej godziny na hali....
Weźmy prosty przykład.
I eliminacja PMMS 2013/14
Na zawody przyjeżdża 3 zawodników z modelami Formuły i 5 którzy jeżdżą narazie w DTM ale zastanawiają się nad formułą, jednak narazie chcą zobaczyć jak to będzie wyglądać, ilu będzie zawodników i czy klasa ma przyszłość. Trzech wydało na te modele pieniądze (niemałe), chcą wystartować i dowiadują się, że klasa nie jedzie. Rezygnują, 2000zł wydane na wózek wliczają w koszta bo nic innego nie zostało. Zawody minęły, klasa zostaje zamknięta ponieważ nie ma chętnych - cóż poradzić. Pozostała piątka zostaje przy DTM'ach, Formuła w kraju znów umiera, aż do kolejnej próby inicjatywy.
Panowie, nawet jeśli będzie tych trzech zawodników to trzeba im pozwolić wystartować, dać szansę klasie...
:)

PostNapisane: So lip 13, 2013 3:00 pm 

roland.rzepczyk napisał(a):
... Trzech wydało na te modele pieniądze (niemałe), chcą wystartować i dowiadują się, że klasa nie jedzie. Rezygnują, 2000zł wydane na wózek wliczają w koszta bo nic innego nie zostało. Zawody minęły, klasa zostaje zamknięta ponieważ nie ma chętnych - cóż poradzić. Pozostała piątka zostaje przy DTM'ach, Formuła w kraju znów umiera, aż do kolejnej próby inicjatywy.
...
:)

No właśnie klasa startuje od zera i jest to ryzyko zawodnika.Kupując za 2000 zł sprzęt do klasy hobby ma gwarancję na jazdy w 100 % i jeszcze daje sobie szansę na rozwój -klasa Stock i Modi...

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona